SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Létezik-e dühöngésmentes gyereknevelés?

Jánosi Valéria [cikkei] - 2020-01-27
Amikor azt látod, hogy a gyereked a szemedbe nézve, vigyorogva kiönti a szőnyegre a kakaót, miközben te megszállottan visítod, hogy "neee!", akkor sanszos, hogy a fenti kérdést olvasva azonnal elkattintasz. A szülők életében vannak olyan pillanatok, amikor szeretnék a gyereküket kilőni a Holdra. Egy Laura Markham nevű pszichológus viszont azt állítja, hogy még ezek a helyzetek is megoldhatók nyugodtan, békésen.
Létezik-e dühöngésmentes gyereknevelés?

Hidd el, én is kételkedtem, amikor kezembe vette a szerző Békés szülő, boldog gyermek című könyvét, aminek az alcíme: A kiabálás vége és a kapcsolatteremtés kezdete. Húsz évig tanítottam egy gimnáziumban 10-18 éves diákokat, éppen abban az életkorban, amikor blazírt arccal mondanak olyanokat, hogy kinyílik a bicska a zsebedben. A könyv mégis új megvilágításba helyezett néhány olyan dolgot, ami eddig esetleg ösztönösen csináltam, és számtalan új dolgot is tanultam, amit ezentúl másképp csinálok majd, ha ismét kamasz gyerek kerül a közelembe.

 
Kezdd magadon!

A dolog sajnos ezúttal is önmagunknál kezdődik. Képtelenek vagyunk ordításmentes kapcsolatot kialakítani a gyerekünkkel, ha pattanásig feszültek az idegeink, és nem tudjuk neki megtanítani, hogyan higgadjon le, ha erre mi magunk képtelenek vagyunk. Így a könyv első fejezete abban segít a szülőknek, hogy valóban hasznos gyakorlatokat mutat, amelyeket alkalmazva hatékonyan és gyorsan tudjuk csillapítani a haragunkat. Megtanít arra, hogy amikor elönt minket az indulat, hagyjuk el a helyszínt, és kérdezzük meg magunktól, hogy milyen érzések vannak a haragunk mélyén, és mire is van valójában szükségünk. A gyakorlatok között találunk olyanokat is, amelyek segítségével megtanulhatjuk megőrizni a nyugalmunkat akkor, amikor a gyerekünk éppen földhöz veri magát, és sikítva őrjöng, mert nem vesszük meg neki a csoki.

 
Kapcsolódás a gyermekünkhöz

A könyv másik nagyon fontos alapgondolata a szülő-gyerek kapcsolat megteremtése és fenntartása. Abból indul ki a szerző, hogy minden egyes kiborulás alkalmával megszakad a szülő-gyerek kapcsolat, aminek aztán az lesz az eredménye, hogy a kicsi elhagyatva érzi magát, gyűlik, gyűlik benne a feszültség, ami aztán engedetlenségben, „rosszalkodásban” formájában jelenik meg. Éppen ezért nagyon fontos, hogy szoros, kötődő kapcsolatot alakítson ki a szülő a gyerekével, amelynek során felismeri, és ki is elégíti gyermeke legmélyebb szükségleteit. Tulajdonképpen nem ördöngösség a dolog, a kapcsolatépítéshez nem kell semmi különöset tenni: csak jelen lenni, odafigyelni a gyerekre, gondoskodni róla, hogy az együtt töltött idő, a napi rutinfeladatok a vidámság, melegség légkörében teljenek.

Talán a leghasznosabb gyakorlat, amit a szerző tanácsol, a különleges kölyökidő. Ez napi 15 perc közös időt jelent, amikor a gyerek döntheti el, hogy mit csinálnak a szülővel együtt, mit játszanak, miről beszélgetnek. A lényeg, hogy a szülő a teljes figyelmét a gyereknek szentelje, legyen teljesen jelen. A szerző nagyon nagy hangsúlyt fektet arra is, hogy a szülő a lehető legtöbb alkalommal ölelgesse, szeretgesse meg a csemetéjét, különösen akkor, ha a gyerek éppen ki van borulva és hisztizik.


Kontroll helyett coaching

A szülők többsége azt hiszi, hogy az a dolguk, hogy irányítsák a gyereküket. Amikor azonban ezzel próbálkoznak, elkerülhetetlenül kudarcot vallanak. Sajnos sem a kényszerítés, sem a manipuláció, de még a testi fenyítés és sarokba állítás sem segít abban, hogy engedelmes gyerekeket neveljünk. Sőt, a kutatások szerint ezzel éppen ellentétes hatást ér el: a gyerek egyre engedetlenebb, dacosabb, ellenállóbb lesz minden szülői paranccsal szemben. Ha nem parancsokkal akar nevelni a szülő, hanem edzőként, coachként tekint magára, akkor keményen megdolgozik a tiszteletért, a kötődő kapcsolatért, és a gyerek nem azért fog engedelmeskedni neki, mert fél tőle, hanem saját akaratából fogja követni a szülő kéréseit. Hihetetlennek tűnik, ugye? Pedig nem lehetetlen.

Azok a szülők, akik ezt meg tudják valósítani, rengeteg szeretetben és támogatásban részesítik a gyermeküket, ugyanakkor magas elvárásokat is támasztanak velük szemben. De nem fentről lefelé akarnak irányítani mint tekintélyelvű társaik („megcsinálod, mert azt mondtam!”). Ők a gyerekek szemszögét is figyelembe veszik, készek kompromisszumokat kötni, és amikor csak lehet, átadják nekik az irányítás lehetőségét. Így a gyermekeik – nem meglepő módon – szoros kapcsolatban maradnak velük, és gyakran a legfőbb bizalmasuknak nevezik az apjukat vagy anyjukat. Természetesen erre a fajta nevelésre is rengeteg gyakorlatot kínál a könyv.

Tehát igen, a végére teljes mértékben meggyőzött a szerző: lehet ordítás- fenyegetés- és büntetésmentes módon gyereket nevelni. Csakhogy a dolog egyetlen nyitja: a szülő személyiségének fejlettsége. Mennyire képes ő maga kötődni, képes-e kezelni a saját indulatait, és le tudja-e győzni magában a tekintély iránti vágyát. Azt gondolom, ha szülőként valóban fontos neked a gyerekeddel való jó kapcsolat megőrzése, akkor ennek a könyvnek ott kell lennie az éjjeliszekrényeden, és újra meg újra érdemes lesz átolvasni, hogy az elvei minél mélyebben beivódjanak. És persze a javasolt gyakorlatokat sem árt követni.

Ha elakadtál valahol a haragkezelésben, nézd meg, hogyan segíthetek!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: szemelyescoach.hu
Kép: fizkes / shutterstock

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Nem tudták ellátni a fulladó gyereket, mert az asszisztens késett, az orvos pedig nem tudott belépni a rendszerbe

Március 15-én reggel nyolckor vitték be a váci gyerekorvosi ügyeletre a szülők fulladó gyereküket, az orvos azonban nem tudott belépni a számítógépes rendszerbe az asszisztens segítsége nélkül, aki késett. Így az orvos nem tudta ellátni a kétéves kisfiút.
A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

A gyerek a szülő tükre: ha szófogadatlan vagy rosszalkodik, akkor a családban lehet a gond

Amikor a szülő tanácstalan, mert a gyereke kezelhetetlen, szófogadatlan, akkor érdemes először tükörbe nézni: milyen a család működése, mi állhat a háttérben? Szakemberek szerint ugyanis nagy általánosságban nem létezik problémás gyerek, csak problémás szülők.
Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Újabb mérgezéses eset abban a pilisborosjenői óvodában, ahol nemrég porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe

Az ovisok ezúttal az udvaron található lilaakácból ettek: néhányan rosszul lettek, az óvónők pedig azonnal mentőt hívtak. Pár héten belül ez már a második mérgezéses eset az óvodában. Nemrég ugyanis porcukor helyett tisztítószer került a gyerekek reggelijébe ugyanebben az intézményben.
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja