A CsaládiNet szakértői CsaládiNet Szolgáltatás Közvetítő Kalkulátorok Hírlevél feliratkozás
SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Amit minden fiúnak tudnia kell az anyjától

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-06-14
Fiús anyuka. Sokszor úgy említik, mintha egy külön állatfaj volna. Nem csoda, egészen más hozzáállást követel meg egy fiú nevelése, mint egy kislányé. A srácok ráadásul már kicsinek is pasik, nem feltétlenül igénylik a hosszasan ecsetelt érzelemnyilvánításokat.
Amit minden fiúnak tudnia kell az anyjától

„Tökéletes férfit keresel? Szülj egyet!” – mondják, de ez azért nem ilyen egyszerű, pár dolgot – ha nem is kimondanod – éreztetned kell a fiaddal. Lássunk néhányat ezek közül.
 

1. Te vagy a leg… (okosabb, erősebb, ügyesebb stb.) és én szeretlek!

A kisfiúk mindig vetélkednek: egymással, tesóikkal, apával mindenképp, és persze veled is. Ó, igen, veled is birkózni fog és le is akar majd győzni, de ilyenkor nem csak ellened küzd, érted is. Az elismerésedért, a dicséretedért, ami mindennél többet számít neki. Véletlenül se mulaszd el megadni neki ezt a dolgot, így válik majd magabiztossá. Persze nem muszáj szemtől szembe közölni mindig, sőt, minél idősebb az aprócska férfijellem, annál kevésbé. De ügyesen, kreatívan éreztetned kell vele a büszkeséged és szereteted, mert hidd el, vágyik rá.
 

2. A te apukád a leg… (erősebb, bátrabb, kiválóbb stb.) és én szeretem őt is!

Ha az ember szül egy gyereket, rögtön kettő lesz belőle, ilyenkor ugyanis az apukáknak is kell a simogatás, a dicséret, pátyolgatás szinte ugyanúgy, mint pelenkás utódjuknak. A fiadnak első, legnagyobb ellenlábasa lesz az anyu kegyeiért vívott harcban, ugyanakkor első példaképe, a férfiról kialakuló kép alappillére, aminek kialakításában te is részt veszel a véleményeddel. Ügyelj hát rá, hogy véletlenül se tipord le apa büszkeségét, ne szidalmazd a fiad előtt, még akkor sem, ha a jóember összemosta a feketét a színessel, ráadásul 90 fokon. Légy büszke rá, hogy ő a gyermekeid apja és ezt mutasd ki a fiaitok – és lányaitok - felé is.
 

3. Itt vagy biztonságban és én vigyázok rád!

Kiskorában tapasztalhatod, hogy ha igazán nagy a zűr, a kis lurkó az „ANYA!” varázsszót kiáltja majd bajai orvoslására. A későbbiekben is te maradsz a bizalom alapja, még akkor is, ha az összes létező szabályoddal ellenkezni fog kamasz korában. A tudatos irányításod ugyanis a lelke mélyén megnyugtatja, ezáltal érzi, hogy valóban vigyázol rá, gondot fordítasz a sorsára. Ha szükséges, üljetek le, beszéljetek; ha úgy látod, akadályokba ütközött, lendítsd át rajta.
 

4. Mindig jut egy ölelés!

Amíg kicsi, addig tudod természetessé tenni számára az ölelést. Ha így tesztek, kis korában nagyon bújós lesz, sőt, mindent elkövet majd, hogy az apját a lehető legmesszebb boxolja tőled, s kisajátítson. Középiskolás korában fizikálisan eltávolodik majd tőled, ez sajnos a kor velejárója, de valahogyan (pl. Napi Egy Ölelés szabállyal) tartsátok fenn a fizikai szeretetnyilvánítást. Megbecsülitek majd, amikor elmúlik a „Jaj, anyu, hagyjál!” időszak és a kis meny-jelöltjeid is hálásak lesznek érte, ha a fiad nem retten meg az érintéstől.
 

5. Vigyázz a kislányokra!

A nők tiszteletét már egész kis korban el kell kezdeni megtanítani a fiúknak. Ha körülnézünk manapság, sajnos azt látjuk, hogy a fiúk nem tudják, hogy kell férfinak, a lányok pedig, hogyan kell nőnek lenni. A fiadat a mindennapokban, játék közben is úgy tanítsd, hogy lovag legyen, bátor és becsületes, aki vigyáz a lányokra és segíti őket. Ha már az oviban előfordulhat, hogy büntetlenül verekedhet lányokkal, később sem fogja észben tartani a nemek közti különbséget. Ha azonban a hősöd lehet pici korában, már az oviban kedvelni fogják a kislányok és ő lesz az óvó nénik kedvence. Ez pedig, hidd el, előnyére válik - nem számít, hogy megpukkadsz az irigységtől.
 

6. Ne szégyelld a könnyeid!

Ha olyan apja van, aki erre megtanítja, igazán szerencsésnek mondhatod magad, ám az esetek többségében – még a legklasszabb apukák mellett is – ez bizony anyára marad. Mondd el neki, hogy nem gyönge az, akinek fáj és ezt ki is mutatja, nem az a bátor, aki nem fél. Ha hamar megtanulja, hogy bátorság a félelem legyőzése, az igazi erő pedig, hogy elviseled a fájdalmat, sokkal jobban fogja saját érzéseit kezelni és irányítani. A legfontosabb, hogy az érzelmek tagadása nem szünteti meg, vagy könnyíti meg azok elviselését. Ezt tőled tudja megtanulni a legkönnyebben.
 

+1. Amit neked kell tudnod

Egy kisfiúnak mindig az anyukája az első szerelme. Egészséges esetben később az óvó, tanító néni lép a helyedre és az iskolában kezdik a hasonló korú kislányok érdekelni a fiadat. Neked pedig ebbe bele kell törődnöd. Nem, nem elég jó képet vágni hozzá és úgy vélni, ez majd elmúlik, hiszen senki sem lesz elég jó hozzá és senkit sem szerethet úgy, mint téged. Igazán örülnöd kell neki, érzelmileg el kell engedned a srácot, mert csak így fejlődik normálisan. Az egyik legfájóbb dolog lesz, talán még a szülésnél is rosszabb, de segít, ha arra koncentrálsz, milyen boldog azzal a helyes copfos fruskával. Persze azt a kislányt - tudat alatt - úgy választotta, hogy rád hasonlítson, ezért ha boldogok együtt: irigység helyett légy büszke a fiadra és a választására!

Olvasd el ezt is: Amit minden lánynak hallania kell az apjától

Fotó: Andy Malmin/flickr

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
A szerkesztő ajánlja