SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hancúroztatok ma már?

Tömör Elisabeth [cikkei] - 2016-04-08
Ez a cikk a szülőkről és a gyerekekről fog szólni, a hancúrozás alatt pedig elsősorban dögönyözést, dobálást, csiklandozást, játékos birkózást kell érteni.
Hancúroztatok ma már?

MET (Muscle Effect Therapy) terapeutaként, aki a fizikai érintésekkel dolgozik, fontosnak tartom, hogy egyrészről a szülők felé közvetítsem, mennyire fontos a bensőséges szülő-gyerek kapcsolat kialakítása, melyhez az olyan fizikai kontaktuson alapuló minőségi élmény, mint a csiklandozás hogyan járulhat hozzá, másrészről felhívjam a szülők figyelmét arra, hogy tartsák tiszteletben gyermekük testét, ezáltal megtaníthatják neki, hogy ezt majd másoktól is elvárja! 
 

Csak akkor, ha mindkét félnek kellemes!

A csiklandozás, a hancúrozás a szavak nélküli játékok között ez az egyik első, és az egyik megunhatatlan is. Mégis mi szülők, ahogy cseperednek a gyerekek, egyre inkább elfelejtjük. Pedig a fizikai érintés öröme a saját bőrünkön érzékelhető. A hancúrozás, a csiklandozás felszabadító, lélekemelő, az egyik legklasszabb stressz-űző, és a legvidámabb szórakozás, de csak és kizárólag abban az esetben, ha ez mindkét fél számára kellemes! Amikor a kisgyerek visítva kéri, hogy hagyja abba az anyukája, az apukája a csikizést, ám a szülő fittyet hányva erre, még két másodperccel tovább dögönyöz, akkor az már merőben másfajta üzenetet hordoz! Fontos lenne ezt nekünk szülőknek megérteni, és elfogadni.
 

Az ő teste, az ő határai

Nem lehet elég korán elkezdeni megtanítani a kisgyereknek, hogy bensőséges kapcsolatot ápoljon elsősorban saját magával, és saját testével, hiszen elcsépelt közhely, mégis igaz, hogy csak az tud szeretetet adni, aki önmagát is szereti és tiszteli. A kisgyerek testélményei életre szóló hatással bírnak, - akárcsak a mieink -, és ennek a gyökerei a gyerekkorba nyúlnak vissza. Ha már kisgyerekként van kapcsolata a saját testével, akkor lesz majd képes egészséges önértékelésre, és később működőképes párkapcsolat kialakítására. Ezt pedig ugyanúgy, mint a villával való evést nekünk szülőknek kell megtanítanunk, mégpedig kisgyerekkorban.
 

Kezdjük az elején

A test határ a külvilággal, amit tisztelni kell. A kisgyerek teste a sajátja, ha úgy tetszik saját birodalma, ahol ő irányít. Meg kell neki tanítanunk, hogy figyeljen a testének minden rezdülésére. Ha fázik, vegyen fel egy pulóvert, ha azt érzi, pisilnie kell, akkor ne tartogassa, hanem menjen el a mosdóba. Azt is meg kell neki tanítanunk, hogy bizonyos helyeken senki nem érintheti meg a testét csak saját maga. Bizonyos helyzetekben, pedig amilyen a csikizés is, neki kell szólnia, hogy mi az, ami számára kellemes, vagy kellemetlen, és ezt nekünk, felnőtteknek is tiszteletben kell tartanunk.


Elűzi a stresszt, felszabadít

Már egy pár perces hancúrozás is felszabadító hatással lehet ránk, és az „áldozatra” egyaránt. Az önfeledt birkózás, játékos csiklandozás örömmel tölt el, a nevetés, és a kacagás, pedig elűzi a stresszt. Az ember alapvető szükséglete a fizikai kontaktus. Éljünk az érintés erejével, mely mélyebb köteléket képez köztünk, mint amit szavakkal valaha is ki tudunk fejezni. Ne feledd, hogy a csikizést akár problémamegoldó eszközként is használhatod, amikor a kérés, a szép szó nem segít, de még nem szeretnél kiabálni. A humor, a jókedv átlendít a kezdeti nehézségeken, és elakadásokon, hidat képez köztünk, hiszen az érintés az egyik legősibb, legelemibb szükségletünk.


Hagyd abba, ha arra kér!

A csikizés, és a hancúrozás tényleg jó móka, és minőségi időként is jól értelmezhető, de nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy csak akkor, ha az mindkét félnek kellemes élményt jelent. Ha a kisgyerek arra kér, hogy hagyd abba, akkor semmiképp se csikizd tovább. Ha a szülő tiszteletben tartja gyermeke testét, arra tanítja ezzel őt, hogy ő maga is tisztelje önmagát, és a másikat is, ez pedig az egyik legfontosabb érték.

A csiklandozás három alapszabálya:

  1. Csak ott szabad csikizni, ahol a másik szereti
  2. Addig szabad csak csikizni, amíg a másik nem kéri, hogy hagyjuk abba.
  3. Tartsuk tiszteletben a másik testét, ne okozzunk se fájdalmat, se kellemetlen érzést

Tudtad? Madridban található a világ első SPA-ja, a CosquilleArte Spa, ahol a masszőrök finoman tollakkal csiklandozzák a klienseket, hogy ellazulhassanak, és elűzzék a stresszt, szorongást.

Fotó: neildodhia/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja