SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Büntetés helyett szeretet - Miért kellene megölelned a gyerekeid, amikor szörnyen viselkednek?

Családinet [cikkei] - 2017-04-25
Elegem van. Eltűrtem számtalan dühkitörést, ellenszegülést, "nem kényszeríthetsz"-et és ajtócsapkodást. A legkevésbé sem érzem most úgy, hogy szeretném megölelni... mégis megteszem.
Büntetés helyett szeretet - Miért kellene megölelned a gyerekeid, amikor szörnyen viselkednek?

Elegem van. Eltűrtem számtalan dühkitörést, ellenszegülést, “nem kényszeríthetsz”-et és ajtócsapkodást.

Most legszívesebben visszarángatnám a pólójánál fogva és ráparancsolnék, hogy szedje már fel a nyamvadt cipőjét, amit szétdobált és tegye el a helyére! A legkevésbé sem érzem most úgy, hogy szeretném megölelni… mégis megteszem.

Kinyitom a bevágott ajtót és megkérdezem… "Szeretnél egy ölelést?"

Néha pofákat vág rám, de nem ma. Ma szétolvad a kezeim között és úgy sír, mint kicsi korában. Ma, annak ellenére, hogy a legkevésbé sem vágytam erre, annak ellenére, hogy szörnyen viselkedett, egy ölelés az, amire szüksége volt. Amire mindkettőnknek szüksége volt.

Miért is?

Miért kellene megölelned a gyereked, amikor szörnyen viselkedik?

Nos, azért…

  • Mert a gyerekeink többet tanulnak a szeretetből, mint a büntetésből. Egy ölelés és egy kis beszélgetés arról, hogy mi történik, sokkal jobb eredményt ér el, mint a kiabálás és büntetés.
  • Mert előfordul, hogy a gyerek csúnya viselkedése egy segélykiáltás. Talán a mélyebb érzéseit még nem tudja a megfelelő módon kifejezni, vagy talán van ott valami más is, ami zavarja őt, amitől fél, amitől frusztrált - de egy ölelés segít megnyitni a kaput, s így el tudja mondani, mi zajlik benne.
  • Mert néha, ha gyermeked elégedetlen magával, s úgy érzi, nem érdemel kedvességet és tiszteletet, akkor nem is fog úgy viselkedni, hogy kedvességet és tiszteletet kapjon másoktól. Majd amikor idegességet és dühöt vált ki az emberekből, az érzései visszaigazolást nyernek; így még rosszabb szemmel kezd magára tekinteni - és elkezdődik az ördögi kör. Törd meg a kört azzal, hogy inkább felajánlasz egy ölelést. Ezzel arra emlékezteted majd, hogy egy hiba elkövetésétől még nem válik rossz emberré.
  • Mert az egyik legjobb mód arra, hogy elérd, hogy gyermeked együttműködjön veled, ha nyitsz felé. Ha erős a kapcsolat köztetek, akkor valószínű, hogy helyesen fog cselekedni az esetek többségében… és akkor, amikor mégsem akar jól dönteni, vagy nem is tud, egy egyszerű öleléssel érheted el a leginkább, hogy visszataláljon hozzád.
  • Mert feltétel nélkül szeretjük a gyerekünket. Lehet, hogy néha elégedetlenek vagyunk a viselkedésével, de attól még ugyanúgy szeretjük őt, bármit is tett. Szüksége van rá, hogy ezt tudja, és néha csak annyi kell, hogy emlékeztessük erre. Újra és újra. Főleg akkor, amikor rossz passzban van.
  • Mert néha épp nekünk, felnőtteknek van szükségünk egy ölelésre. Amikor megbántanak a gyerekeink, amikor kicsúsznak a kezeink közül, s épp azt se tudjuk, mit tegyünk, akkor nekünk van a legnagyobb szükségünk a kapcsolatra, a megnyugvásra és egy ölelésre.

Szóval legközelebb, amikor mindketten idegesek vagytok és megszűnik köztetek a kapcsolat... ajánlj egy ölelést.

Tudom, néha nehéz felülkerekedni a frusztráción.
Tudom, az ajánlatod néha durván vissza lesz utasítva, főleg akkor, ha nagyobb gyermekeid vannak.

Mindenesetre ajánld fel… mert néha egy egyszerű ölelés a legjobb válasz a rossz viselkedésére.

Forrás: picklebums 
Kép: Daria Obymaha / Pexels

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja