A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért tartja vissza? - A székletvisszatartás fizikai és lelki okai

Mezei Csongor Andrea - 2021-07-05
Kisgyermek esetében gyakoribb a székletvisszatartási probléma, mint amennyire gondolnánk, vagy amennyire beszélünk róla. A széklet ürítésével kapcsolatos nehézségek érzékeny jelzések arról, hogy a gyermek mind testileg, mint lelkileg mennyire érzi magát otthon a világban, mennyire komfortos az emésztése, illetve mennyire jól "dolgozza fel" az őt ért hatásokat, nem emészti-e magát valamin, a világ és közte megfelelő-e az egyensúly?
Miért tartja vissza? - A székletvisszatartás fizikai és lelki okai

Székletvisszatartás gyerekeknél

Ha beszélünk is erről, többnyire kizárólag a kisgyermek problémájaként kezeljük. Pedig felnőttként is zavart szenved a táplálkozás-ürítés ritmusa,

  • ha idegen helyen vagyunk,
  • ha stressz ér minket,
  • vagy „valami megfeküdte a gyomrunkat”,
  • „rágódunk valamin”.

Az is nyilvánvaló, hogy sok ember használ segítségeket a művelet során (némelyikünk mosdója kész könyvtár), esetleg hangfüggönyként zenét készítünk elő… A legtöbb ember intim működésként tekint a székletürítésre, amit otthon, egyedül és diszkréten szeret intézni.

Induljunk ki abból, hogy ez a gyermeknek is szükséglete, aminek a feltételeit a felnőtt teremti meg.

A széklet visszatartásának kétféle oka lehet: fizikai és lelki

Fizikai okok

Fontos, hogy mielőtt lelki okokra gondolnánk és szakemberért kiáltanánk, zárjuk ki a táplálkozásban rejlő fizikai okokat. Fordítsunk figyelmet arra, hogy

  • a gyermek eleget igyon,
  • legyen táplálkozása rostdús,
  • és vonjuk el belőle a kakaós, csokoládés ételeket, szorulásra hajlamosító táplálékokat (pl. banán), üres kalóriákat.

Vizsgáljuk meg,

  • nem eszik-e túl sok cukrot,
  • illetve elegendő zsír jut-e be a szervezetébe?

Sajnos a szorulás, székletvisszatartás ördögi körként működhet, amennyiben az alsó bélszakaszban összegyűlő salakanyagból a szervezet folyamatosan visszaszívja a vizet, így állaga egyre keményebbé válik, fokozottan nehezebb az ürítés, így egyre jobban szoronghat tőle a gyermek. Érdemes tudni, hogy a hét-tíz napig visszatartott széklet sem okoz „bélcsavarodást” – ez inkább városi legenda, mint valós veszély.

A fizikai okok között lehet ételallergia is, ennek kizárására kérhetünk laborvizsgálatot.

Jó tudni, hogy az alapvetően keveset evő gyermek ritkábban ürít székletet is, ebben az esetben még a harmadnaponkénti kakilás is belefér a normális sávba.

Amennyiben a széklet visszatartásának oka fizikai, annak megoldásában szerepet kaphat a gyógyszertári készítmény, Tamarin lekvár, Laevolac, stb. típusú szerek, aminek használatát beszéljük meg a gyerekorvossal.

A székletvisszatartás lelki okai

A lelki okok rendkívül sokfélék lehetnek.

A szülő egyszerre csak azt látja, hogy a naponta történő kakilás folyamata megszűnik, a széklet keménnyé válik, a gyermek beleizzad a nyomásba, fél a törléstől, esetleg visszakerül rá a pelenka, és elbújva valahol, álló helyzetben kakil.

Minél régebb óta fennáll a probléma, annál nehezebb a megoldása, esetleg a szülő és gyermeke között egy végeérhetetlen játszma indulhat be, ahol a szülő aggódik, ennek láttára a gyermek még jobban megijed - csatározások, alkuk és üzletek folynak a bili felett. Ennek a játszmának a velejárója lehet, hogy a szülő teljesen átveszi a gyermek testi működése fölötti kontrollt, magáénak tekinti a problémát, és még a gyermek tíz éves korában is bekiabál a mosdóba:

- Sikerült? Milyen színű? Nem folyós? Mennyi lett?  

Ilyen körülmények között a diszkréció és önkontroll sosem valósul meg, és a kakilás felnőttkorban is szorongás tárgya lehet.

Lehetséges, hogy a szobatisztaság felé vezető úton szembesül azzal a kicsi, hogy a kakilás során a testéből egy rész távozik. Ez ijesztő lehet, érdemes elmondani, hogy ilyenkor azok az anyagok távoznak, amire nincs szükségünk.

A széklet undort, viszolygást is kelthet a gyermekben, ezért ebben az időszakban gyakori tanács a szakember részéről, hogy adjunk alkalmat a kicsinek gyurmával, sárral, homokkal játszani; biztosítsuk, hogy találkozzon hasonló állagú termékekkel, és fogadjuk el vele együtt mi is, hogy az emberi test működésében nincsen semmi undorító, hanem az egy mesterien és humorral megszerkesztett szervezet, melynek működése helyénvaló és normális.

Miért ragaszkodik a pelenkához?

Miért ragaszkodik némelyik kicsi a pelenkához kakiláskor? A Wc fölött ülve a kaki egyben kicsusszan és lepottyan a mélybe, vagy a bilibe is nagy lendülettel érkezik… A gyermek a pelenkáról már leszokóban van, ám a bilizésig még van az úton egy kis senkiföldje. Oda már nem,  ide még nem… A pelus ugyanis ellentart a kaki nyomásának, így az lassan, komótosan távozik, kevésbé ijesztő módon, mint a bilin vagy Wc-n ülve. Ezért ragaszkodik sok gyermek még egy ideig a pelenkához.

Ragaszkodhat azért is, mert igénye van a diszkrét helyzetre, tehát a pelenka azt a fajta láthatatlanságot biztosítja számára, mint a felnőttnek a bezárt fürdőszobaajtó. Legyünk türelemmel, ne kérdezgessük állandóan a kakilásról, és főleg ne szégyenítsük meg! Ha azt látjuk, hogy el szeretne vonulni, legyünk megértőek, nyújtsunk alternatívát! (Tegyük a bilit elvonulós helyre).

Ha állva kakil, az is annak a jele, hogy lassítja a folyamatot, ilyenkor az ülés megtanítása külön lépésként kell, hogy szerepeljen.

Amikor nagy változás történik az életében

Jellemző megnyilvánulás, hogy a gyermek székletvisszatartással reagál arra, amikor az életkörülményei változnak, kistestvér született, költöznek, esetleg valaki meghalt a családból, vagy válnak a szülők. Ilyen nehezebb időszak lehet az óvodakezdés is. A széklet visszatartása a figyelemhiány tünete is lehet. Ezekben az esetekben az a fontos, hogy azt adjuk meg neki, amire valóban szüksége van, ne ragadjunk le a tünetnél, hanem a biztonságát adjuk vissza. A probléma megoldása a lelki megnyugvás megélése, ebben segítsünk.

Egyszerű okok a háttérben

A széklet visszatartásának oka lehet egyszerűen az is, hogy nincs rá idő. Születhet egy lassúbb tempójú gyermek egy pörgő habitusú családba, ahol egyik program a másikat éri, egyik idegen helyről mennek a másikra, és nincs egy olyan stabil időszak a napirendben, amire számítani lehetne. Pedig szükség van ezekre az üresjáratokra is, melyek menetrendszerűek, be lehet rájuk állni – hagyjunk a gyermeknek erre időt és lehetőséget, biztosítsuk otthon a zavartalan időt a nyugodt testi működésre. Higgyük el, hogy ő is ugyanazt szeretné elérni, amit mi, hogy nem ellenünk dolgozik, csak még úton van!

Van olyan aktív gyermek, aki saját maga számára nem biztosítja azt az időszakot, amit a testére kellene szánni. Úgy éli meg, hogy új és új kihívások érkeznek számára a környezetéből, rohan játszani, rollerezni, egyik tevékenységből a másikba szalad. Őt a szülőnek kell lelassítani, ingereket elvonni a térből.

Az óvodában egyszerre több gyermek is végzi a dolgát, ez sok gyereket zavar, főleg ovi kezdéskor, az első hetekben. Ha nem csinálunk ebből létkérdést, magától is rendeződik, a mi dolgunk a lelki háttér megadása. Hallgassuk meg az ovis létről szóló beszámolóit, legyünk kíváncsiak rá. Az elfogadásban, nyugalomban lévő gyermek kompetens lesz a problémája megoldására.

A székletvisszatartásról még érdemes tudni, hogy hajlamosít vizelet becsurranásra. Ez ilyenkor nem egy új probléma, hanem következmény.

Hogyan segíthetünk neki?

Jutalmazó tábla vagy füzet: Jó kis játék lehet, ha azokon a napokon, amikor sikeres volt az akció, a gyermek egy kis matricát kap a fali táblán, vagy egy füzetbe, és később az összegyűlt matricákat beválthatja valami nagyobb ajándékra. Ez játék, közösen töltött idő, figyelem, és annak megerősítése, hogy a gondjával nem hagyjuk magára. És hát a gyermeki agy még erősen jutalmazás vezérelt…

Kakimese, kakimondóka: Ha kicsit fellármázzuk a netet, találunk ilyeneket, de a leghasznosabb sajátot írni… Egy jó kakimondóka biztató, vicces és informatív. Közös titok, négy sorban, és persze rímeljen!

Ha ezzel segítünk a gyermekünknek egy nehéz korszakában, akkor minden más le van tojva…

Indexkép: Depositphotos

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2021 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja