SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Motivációra fel, avagy motivációs táblák az oviban!

Papp Diana [cikkei] - 2016-11-18
"Minden gyerek jó. Jó, ha jól érzi magát a világban, ha biztonságban van. Ha a szülei mosolyognak, ő is mosolygós. Ha feszültek, ő is feszült. Ha barátságosak, ő is barátságos. Ha nem őszinték, ha titkolóznak, ő is így tesz. Szomjazik a jó példára és a szeretetre. És, ha rosszul érzi magát, ha "rosszalkodik", a legtöbb, amit érte tehetsz, hogy még jobban szereted." /Vida Ágnes/
Motivációra fel, avagy motivációs táblák az oviban!

Először is szeretnék bemutatkozni. Papp Diána vagyok, 3 éve óvodapedagógus. A Szent István Egyetem Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Karán végeztem 2013-ban. Azóta volt szerencsém több pedagógiai programot is megismerni. Jelenleg a kecskeméti Kálmán Lajos Óvoda Juhar Utcai Tagóvodájának Süni csoportjában vagyok Óvó néni. 

"A gyermekkor évei azok az esztendők, amikor a szív a legérzékenyebb, leghajlékonyabb. Amit oda elültetnek, azt aligha lehet valaha is onnan kipusztítani." - (J. F. Oberlin)

Munkám során már több olyan gyerkőccel is találkoztam, aki magatartási, beilleszkedési zavarral küzd. Egy átlagos gyermek 3 évesen kerül óvodába, ahol betartandó szabályok, szokások tömkelegével találkozik, ráadásul osztoznia is kell az óvodai játékokon társaival. Természetesen a szabályok megismerése, betartása viszonylag hosszabb folyamat, melyet csak pozitív mintaadással, megerősítéssel és motivációval lehet elérni. 

Egy átlagos gyermek könnyen motiválható, különböző módszerekkel, azonban vannak azok a bizonyos problémás gyermekek, akiket semmilyen módon nem tudunk motiválni, akármennyire is szeretnénk, nem akarnak részt venni a tevékenységekben, nem tartják be a szabályokat, sőt, a többi gyermek figyelmét is elterelik az aktuális feladatokról.

Több módszert is kipróbáltam a motiválásra, kettőt szeretnék is az olvasókkal megosztani:


Motivációs táblák, mindenhol 

Nincs is másra szükség, csak a gyermekek jeleire, némi gyurmaragasztóra, egy kartonpapírra, filctollra, és egy pici kreativitásra, s már készen is van. 
Ezt a módszert a főiskolán tanultam, eddig minden csoportban kipróbáltam, legyen az vegyes, vagy tiszta csoport, kis, középső vagy nagy csoport, mindenhol bevált!

"Én már elpakolom magam után a játékokat"- motivációs tábla:

Úgy tapasztaltam, alapvető probléma a rendrakás az óvodai csoportokban, hiszen a szabad játék során a gyermekek minden játékkal szeretnének egyszerre játszani, azonban összepakolni azokat "elfelejtik", mert túl sok a játék, és a többi csoport már az udvaron van, kevés az idő és még gyümölcsöt is enni szeretnének... 

Több internetes oldalon is utána olvastam, mit lehetne tenni, hogyan lehetne kialakítani a gyermekekben a tudatosságot, a felelősséget a játékok rendszerezettsége iránt, aztán eszembe jutott a főiskolán tanult módszer.
Egy A/4-es kartonra rajzoltam egy óvodai polcot, amin szép rendben sorakoztak a játékok, ez egyfajta esztétikai élményt is nyújt a gyermekek számára, s eszükbe is juttatja feledésbe merült kötelességüket. Ezután elkészítettem a gyermekek jeleit, majd másnap bevittem az óvodába, s kihelyeztem egy jól látható helyre.
A gyermekek természetesen azonnal kérdezősködtek: "Mi az a lapon Óvó néni? Mi van oda írva?" - elmagyaráztam nekik, kinek a jele kerülhet fel a táblára, és mi történik azzal, aki a szabályt nem tartja be.
Természetesen minden esetben következetesnek kell lenni, kivétel nélkül. Azóta amikor meghallják a "Kör, kör ki pakol, mindenki pakol"-t, szinte mindenki azonnali buzgó rendrakásba kezd. Aki esetleg megfeledkezik arról, mi a teendő, elég csak a táblára mutatni, rögtön tudja mi a feladata.

Azóta már készítettem a mosdóba, az öltözőbe, a WC-be is hasonló motivációs táblákat, szerintem minden témában lehet ezt a módszert alkalmazni, csak némi kreativitás szükséges hozzá.

"A Nap ovisa" - motivációs tábla: 

Ezt a motivációs táblát legelőször egy olyan gyermek miatt alkalmaztam, aki problémáit, konfliktusait verekedéssel, agresszióval próbálta megoldani. Hiába beszélgettem vele arról, hogy bátran kérjen segítséget a felnőttől, mielőtt szólt volna, hogy valakivel nézeteltérése van, "eljárt a keze".
Több módszer kipróbálása után, a szülőket is bevonva elkészítettem ezt a motivációs eszközt, melyet nyilvánvalóan a többi gyermeknél is igénybe tudtam venni, de a legfőbb cél a verekedő gyermek segítőkész, kedves, jóságos oldalának felszínrehozatala volt. A gyermekeknek megmutattam, elmagyaráztam a tábla jelentését; illetve, mint a már említett motivációs táblánál, ugyanígy ennél is megbeszéltük ki kerülhet fel a táblára, és le arról. 
Újra felelevenítettük milyen is a jó gyermek, mit kell ahhoz tenni, hogy jó gyermek legyen valaki, és mit az amit szigorúan TILOS. Éppen kapóra jött, hogy közelgett a Mikulásvárás, ez még jobban motiválta a gyermekeket. Tehát érdemes akár egy nagyobb ünnepkör előtt alkalmazni a módszert. A tábla végül egy a gyermekek által jól látható helyre került, s minden nap ebéd előtt kiválasztottuk a Nap ovisát. Eleinte én választottam, azután megengedtem a gyermekeknek (ha jól viselkedtek) hogy ők maguk válasszák ki azt a gyermeket, aki azon a napon segítőkész, kedves volt társaival, nem rendetlenkedett, figyelt az óvó nénire, s a tevékenységek során is a legjobbra törekedett. 

Tudom, többen is megközelítették már ezt a témát, több oldalról is, hiszen ez egy mindennapos problémát jelentő kérdés, de mivel nekem bevált az eddigi összes csoportomban, szeretettel ajánlom minden kollégának.
 

A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja