SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Életrevaló és magabiztos dán fiatalok - Hogyan nevelik gyermekeiket a világ egyik legboldogabb országában?

Szász Anna [cikkei] - 2017-06-07
Mit takar a titokzatos "hygge"? Milyen nevelési módszereket tanulhatunk a dánoktól? Hogyan válnak gyermekeik boldog és kiegyensúlyozott felnőtté?
Életrevaló és magabiztos dán fiatalok - Hogyan nevelik gyermekeiket a világ egyik legboldogabb országában?

Valamivel több, mint 5 millióan vannak, szinte mindig ott találjuk őket a világ legboldogabb országainak első helyezettjei között. Észak-Európában élnek, keveset hallani róluk, de ha mégis, akkor a pozitív hírekben szerepelnek. Boldogok, kiegyensúlyozottak, szeretnek bringázni, enni viszont hozzánk képest kevésbé.

Igen, ők a dánok. A forró nyarat nem ismerik, ahogy a hideg telet sem. Lakhelyükön az esős napok száma 170 körüli, mégsem szomorkodnak. Odafigyelnek gyermekeikre, családjukra, otthonaikat harmónia jellemzi.
Mi a dán titok? Hogyan lesznek a kicsikből boldog és kiegyensúlyozott felnőttek? A válasz a gyereknevelésben keresendő. Csak talpraesett, ép lelkivilágú gyerekből lesz ugyanilyen felnőtt. Repüljünk hát most el Dániába, lessünk bele harmonikus világukba és gyereknevelési módszereikbe!
 

A dán gyereknevelés

Mindenekelőtt fontosnak tartom megemlíteni, hogy emberszámba veszik a gyerekeket. Ez az alapja mindennek. Mit csinálnak még másképpen? Nem kerülik az őszinteséget, sőt, ez az egyik alaptulajdonságuk. Nem tüntetik fel rózsaszínben azt, ami sosem volt az, nem körítenek mézes-mázas külsőt egy szomorú történet köré, hogy jobb színben tüntessék fel azt.
A gyerekek tudják, hogy nem minden szép és jó, pici korban megismerik a valóságot. Ha Andersen meséire gondolunk, láthatjuk is: ezek a mesék sem végződnek mindig „hepiend-del.”
Az, hogy a gyermek reális képet kap, nem csak az egyoldalú, mindig tökéleteset, képessé teszi őt arra, hogy érzelem-gazdaggá váljon, jól tudjon reagálni a különféle helyzetekre. Nem éri váratlanul semmilyen esemény, legyen az pozitív vagy negatív.


„Hygge”, a dán szokás

A „hygge” jelentése „meghittség”. Ez a szó viszont több ennél. A dánok azon szokását nevezik így, amikor a problémáikat az otthonuk ajtaján kívül hagyják, és igazi, minőségi időt töltenek együtt. Ilyenkor egymásra figyelnek, játszanak, zenét hallgatnak, vagy csak egy üdítő mellett beszélgetnek. Ez a szokás jelen van a mindennapjaikban, nem csak évi egy-két alkalommal tesznek így. Ugye, nincs ebben semmi ördöngösség? Mennyivel harmonikusabb napjaink lehetnének, ha mi is szánnánk egymásra legalább hetente egyszer ilyen minőségi, meghitt perceket, órákat.


A játék szabályai

Igazándiból az a szabály, hogy nincs szabály. A dánok hagyják gyerekeiket játszani, nem osztják be idejüket, még az iskolában is fontos a játékosság, a játszva tanulás. Olyan feladatokat kapnak a gyerekek, amelyekben figyelembe veszik az egyéni képességeket, hagyják, hogy egyedül jöjjenek rá a dolgokra. Így örömüket lelik az egész tanulásban, saját ütemükben tudnak fejlődni.

Attól függetlenül, hogy a szülők a realitás talaján mozognak és nevelik gyermekeiket, kerülik a negatív megnyilvánulásokat, a problémákban a megoldást keresik, és arra helyezik a hangsúlyt. Úgy vélik, arra kell fókuszálni, ami megy, nem pedig arra, ami nem. Einstein jut eszembe ilyenkor:

„Mindenki zseni. De ha egy halat az alapján ítélsz meg, hogy tud-e fára mászni, akkor egész életében hülyének fogja érezni magát.”

Ha a gyereknek épp valamilyen problémája van az iskolában, akkor a kedvenc óráiról beszél neki a szülő, a jó emlékeket idézi fel. A gyerek megtanul ezáltal pozitívan gondolkozni.


Mit tanulnak még a dán gyerekek?

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekünk tisztelettudóvá váljon, ne lépje át a határokat, nekünk is így kell viselkednünk, példát kell mutatnunk - a dánok nagyon odafigyelnek erre.
Nem használnak fenyítést, testi bántalmazást (mely tilos is Dániában), mégis tudják a gyerkőcök, hogy mit szabad és mit nem. Feszült légkörben nem lehet gyereket nevelni, ezért a szülők sem lépik át a határokat. Ha idegesek, megvárják, míg lenyugszanak, hiszen forró fejjel, kiabálva nem sok jót érnének el.

A dán szülők nagy bizalmat adnak gyermekeiknek. Ha nincs veszély, hagyják, hogy bizonyos szituációkat a gyerek saját maga oldjon meg, hogy szembe tudjon nézni egyedül is a kihívásokkal. Ettől sokkal magabiztosabb felnőtté válnak majd.

Empátiára nevelnek, így a gyerekek nem csak saját, hanem mások érzéseire is tudnak figyelni, tiszteletben tartani, segíteni, ha szükséges.

Azt gondolom, hogy példamutató a dán nevelési módszer, s tanulhatnánk tőlük. Itthon egyre inkább azt látom, hogy nincs meg az egyensúly, kevés idő jut egymásra, még kevesebb a gyerekre. Sokat dolgozunk, meg kell felelni a munkahelyen, jól kell teljesíteni. Fontos a munka, mert szükség van pénzre, de legyen a család fontosabb, hiszen ők veled vannak bajban, boldogságban. A gyereket pedig ti terveztétek, ti akartátok. Neveljétek hát, figyeljetek rá, szeressétek! Kerüljön fel a mi kis hazánk is a legboldogabb országok közé!

Sorozatunk eddigi részei:

Fotó: Unsplash / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja