SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Sehonnai bitang ember... - avagy hogyan tanítsuk a gyerekeket március 15-ről?

- 2015-03-12
Már az oviban is téma a Nemzeti Ünnep, iskolás korban pedig elkerülhetetlen a megemlékezés. De vajon mit sikerül megérteniük az egészből a gyerekeinknek? És mivel segíthetjük őket, hogy többet értsenek belőle?
Sehonnai bitang ember... - avagy hogyan tanítsuk a gyerekeket március 15-ről?

„Ünneplő ruha, kokárda! Ünneplő ruha, kokárda! Ünneplő ruha, kokárda!”  Nagyobbik gyermekeim masíroztak fel-alá néhány éve, ezt kiabálva otthon, egy nappal az óvodai megemlékezés előtt.  Akkor már több mint egy hete katonásat játszottak az oviban, huszáros énekeket tanultak, papírcsákót és kardot hajtogattak.
Másnap pedig valóban ünneplőbe bújtak, kokárdával, és lelkesen vitték a papírzászlót a közeli emlékműhöz.

De hogy mit értettek vajon az egészből?

“Valószínűleg nem sokat” – mondja Ildikó néni, gyermekeim óvónője. “De ebben a korban még ez nem is lehet cél. Amit csinálnak, az megmarad bennük: a papírkard, a csákó, a kokárda, a kardokkal vívott “lassított” harcok. Alvás előtt ilyenkor a János vitézt olvassuk nekik – ebből is egész sok mindenre emlékeznek. De konkrétan március 15-ről nagyon keveset beszélünk. Valamit mesélünk nekik Petőfiről és a dalokban szereplő Kossuthról is. De ez csak arra jó, hogy talán általános iskolában nem lesz nekik teljesen idegen a téma.”

Készülődés ovisokkal:
-    papírcsákó, papírkard, kokárda készítés
-    huszáros énekek
-    János vitéz felolvasása

 

Az általános iskolában aztán, ha szerencséjük van, olyan tanító nénihez kerülnek, mint Kati néni, aki egy népszerű budai iskola negyedik osztályosainak büszke osztályfőnöke. Náluk nincs közös iskolai megemlékezés: az osztályfőnökökre van bízva, hogy mivel ünnepel. Kati néni is úgy gondolja: a gyerek azt jegyzi meg, amit átél. Ezért évről évre valamilyen dramatikus játékkal készülnek az ünnepre. Az egyik évben elmentek a Nemzeti Múzeumhoz, és ott adták elő a 15-én történteket, a másik évben a szabadságharc egyik döntő ütközetét játszották el az iskola udvarán. Készülődés közben persze sokat beszélgettek, és a Nemzeti Dalt is megtanulták.  “Ebből adódott egy vicces eset” – meséli Kati néni. Két fiú valamin nagyon összeveszett, és az egyikük dühösen kifakadt: ‘hogy te mennyire sehonnai bitang ember vagy!’  Azóta ez az osztályban kedvelt szófordulattá vált.”

Készülődés alsósokkal:
-    A Nemzeti Dal megtanulása
-    A Nemzeti Múzeum, esetleg a Pilvax kávézó meglátogatása
-    Néhány fontos esemény átbeszélése, dramatizálása

 

Felső tagozatos korban már tananyaggá válnak az 1848-49-es események. Bár azt gondolhatnánk, hogy innentől könnyebb a gyerekek figyelmét lekötni egy ünnepségen, Klára, aki egy vidéki kisvárosban tanít magyart felsősöknek, másképp tapasztalja.

“Nálunk minden évben van egy központi ünnepség, ami még a mi gyerekkorunkban megszokott ütem szerint zajlik. Vers, zene, vers, zene – egy kicsit mi is unjuk, hát még a gyerekek!
Néhány éve viszont kitaláltam, hogy az ünnepség előtti magyarórát március 15-e köré fűzöm fel valahogy. A nagyobb kamaszokat az aradi vértanúkkal lehet megfogni leginkább. Beleborzongnak a csúnya kivégzésekbe, de ezzel fel is keltem az érdeklődésüket, és akkor szépen, időrendben visszafelé haladva jutunk el a forradalomig. A végén pedig eljön a kedvenc kérdésem: Szerintetek vajon miért ünnepeljük mindezt itt, ma 2015-ben? Fantasztikus válaszaik tudnak lenni, érdemes kipróbálni! Ráadásul azt tapasztaltam, hogy egy-egy ilyen jól sikerült magyaróra után a közös megemlékezésen is nagyobb figyelemmel vesznek részt.”

Készülődés felsősökkel:
-    Az aradi vértanúk nevei, történetei
-    A forradalom és szabadságharc eseméyneinek láncolata
-    Kérdések, közös gondolkodás arról, mit jelent(het) mindez ma

 

Kép forrása: pixabay.com. wikipedia.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja