SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Nem vagyok szerethető" - így érzi magát minden gyerek, aki távolságtartó anya mellett nő fel

Jánosi Valéria [cikkei] - 2017-05-24
Egy anya hiányozhat úgy a családból, hogy meghalt, elvált, és az apával él a gyerek. De hiányozhat úgy is, hogy fizikailag jelen van ugyan a kicsi hétköznapi életében, de túl sokat dolgozik, beteg, depressziós vagy érzelmileg távolságtartó. Ez utóbbi néhány eset látszólag nem olyan traumatikus, valójában azonban nagyon mély és fájdalmas sebeket okoz a gyerekében.
"Nem vagyok szerethető" - így érzi magát minden gyerek, aki távolságtartó anya mellett nő fel

Sok kliensem mondja ezt a beszélgetéseink során: „Nekem csodálatos gyerekkorom volt. Semmiféle durva megrázkódtatás nem ért kicsi koromban, mégis alacsony az önbecsülésem, és szörnyen alakulnak a párkapcsolataim”. Aztán ahogy tovább beszélgetünk, azért kiderül, hogy az anya egész életében depressziós volt, vagy éppen érzelmileg távolságtartó, esetleg örökké dolgozott, alig volt otthon, netán hónapokig távol volt egy munkahelyi kiküldetés miatt. Látszólag nem történt semmi durva dolog. Az anya tette a dolgát, csak épp a gyerek teljesen elsorvadt érzelmileg.

Sajnos nagyon gyakori, hogy a szülőknek éjt nappallá téve kell dolgozniuk azért, hogy eltartsák a családot. Jó esetben ilyenkor a nagyszülők besegítenek, és a gyerekek tőlük kapnak egy kis érzelmi melegséget, odafigyelést. A szülő elvárja, hogy a gyerek „kis felnőttként” megértse és elfogadja, hogy anya nem tud ott lenni az anyák napi ünnepségen vagy évzárón. A gyerek azonban nem minifelnőtt. Lehet, hogy megérti, de attól még végtelenül csalódott, és azt éli meg, hogy anyámnak nem vagyok annyira fontos, hogy eljöjjön az ünnepségre. Nem vagyok elég jó, nem vagyok szerethető.
 

A távol lévő anya

A szülő többféle módon hiányozhat a gyerek életéből. Bárhogy is van, a fenti esetekben az a közös, hogy nem tud kellően odafigyelni a gyerekére, meleg érzésekkel fordulni felé.

Mielőtt bárki is elítélné az ilyen anyákat, azért mentségükre szolgáljon, hogy nem azért távolságtartóak, mert ők így akarják, hanem mert képtelenek melegséget, közelséget, értő figyelmet adni.
Talán azért lett ilyen anya, mert neki magának sem volt része soha feltétel nélküli szeretetben, elfogadásban. A távolságtartó szülő is szereti a gyerekét – a maga módján. De fél az intimitástól, közelségtől, gyengédségtől, képtelen kimutatni az érzéseit. Kötelességtudóan teszi a dolgát, igyekszik a lehető legjobban gondoskodni a gyerekéről, de gondot viselni csak fizikai síkon tud. Valójában lélekben messze van a gyerektől: elérhetetlen, megközelíthetetlen. Hiába viszi oda a kicsi a rajzát megmutatni, anyja kötelességtudóan rávágja, hogy „szép!”, és dolgozik tovább, mert kell a pénz, és „különben sem kell agyon tutujgatni azt a gyereket”.

Lehet, hogy az idő egy részét a gyereke mellett tölti, de semmiképp sem vele. Megengedi a kicsinek, hogy ott „lábatlankodjon mellette”, amíg ő dolgozik, de elvárja, hogy csendben ténykedjen, és ne zargassa őt a problémáival. Ha a gyerek mégis odafordul hozzá, a gondját elbagatellizálja, mert „ugyan, mi baja lehet egy ekkora gyereknek!”. Még az is lehet, hogy elmagyarázza neki, hogy „a sírás gyengeség, emiatt nem érdemes bőgni”. Folyamatosan azt érezteti vele, hogy neki erre egyáltalán nincs ideje.
 

Ezt éli meg a gyerek

Egy örökké távol lévő szülő mellett felnövő gyerek – még ha nagyobb is –, lehet, hogy megérti: anyának nincs ideje, mert dolgozik. De odabent a lelkében egészen más következtetésre jut: „Anyámnak nem vagyok fontos. Ha fontos lennék, töltene velem időt. Biztos nem vagyok szerethető”. Jó esetben békésen beletörődik ebbe a helyzetbe, és végtelenül magányosnak fogja érezni magát. Egyszer egy 13 éves kamaszlány így fogalmazott: „Tudod, megtanultam hangtalanul sírni magányomban, hogy ezzel se zavarjam az örökké elfoglalt, gondokkal küszködő szüleimet”. Sajnos ez a „nem vagyok szerethető” érzés aztán a gyerek többi kapcsolatában is felbukkan. Ezt éli meg a barátaival, osztálytársaival, tanáraival kapcsolatban is. A legkisebb konfliktus is felszínre hozza azt a mélyről jövő szorongását, hogy „nem vagyok fontos, én nem is számítok”.
 

Így hat a távol lévő anya a gyerek felnőtt életére

Mire egy távolságtartó anya mellett élő gyerek felnőtté lesz, nagyfokú önbizalomhiány alakul ki benne, és mindennél jobban vágyik arra, hogy feltétel nélkül szeressék. Éppen ezért a párkapcsolataiban mindent elkövet, hogy mások szeressék őt. Erőn felül ad, beáldozza a saját érdekeit és szükségleteit, és túlságos ragaszkodásával, fokozott féltékenységével valójában tönkreteszi az amúgy jól induló párkapcsolatát.

És miközben gyengédségre, elfogadásra, szeretetre vágyik, tudattalanul mindent „elkövet”, hogy „bebizonyítsa”, ő nem méltó a szeretetre. Féltékenykedésével, ragaszkodásával gyakorlatilag elűzi maga mellől a társát, vagy pillanatokon belül kiszeret a korábban idealizált partneréből. Az is jellemző ezekre a felnőtt gyerekekre, hogy lefelé választanak. Olyan partner mellett állapodnak meg, akiről ők is érzik, hogy valamilyen szempontból „kevesebb” náluk. Vagy alacsonyabb az iskolai végzettsége, kevesebbet keres, vagy zűrös az élete. A választása mögött is a saját értéktelenségének érzete húzódik meg. („Nem érdemlek jobbat.” Vagy: „ő legalább nem fog megcsalni”.)

A partnerkapcsolatok kialakítását pedig nehezíti, hogy mivel gyerekkorukban nem tanultak meg kötődni, intimitásban lenni, ezt felnőttként is kerülni fogják – bár nagyon mélyen vágynak rá. Nem tudnak igazán közel kerülni a társukhoz érzelmileg. Nem tudnak őszintén megnyílni, érzéseket mutatni, ölelni. Tényleg elhiszik azt, amit az anyjuk mondott nekik kiskorukban: az érzések kimutatása a gyengeség jele, ami kiszolgáltatottá tesz.

Sajnos szülőként sem fog tudni másként viselkedni, mint ahogy egykor a saját anyja viselkedett. Akkor is magára fogja hagyni a gyerekét, amikor annak szüksége lesz rá, és a gyerekével szemben sem lesz képes az érzelmes gyengédségre.


Ha felismerted, hogy távolságot tartó anya vagy

Sajnos egy életen át berögzült viselkedést irtó nehéz megváltoztatni, de nem lehetetlen. Első körben tudatosítsuk magunkban, hogy attól, hogy a gyerekünk belenyugszik abba, hogy nem töltünk vele elegendő időt, még nem jelenti azt, hogy meg is érti. Könnyen azt hihetjük, hogy „de hát tudja, hogy attól még szeretem, hogy dolgoznom kell”. Nem tudja, ha nem figyelsz rá, amikor otthon vagytok, nem játszol vele, és nem öleled meg. Ha tudod magadról, hogy nehezedre esik könnyedén, fesztelenül időt tölteni a gyereked társaságában, ha nem tudsz vele önfeledten játszani, akkor kezdetnek az is elég, ha csak megfigyeled őt, ahogy elmerül valamilyen játékban, és engedd meg magadnak, hogy gyönyörködsz benne.

Próbálj meg türelmesebbnek lenni vele – még akkor is, ha éppen határidős munka sürget! Várd ki türelemmel, amíg elmeséli a számára olyan fontos történetet, megmutatja azt a bogarat vagy az éppen felépített hatalmas várat! Próbálj meg esténként, hétvégenként minél több időt valóban vele együtt játszva, rá odafigyelve tölteni! Csináljatok valamit együtt! Vele legyél, és ne mellette! Érdemes tudatosítani azt is, hogy a gyereknek mindenféle ajándéknál többet ér a szüleivel valóban együtt töltött idő.

Fotó: Michele Lamberti/flickr

Jánosi Valéria


Jánosi Valéria
Párkapcsolati coach, válási és kamasz mediátor, mentálhigiénés szakember

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-30/622-67-99
E-mail: valijanosi@gmail.com
Honlap: https://mukodoparkapcsolat.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja