SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért pisilnek be a gyerekek?

Családinet [cikkei] - 2015-02-02
Tudtad, hogy az ágybavizelés a harmadik leggyakoribb gyermekkori betegség? Bár a szobatisztává válás környékén elő előfordul, az öt éves kor után is jelentkező "baleseteknél" érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni.
Miért pisilnek be a gyerekek?

Az ágyba pisilés, hivatalosan ágybavizelés, még hivatalosabban enuresis nocturna alvás közben bekövetkező akaratlan bevizelést jelent. Kisgyerekek esetében a szobatisztává válás körül szinte természetesen előfordulhatnak ilyen balesetek. A még nem túl rutinos gyermek esetleg azt álmodja, hogy óriási szörnyek kergetik és nagyon megijed, vagy egyszerűen azt, hogy a WC-n ül, és máris megtörténhet a baj. Aggodalomra akkor adhat okot az éjszakai bepisilés, ha a kislányok az ötödik, a kisfiúk pedig a hatodik születésnapjukat is betöltötték, hiszen ekkorra a normál vizeletürítés és a vizeletgátlás általában már kialakul.

Ma Magyarországon mintegy 70-90 ezer gyerek szenved ebben a betegségben, ami így a harmadik leggyakrabban előforduló gyermekbetegség hazánkban. Előfordulási aránya hét éves korú gyermekeknél tíz százalékos, 12 éves korúaknál három százalékos és 16-20 éves kor között egy százalékos. Érdekessége, hogy fiúknál és elsőszülött gyermekeknél jóval gyakrabban fordulnak elő ezek a problémák.

Bár az éjszakai ágybavizeléssel kapcsolatban elterjedt az a tévhit, hogy kizárólag pszichiátriai eredetű okokra vezethető vissza, azonban ez csak az esetek 10 százalékára igaz. A megbetegedések nagyobb hányada ugyanis inkább szervi eredetű. 

A leggyakoribb okok tehát a következők lehetnek:

•    Pszichés eredetű: Ilyenkor a kiváltó ok a gyermek pszichéjét ért trauma, például családban történt haláleset, válás, költözés, kistestvér születése és egyéb, a közvetlen környezetben fellépő probléma.

•    Agy és a húgyhólyag közötti kapcsolat: Ilyenkor az agy nem reagál megfelelő módon a húgyhólyag jelzéseire, mert a két szerv közötti reflexkapcsolat még nem alakult ki.

•  A hormontermelődés zavarai: Az egyik leggyakoribb ok a vizelet mennyiségét szabályozó rendszer zavara, amikor az ezért felelős hormon a vazopresszin, a szükségesnél kisebb mennyiségben termelődik. A vazopresszin feladata az lenne, hogy csökkentse az éjszakai vizelet képződését, ennek hiányában viszont húgyhólyag túlságosan gyorsan megtelik.

•    Fejletlen húgyhólyag: Ez az elváltozás lehet veleszületett rendellenesség, de lehet szerezett betegség is. Ilyenkor a húgyhólyag befogadó képessége nem elég nagy, ezért a gyermek nem képes a normál mennyiségű vizelet tárolására.

•    Húgyúti gyulladás: Gyakori kiváltó ok, azonban ebben az esetben az ágybavizelés csak átmeneti. A fertőzés leküzdése után ez a kellemetlen tünet is eltűnik.

•    Egyéb tényezők: Más betegségek, mint a székrekedés, a paraziták okozta fertőzések és a hüvelygyulladás tüneteként is megjelenhet.

•   Rossz szokások: nagy mennyiségű délutáni és esti folyadék bevitel és a késői lefekvés miatt is kialakulhat.

•  Gyakran előfordul, hogy több fent említett ok együttesen eredményezi az ágybavizelést.

Ha korábban valamelyik szülő szintén szenvedett éjszakai bepisiléstől, úgy 40 százalékos a valószínűsége annak, hogy a gyermeknél is kialakul majd ez a betegség. Ha viszont korábban mindkét szülőt érintette, úgy az ágyba vizelésre való hajlam már 70 százalékra emelkedik.

Ha tehát a csemete elérte a kritikus kort és még mindig előfordulnak „a balesetek”, érdemes szakemberhez

Forrás: Bethesda Gyermekkórház

Forrás: egeszseg.hu
Kép forrása: pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja