SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A hajszál nem fáj

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2021-02-11
Hol kezdődik a gyermek személyisége és hol ér véget? A haja hozzátartozik, vagy az már nem? A fején lévő igen, de a már levágott nem? Mikortól dönthet a hajviseletéről, és meddig határozhatjuk meg mi azt? Meddig jogos a könnyen kezelhetőségre hivatkozni, és mikortól hatalomfitogtatás az otthoni hajvágás?
A hajszál nem fáj

Keresztanyám, amikor még óvodás gyermekként nála töltöttem a hétvégét, mindig azzal kezdte a találkozást, hogy leültetett egy kisszékbe, és hozta a hajnyesőt. Át kellett esnem ezen a beavatási szertartáson, hogy beléphessek az ő saját szentélyébe. A maga képére formált. Kisgyermekként nem tudtam megfogalmazni, hogy miért érzem magam úgy, mint akinek a lényéből elraboltak egy darabot. Pedig a babahajak amolyan érzékeny kis antennák, melyek mint sok apró relé, közvetítik a gyereknek a világot. 

A haj egész kiskortól ugyanúgy önkifejezés a gyermek számára, mint a felnőtteknek, a nőknek és férfiaknak egyaránt. A különböző frizurák náluk is az önmeghatározásuk fontos kellékei, és ez az önmeghatározás nem is könnyű.  A hajviselet iránt az óvodás gyermeknek már komoly érdeklődése van, némelyik kislány a copfot szereti, némelyik élethosszig tartó kötődést fejleszt ki a hajráfok ránt. Sok kislánynak komfortos érzés, ahogy a copfja vége súrolja a vállát, vagy az is előfordulhat, hogy a hajával való játék, a fürtjeibe túrás mozdulata kifejezetten fontos neki, ezzel fejezi ki a vagányságát, vagy ebbe kapaszkodik, mint az Árvalányhaj meséjében a királyfi. Esetleg temperamentumát a haja hátra vetésével szereti kifejezni. Ismerek olyan alsós fiút, akivel centiméterenként kell alkudozni a hajhosszról, a szemébe hulló tincsek mögött láthatatlannak, védettnek érzi magát.  Természetesen nem tagadhatók a praktikus szempontok, de hiszek abban, hogy mielőtt az ollóval közelítünk a kicsi fejéhez, vonjuk be őt is a döntésbe.

Óvodás kortól már érdemesebb szakemberre bízni a hajvágást, mint otthon, házi módszerekkel próbálkozni. Ezzel a választással biztosítjuk a gyermeket arról, hogy az ő frizurája is van olyan fontos, mint a miénk, és hogy nem sajnáljuk az időt és fáradtságot arra, hogy képeket nézegessünk különböző hajviseletekről, vagy hogy hagyunk időt arra, hogy elmondhassa, a csoportjában kinek a haja tetszik neki, és miért. A "karanténfrufru” esete valószínűleg évek múlva is benne lesz a szótárunkban, de nem a követni való példaként…

Aki a tíz-tizenkét éves gyereke haját otthon vágja, bár a gyermek szívesebben menne fodrászhoz, ott érdemes elgondolkodni azon, hogy ez tényleg pénzkérdés-e? Mennyire rombolja a gyermeket, ha szégyenkezve megy másnap a közösségbe? Elfogadjuk-e, hogy a gyerek nem a mi meghosszabbított, kiterjesztett énünk, hanem önálló ízlésű lény?

Megmondjuk-e a néhány túlbuzgó rokonnak, hogy a gyerek hajviselete csakis a szülő és a gyerek közös döntésén alapulhat, és nem erőfölényből hozott hatalmi regula?

Mennyivel rövidítjük meg?

Fotó: Ninulia-tól a pixabay-en

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja