SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A pozitív nevelés is lehet káros: 8 "biztató" mondat, amit inkább ne mondj a gyereknek

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2020-05-09
Nem is gondolnád, hogy az alábbi, gyakran biztatónak szánt mondatokkal valójában hosszú távon többet ártasz a gyereknek, mint használsz.
A pozitív nevelés is lehet káros: 8 "biztató" mondat, amit inkább ne mondj a gyereknek


1. Minden célodat elérheted, csak akarnod kell!

Ezzel az alapvetően pozitívnak tűnő mondattal az a fő probléma, hogy nem igaz. Nem lehet bárkiből bármi. A botfülű gyerekből nem lesz zenész, a molett kislány nem valószínű, hogy befutott topmodell lesz, és még az igazán tehetséges sportolókból sem lehet mind olimpiai bajnok.

Sokkal jobbat tesz a gyerekéért az a szülő, aki inkább arra biztatja: miközben be szeretné teljesíteni az álmait, lehetőleg legyen a tarsolyában egy B terv is. Legyenek előtte kitűzendő célok, törjön magasra, de azért arra is legyen forgatókönyve, ha – akár csak átmeneti időre is – nem minden az elképzelései szerint alakul.


2. Küzdj a szerelemért!

Az egyik leginkább káros jó tanács, amit megfogadva mindenképp kellemetlen személyiséggé, de szélsőséges esetben akár zaklatóvá is válhat a fiatal.

A másik ember nem egy megszerzendő tárgy. Ki lehet felé fejezni az érzelmeinket, de ha ő ezt nem viszonozza, méltósággal el kell fogadni, és visszavonulót fújni. Reménykedni persze akármeddig szabad, de a másiknak a szerelmünkkel való üldözése legfeljebb a másodosztályú romantikus filmekben arathat sikert.


3. Azért lett jó a bizonyítványod, mert okos vagy.

Ez, illetve ennek bármilyen változata („Azért nyerted meg a versenyt, mert te vagy a legtehetségesebb”) azért káros, mert azt sugallja: az elért eredményeket pusztán a hozott adottságoknak, nem pedig a beléjük fektetett munkának köszönhetjük. Az így dicsért gyerek könnyen abba a hitben ringathatja magát, hogy neki tulajdonképpen „jár” a jó eredmény, és nem kell különösebben megküzdenie érte – ez viszont később garantáltan kudarcokhoz fog vezetni, ő pedig nem fogja érteni, mi változott körülötte.

Jó dolog az ész és a tehetség, szorgalom nélkül azonban egyik sem ér semmit. Inkább dicsérjük a gyereket a sok munkájáért, a kitartó edzéséért vagy a rengeteg gyakorlásért, és ne olyasmiért, amiről voltaképpen nem is tehet.


4. Ne sírj, nincs is semmi baj!

Ezzel a vigasztalónak szánt mondattal az a baj, hogy nem arról győzi meg a gyereket, hogy valóban nincs oka sírni, hanem arról, hogy a bánata másoknak semmit nem jelent, és talán joga sem lenne hozzá.

Lehet, hogy felnőtt szemmel valóban apróság miatt tört el nála a mécses, ez azonban nem jelenti azt, hogy neki ne lenne az adott szituáció nagyon nehéz. Kérdezzük inkább meg, mi történt, és próbáljunk meg közösen megoldást találni a problémára.


5. Edd meg a zöldséget, egészséges.

Ha egy gyerek sokat hallja ezt a mondatot, menthetetlenül összekapcsolja az „egészséges” fogalmát azzal, hogy „nem finom” - ráadásul ez neki nem is érv. Számára egyáltalán nem szempont, hogy egy étel mennyire egészséges, ezért meddő próbálkozás ezen a vonalon próbálkozni a meggyőzésével.

Inkább mondjuk neki, hogy a zöldség finom! Szép a színe, vidám figurákat lehet kitenni belőle a tányérra – vagy bármit, ami a kisgyereknek tényleg fontos lehet.


6. Látom, nem megy, segítek.

Ebben az esetben sem a konkrét segítséggel van a probléma, hanem azzal, hogy a szülő már azelőtt felajánlja – rosszabb esetben a gyerekre kényszeríti –, hogy erre ő külön megkérte volna. Ennek lehet oka a sietség, vagy az, hogy nem szeretnénk, hogy a gyerek felbosszantsa a magát, de a végeredmény ugyanaz: esélye sem lesz megtudni, menne-e a feladat neki egyedül is, és nagyon hamar rászokik arra, hogy nem is próbálkozik, hanem azonnal a felnőttől kér segítséget.

Hosszú távon jóval kiegyensúlyozottabbá és önállóbbá válnak azok a gyerekek, akiknek volt lehetőségük próbálkozni és néhányszor kudarcot vallani.


7. Anyának semmi baja, minden rendben van.

A gyerek az „antennáival” azonnal érzékeli, ha valami nincs rendben körülötte, és felesleges meggyőzni az ellenkezőjéről. Egy kisgyerek eleve hajlamos azt gondolni, hogy a világon minden miatta történik, ha pedig látja, hogy a szülei magyarázat nélkül szomorúak, szinte biztos, hogy saját magát foga okolni érte.

Nem kell természetesen minden részletbe beavatni, de arról tudnia kell, hogy a felnőttek élete sem gondtalan.


8. Te vagy a legokosabb az osztályban!

A végére hagytuk a klasszikust: minden „biztató” mondatok legszörnyűbbikét, amelyet örökre ki kéne a szülők szótárából irtani.

A megállapítás egyrészt valószínűleg nem igaz, másrészt ha esetleg az is, akkor sem biztos, hogy ebben a formában kell a gyerekben tudatosítani. Nehéz napok várnak arra a kicsire, akivel elhitetik, hogy ő a legjobb a társai között: az önteltség és a folyamatos megfelelési kényszer különös elegye fogja őt uralni. Akit arra tréningeznek, hogy folyamatosan ki kell tűnnie, az csak sok kudarc árán, rendkívüli nehézségek közepette lesz képes elfogadni, ha valamiben mégsem ő a legjobb. És van, aki soha nem is jut el erre a szintre, és állandó szorongással éli az életét, amelyet mások lenézésével leplez. Hiszen úgy tudja: neki kell – vagy legalábbis kellene – a legtökéletesebbnek lenni mindenki között.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: NadyaEugene /shutterstock

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja