SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit hoznak az angyalok

Tömör Elisabeth [cikkei] - 2016-12-09
Szeretem az ünnepeket, a fenyőillatot, meg a mandarinét is, a csillogó készülődést, Mikulásostól, angyalostól együtt. Amit viszont nem tudok megemészteni, az az, hogy miért tesz erőszakot a szó szoros értelmében a legtöbb szülő a saját gyerekével karácsony idején. Mindjárt elmagyarázom mire is gondolok pontosan...
Mit hoznak az angyalok

Gyerek, az interaktív kiegészítő

Azt látom az utcán, a villamoson, de még a fogorvosi várószobában, és a saját praxisomban a klienseimnél, vagy a terápiás csoportomban is, hogy a legtöbb szülő öntudatlanul, szinte álomszerűen éli az életét és neveli a gyerekét. Nincs bennük a tudatosságnak egy szemernyi szikrája sem. Nem készültek fel lelkiekben  egy család születésére, nem beszélgettek a párjukkal a várható szerepek kialakulásáról, hogy milyen irányba evezzenek majd abban a bizonyos hajóban. A legtöbben, mire öt-tíz éves lesz a gyerekük, valahogy megunják, belefáradnak, belesavanyodnak a történetbe. A tisztelet persze mindig a kivételeké! A gyerek szinte csak véletlenül van a szülő mellett, egyfajta csatolmányként, színes, interaktív kiegészítőként, mely meghatározza őt ebben az életben.
 

Megszámoltam, csak hárman nem

A negyed órás sétám alatt a boltból hazafelé megszámoltam a gyerekes szülőket délután négy óra felé, hogy hányat is látok belőlük. Huszonketten voltak. Ami döbbenet volt számomra, hogy akár álltak a buszmegállóban, akár a boltból jöttek kifelé, mind, csupán három kivételével, vagy telefonált, vagy az okos telefon képernyőjét bámulta, vadul nyomogatta, huzigálta ujjait a készüléken, miközben a négy, hat tíz éves mellette baktatott, vagy ácsorgott. 
 

Nem ismerik a sajátjukat

Nem is kell csodálkozni azon, hogy sok szülő kérdezi magától, tőlem, hogy miért ilyen ez a gyerek. A kapcsolatba bele kell fektetni elsősorban időt, másodszor pedig energiát. Jelen kell lenni, elérhetőnek kell lenni. Természetesen nem mindig örömmel, és jókedvűen, hiszen nem robotok vagyunk, láthatja  a gyerek azt is, ha fáradt, dühös, rossz kedvű az anyja vagy az apja. De ha egyáltalán nem lát semmit, mert nem élnek közös lelki, érzelmi életet, akkor nincs miről beszélgetni, akkor a kapcsolat, mint olyan, nem létezik, üres. Persze a szülő egy idő után felismeri azt, hogy a fodrásszal, vagy a műkörmössel, teszem azt a szomszéddal is többet fecsegett az elmúlt héten, mint a saját gyerekével, és a jobb érzésűekben, ez lelkiismeretfurdalást okoz. Sokan nem is tudják a nevén nevezni, csak egyfajta keserű ízt éreznek a szájukban, amikor erre gondolnak. Az ünnepek érkeztével, a legtöbben tükörként szembesülnek azzal, hogy a saját gyereküket alig ismerik, és istenigazából fogalmuk sincs, mivel lephetnék meg őt. Persze lehet támaszkodni a reklámok kínálta tébolyra is, hiszen mindig lesz valami, amit a gyerek megkíván, de hogy valójában minek örülne, mi érdekli, azt az átlagszülő nem tudja, hiszen nem is ismeri a gyerekét. A napi rutin, a házi feladatok kikérdezése, a vacsora után már nincs sem tér, sem idő a közös beszélgetésekre.
 

Lenyomom a torkodon

Az ünnepek hivatalosan és legálisan adnak lehetőséget az érzelmileg elhanyagolt gyermekek „megvásárlására” a kompenzálására. Amire egész évben nem jutott idő, azt most bepótolhatjuk, és odaadjuk ajándékokban, gyorsan, instant kis dobozkák formájában most. Hihetetlen számomra, hogy a mai tíz éves korosztály már többszázezer forintos okos telefonokkal rohangál, a mai tiniknek pedig egytől egyik van laptopjuk, tablettjük, mely a legjobb esetben is több tízezer forintos ajándék. Lehet azt mondani, hogy a világ változik kérem, és a gyerekem egy okos kütyüre vágyik a legjobban punktum. Az igazság azonban máshol van, és mondom ezt azzal a tapasztalattal, melyet nap, mint nap átélek, amikor a húsz és harminc éves családos férfiak és nők osztják meg velem abbéli emlékeiket, hogy nem volt kapcsolatuk a szüleikkel. A minap egy édesapa jött el hozzám, aki azt mesélte el, hogy testedzés gyanánt évekig aludt nyitott ablaknál télvíz idején kamaszkorában. Az édesanyja pedig csak nevetett rajta. Itt azonban nem csak arról van szó, hogy az anyuka elhanyagolta érzelmileg a fiát, hanem konkrétan még az egészségét is veszélyeztette. A fura az egész történetben az volt, hogy a meglett, már maga is édesapa státuszában élő férfiban fel sem merült, hogy az édesanyja viselkedhetett volna másképpen, és hogy a mostani életében a legtöbb problémát az a szeretetlenség okozza, amiben gyerekkorában része volt. Arra a kérdésemre pedig, hogy az édesanya miért nem csukta be az ablakot, miután elaludt, az volt a férfi válasza, hogy egyszerűen nem voltunk olyan viszonyban…
 

Bűntudatos ajándékok

No de visszakanyarodva oda, hogy ha nem ismerem sem önmagamat, sem a gyerekemet, akkor véletlenszerűen vásárolom meg a karácsonyi ajándékot, vagy a mikuláscsomag összetevőit, és mivel az ajándék tetszetős is meg drága, úgy a gyerek sem szólhat egy szót sem. Lenyomom a torkán azt amit én gondolok, vagy amire én vágyom, hiszen arról fogalmam sincs ő minek örülne. A bűntudat fura dolgokra ragadtatja el a szülőket, ám a nagy baj ezzel, hogy a gyerekeken teszünk ezzel erőszakot. A gyerek ugyanis nem fog szólni, örül persze a „nagy” ajándéknak, egyrészről nem is érti, másrészről akarja hinni, hogy őt ennyire szeretik a szülei. Azt viszont valahogy érzi, hogy kilóg a lóláb.
 

Mit lehet tenni?

Soha nem késő, mindig lehet újratervezni az útvonalat amerre haladunk. Ne legyenek kifogások, hogy nincs időm rá, nem érek rá, vagy túl sok idő telt már el. Nyissuk ki magunkban a szeretet igazi, elrozsdásodott csapját. Először persze lehet, hogy feszegetni kell, meg újra és újra próbálni, az is lehet, hogy csak csepegni fog az elején. Ne adjuk fel, hiszen ez adhatja az élet értelmét. A kapcsolódásaink többet érnek, többet mondanak el rólunk, mint azt gondolnánk, és a legfurább, hogy sokkal messzebbre hatnak, mint azt valaha is feltételeznénk!

Fotó: 1212eins/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja