SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Korai túlsúly - tinédzser elhízás

Bányai Gabriella [cikkei] - 2014-02-12
Sokan próbáljuk magyarázni gyermekünk elhízásának okát genetikai hajlammal, s csak mentegetőzünk, hogy erről bizony mi nem tehetünk!
Korai túlsúly - tinédzser elhízás

Nehezen ismerjük el, hogy

  • a rosszul kialakított életmódunk,
  • táplálkozási szokásaink,
  • a táplálkozással kapcsolatos téveszméink,
  • a rosszul megválasztott fogyókúra, ill. a nem megfelelő médiatartalom preferálása
  • az élelmiszeripar kényelmi termékeinek indokolatlan nagymértékű használata,
  • a gyorséttermi láncok kínálatának feltételek nélküli elfogadása

még nagyobb szerepet játszanak a különböző mértékű súlyfelesleg kialakulásában.

Az utcát járva, talán nemcsak nekem tűnt fel, hogy látványosan megnőtt a túlsúlyos óvodások és az elhízott tinédzserek száma az elmúlt 20 évben. Sajnos az is elmondható, hogy a túlsúlyos és elhízott gyermekek arányának növekedése mellett, az elhízás mértéke is jelentősen megnőtt. Ma jóval több a súlyosan elhízott gyermek, mint évtizedekkel ezelőtt. Ezt támasztotta alá a II. országos reprezentatív növekedésvizsgálat is.

A magyar gyerekek elhízásának mértéke az európai átlag körül mozog. Magyarországtól keletre ez az arány csökken, a legmagasabb mértékű gyermek-elhízást pedig az angolszász országokban találhatjuk.

A vizsgálat arra is rávilágít, hogy a tápláltsági állapot és a testtömeggel való elégedettség nem mindig függ össze. (Magyarországon az európai átlagot jóval meghaladja a serdülőkorú fogyókúrázók aránya, főként a lányok körében.)

A hazai adatok megmutatják, hogy minden 8. iskolás túlsúlyos és minden 40. elhízott. A fiúk körében közel kétszer annyi az optimális testsúlytól felfelé történő eltérés, mint a lányoknál.

Néhány magyar sajátosság:

  • Az alultáplált gyermekek aránya közel annyi, mint a túlsúlyosak. (Magyarországon a gyermekéhezés is hasonlóan nagy probléma.)
  • Minőségi éhezés: a gyermek a túlsúly ellenére nem jut hozzá megfelelő mennyiségben pl. a szükséges vitaminokhoz.
  • A magyar gyerekek nagyobb része nem reggelizik mindennap, ami növeli a napközbeni nassolás és az esti túlevés gyakoriságát.
  • Hazánkban rendkívül széles körben elterjedt a nassolás és „gyermek-nassoltatás”. (Ez utóbbi, pl. amikor a szülő étkezések között akár már egész kiskorban a gyerek kezébe nyom egy pékárut, vagy szájába valami cukros folyadékot, csak azért, hogy „nyugodjon már” az a gyerek.) Ez felesleges kalória-bevitellel jár, emellett egy rossz szokás rögzítésében segít.
  • Vannak szülők, akik azt gondolják, hogy az édesség jutalmazó vagy büntető „eszköz”. Nem! Az édesség egy mértékkel fogyasztható „táplálék-csoport”.

A nem megfelelő tápanyagbevitel, a minőségi éhezés, a súlyfelesleg, egyéni adottságoktól függően -, de már gyermekkorban is – okozhatnak olyan szerkezeti elváltozást és anyagcsere károsodást, amelyek fiatalon krónikus betegségek kialakulásához vezethetnek.

Sose feledjük! Bár a szervezet energiatartaléka, kompenzáló és megújuló képessége, olykor hihetetlenül nagy; de véges. Gyermekeink egészséges jövőjéért vállaljuk a felelősséget, neveljünk olyan fiúkat, akiknek a szívéhez nem a gyomrán át vezet az út, és neveljünk olyan lányokat, akik tudatos választás után teszik az ételt a család asztalára.

Forrás: http://www.ogyei.hu/anyagok/HBSC_2010.pdf
Fotó:
David Castillo Dominici - FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja