SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Zseniális, s egyben fájó kisfilm: Így töri meg a rendszer gyermekeink egyéniségét

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-06-14
...és a miénket is.
A 21. század elején társadalmunk skizofrén módon áll a beilleszkedés és az egyéniség témájához. Miközben "papíron" ünnepeljük a különbségeket, értékesnek tartjuk az egyéni látásmódot, a való életben még mindig alig toleráljuk mindezt. Erről szól a sokszoros díjnyertes Alike (Egyformán) című spanyol rövidfilm.
Zseniális, s egyben fájó kisfilm: Így töri meg a rendszer gyermekeink egyéniségét

„Anya, te miért nem rajzolsz soha?” - tette fel a kérdést a minap az ötéves kislányom. „Mert nem tudok.”
„De, tudsz. Ki mondta, hogy nem tudsz?”
„A tanító nénim.”
– válaszoltam a világ legtermészetesebb hangján, mert tényleg így volt. 25 év távlatából már egyáltalán nem érdekel a téma, nem tudok rajzolni, ez van. A kislányom viszont megsimogatott, és azt mondta, ne szomorkodjak, akkor majd ő megtanít. Egyelőre kevés szörnyűbb dolgot tud elképzelni, mint hogy valaki ne tudjon – és pláne ne is szeressen – rajzolni.

Valami ilyesmi történik a filmbeli kisfiúval. Nem túl lelkesen ugyan, de mindennap elindul az iskolába, ahol ő az egyetlen sárga figura a sok szürke között. Az órán rajzokkal díszíti ki az írás feladatlapot, majd amikor rászólnak, hogy ez így nem helyes, színes, kreatív betűket ír a sorokra. Sajnos azonban ez sem megfelelő. Szép lassan szürke lesz ő is, mint az irodista apukája - csak amikor a nap végén újra találkoznak, akkor kapják vissza eredeti színüket, egymás társaságától töltődnek fel.

„A jó gyereket csak látni lehet, hallani nem” – mondták nagyanyáink. Bár ma már ezt így nyíltan kevesen vallják, az elv továbbra is él.
„Jó baba?” – kérdezik ismerősök és ismeretlenek a babakocsit tologató anyukától, ami lefordítva ennyi jelent: ugye nincsenek igényei, és csendben van egész nap?
Később a jó gyerek már másfél éves korában szépen sétál az édesanyja kezét fogva, és nem áll meg, hogy egyenként megcsodálja a fűszálakat. Miért is? Mert már ennyi idősen sem érdekli? Vagy belátta, hogy az, hogy időben odaérjünk a boltba – noha objektíven nézve semmi okunk sietni – fontosabb, mint a világ felfedezése? Akármi is legyen az ok, anyukája roppant büszke, és némileg szánakozva nézi azokat, akik percenként szólnak a gyereknek, hogy siessen már, a kicsi viszont, mintha meg sem hallaná, elmélyülten tanulmányoz egy sor hangyát.

Azután a hangyát tanulmányozó gyerek is iskolába kerül hamar, és ott kezdődnek szülő és gyerek igazi megpróbáltatásai. Vekerdy Tamás zseniálisan írta le, mi történik ilyenkor. A fiúk rendszerint nyíltan lázadnak, sok gondot okozva a tanító néninek. A lányok viszont aranyosak. Tisztelettudók, szófogadóak, a füzetük tele gyöngybetűkkel. Problémamentesek – csak éppen folyamatosan fáj a fejük vagy a hasuk. Mivel azonban ezeket a tüneteket kizárólag iskolaidőben produkálják, hétvégén és a szünetekben nem, egy idő után már nem is szólnak miatta.

A filmbeli apa végül – hacsak egy rövid időre is – mer változtatni, mielőtt a fia teljesen eltűnne a szürkeségben. Félő azonban, hogy a lépése csak átmeneti. A pozitív végkicsengés ellenére ugyanis kisfiú eddigre már lassan, de biztosan elindult a beolvadás útján.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja