SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A beteg gyermek nem szeretne mondókázni: anyát és apát akarja! - Egy aggódó óvónő üzenete a szülőknek

Németh Noémi [cikkei] - 2019-01-04
Egyre gyakrabban találkozhatunk olyan beteg gyermekekkel az óvodákban, akiknek otthoni ápolásra, pihenésre, gyengédségre lenne szükségük. Amellett, hogy sokan nagyon nehéz helyzetben vannak munkáltatójuk elvárásai miatt, az óvónő úgy érzi, sok esetben mégsem erről van szó. Úgy látja, egyre gyakrabban kerül előtérbe a szülő - és szorul háttérbe a gyerek.
A beteg gyermek nem szeretne mondókázni: anyát és apát akarja! - Egy aggódó óvónő üzenete a szülőknek

Az óvodavezető az oviban szenvedő beteg gyermekeket látva úgy érezte, fel kell hívnia a figyelmet egy egyre gyakoribb problémára - üzenetét már több mint ezren osztották meg.

"Távol álljon tőlem, hogy bárkit, akárkit megbántsak. Egyszerűen csak az általam ismert és kedvelt gyermekek érdekeiben írtam le ezeket a sorokat.

Mostanság sok minden kikívánkozik belőlem. Talán a kor, talán a sok élmény, érzés, ami hatással van rám. Nem szeretnék a mai társadalom kritikusává válni. Semmiképpen! Hiszen én magam is, eme társadalom aktív tagja vagyok. Nem gondolom, hogy tökéletes nő, anya, vezető, pedagógus vagyok. Mindig van mit tanulnom, mindig szükséges a megújulás. De kedves Szülő társak egyre inkább elburjánzik az a szemlélet, hogy az a lényeg, hogy velünk mi van. Az sem feltétlenül fontos, hogy a gyerekeinkkel mi van, vagy a többi mellettünk élő ember társunkkal mi történik.

Nem is olyan régen történt… (Nem egyszeri és nem egyedi eset. Sajnos!) A Szülő betegen hozta be 4 éves gyermekét az oviba. A gyermek egész délelőttjét a mellékhelyiségben töltötte. A szülőnek hiába telefonáltunk, az munkára hivatkozva nem jött gyermekéért. A gyermek nem volt jól. Nagyon nem. A szülő? Fogalmam sincsen, hogyan érezhette magát a többedik telefonhívás után, hogy orvos, gyógymód és szerető közeg szükséges gyermekének, (mégsem sietett…). Óráról órára rosszabbul érezte magát a gyermek. A felnőttek, akik vele voltak, gondozták, ápolták, átöltöztették, fertőtlenítettek, többi kb. 20-25 gyermeket ellátottak, gondoztak, ebédeltettek, ők is egyre rosszabbul érezték magukat.

Belegondoltam, hogy így a többi gyermek érdeke hol érvényesül? A többi szülő, aki mindig gondosan kikúrálja, ápolja és megoldja gyermeke ellátását, annak érdeke hol érvényesül? A saját családunk érdeke, a gyermekeink, unokáink érdeke hol érvényesül? A mi magunk érdeke hol érvényesül? Hiszen ha betegek leszünk, akkor a betegállomány, a gyógyszerek stb… De ez még nem minden! Ha minden felnőtt beteggé válik az intézményben, akkor vajon ki marad a gyermekekkel? (Bezárunk?)

Kedves Szülők! Az ovi NEM gyermekmegőrző! Nem szociális és nem egészségügyi intézmény. A beteg gyermeknek anyára, apára, gyógymódra, szeretetre és ápolásra van szüksége! NEM ÓVODÁRA! A beteg gyermek NEM Szilvi nénit (vagy az óvónénit) akarja! Nem szeretne verselni, mondókázni, játszani, énekelni, tornázni stb. NEM! Ő ANYÁT és APÁT akarja! Na meg nyugalmat, ölelést, szeretetet, megértést.

Gondoljon csak mindenki bele, hogy ő maga hogyan érzi magát, betegen. Én felnőttként is rosszul érzem magam, és pihenésre vágyom. Egy 4-5-6 éves gyermek még inkább! Adjuk meg nekik a nyugalmat a gyógyuláshoz! Adjuk meg a csoport többi (még egészséges) tagjának a lehetőséget arra, hogy ne váljon másnapra, harmadnapra beteggé! Adjuk meg az egészséges gyermekek szüleinek a lehetőséget, illetve az intézményben dolgozóknak a lehetőséget arra, hogy ne kapják el a fertőzést! Illetve igen is tartsuk be a Házirendet! Mert ott fehéren-feketén le van írva, hogy beteg gyermek nem látogathatja az óvodát. Illetve az is, hogy a betegség után felépülő gyermek kizárólag csak orvosi igazolással jöhet újra óvodába."

- Székely Szilvia, óvodavezető, óvodapedagógus -

Persze sok szülő tényleg lehetetlen helyzetben van és nagyon nehéz döntést kell meghoznia minden egyes alkalommal, amikor lebetegszik a kicsi (ami óvodáskorban köztudottan nagyon gyakran fordul elő): vagy beviszi betegen is az oviba - ami egyébként még a házirenddel is ellentétes -, vagy az állását, a család megélhetését kockáztatja. “Sajnos néha a szülők egyszerűen rákényszerülnek, hogy a gyereküket betegen is közösségbe vigyék, mivel féltik az állásukat. Ismerek olyan édesanyát, aki elvesztette a munkahelyét, amiatt, hogy túl sokat volt otthon a gyerekével” - írja egy kisgyermekes anyuka.

Sokan azonban kényelmi okokból adják be "megőrzésre" gyermeküket betegen, vagy akár még nyáron is, holott épp GYES-en vannak a kistestvérrel. Érdemes erről elolvasni egy másik óvónő véleményét is: Miért ne vidd oviba a nagyot, ha GYES-en vagy a kicsivel?

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van lehetőségünk dönteni, hogy bevisszük-e  a gyereket, vagy otthon maradunk vele, jusson eszünkbe Szilvia üzenete. Bár új állást találni nem könnyű, az óvodás évek hamarabb elröpülnek, mint gondolnánk. S később, amikor már nagyobb anyagi biztonságban vagyunk, nem pótolhatjuk be azt az időt, amit gyermekünktől külön töltöttünk akkor, amikor a legnagyobb szüksége lett volna ránk.

Kép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja