SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Jó-e a gyerekeknek a válás?

Singer Magdolna [cikkei] - 2011-03-29
A gyerekeknek nem jó a válás, a gyerekeknek családra, biztonságra, és mindkét szülőjükre szükségük van. Akkor tehát az a jó a gyerekeknek, ha a pár minden áron együtt marad? Nem, ezt sem állíthatjuk. A gyerekeknek valóban az az ideális, ha családban nőnek fel, azonban nem mindegy, hogy milyen családban.
Jó-e a gyerekeknek a válás?

Ismerünk gyerekeket, akik a családi feszültségekre pszichoszomatikus betegségekkel reagálnak - mint például asztma - , olyanokat, akik félnek a szüleik civakodásától, olyanokat, akik nem tudják ugyan mitől félnek, de nem érzik magukat jól otthon, szoronganak, viselkedészavaraik és tanulási nehézségeik vannak, amelyek a szülők kapcsolatára vezethetők vissza.

Felelősséggel

A válást fontolgató szülők nehéz döntési helyzetét megnehezíti a gyermekeik iránt érzett felelősség. Az ő érdekükben törekednek az együtt maradásra, ám amikor már csak szenvedést jelent a házasságuk, szeretnének szabadulni. Vannak, akik inkább vállalják a szenvedést a gyerekekért, azonban ez az önfeláldozó gesztus nem sok jót hoz a gyermekük számára. Egy gyermek sem kér abból, hogy a szülő mártírként feláldozza érte az életét – vagy rá hivatkozva képtelen változtatni az életén. Sajnos kétségtelen tény, hogy kisebb-nagyobb mértékben megsínylik a gyerekek a válást – sajnos ez elkerülhetetlen – azonban, ha rendeződnek a dolgok, kialakul a kapcsolattartás, megtörténhet, hogy mindkét szülőjével szorosabb kapcsolat alakul ki, mint korábban volt. Például a sokat dolgozó édesapa a láthatások során sokkal nagyobb figyelmet szentel a gyerekének, mint amire az együttélés során képes volt.

Szakemberek szerint a következő lélektani feladatokat kell az elvált szülők gyerekeinek megoldaniuk:

  • Mindenek előtt tudomásul kell venniük a házasság felbomlását, el kell fogadniuk a válás véglegességét, le kell mondaniuk a család "újraegyesítésének" vágyáról.
  • Függetleníteni kell magukat a szülői konfliktusoktól.
  • Fel kell dolgozniuk az egyik szülő elvesztésének élményét.
  • Fel kell oldaniuk a szükségképpen jelentkező haragot és önvádlást.
  • Végül nem szabad, hogy szüleik kudarcának tapasztalatait saját partnerkapcsolataikra vigyék át.

Őszintén

Hogyan segíthetjük ezt a folyamatot, mit tegyünk? Semmiképp ne válasszuk az elhallgatás kényelmes, ám ártalmas lehetőségét. Jól tudjuk, hogy a gyerek úgyis megérzi, ha feszültség van a családban, és a bizonytalanság rosszabb, mint a rossz bizonyosság. Legfontosabb számukra a saját életük, és joguk van tudniuk, mi fog történni velük. A gyerekek azt viselik a legnehezebben, ha nem tudják, hogyan lesznek ezután a mindennapok, és ezáltal bizonytalanságot kell átélniük. Felborul a megszokott rend, a napi rutin, és megesik, hogy azt sem tudják, hol alszanak aznap éjjel. Mielőbb ki kell alakítani az új életet, amelyben ismét megtalálják a biztos pontokat. Támogatni kell továbbá őket abban, hogy mindkét szülőjükkel élő és szeretetteljes legyen a kapcsolatuk. A legnagyobb vétek a gyerekek ellen, ami a válás során előfordulhat, ha a gyereknek szidjuk a másik szülőjét, neki panaszkodunk, ha aláássuk a kapcsolatukat, ha akadályokat gördítünk a láthatásba.


Tökéletes válás

Avery Corman Tökéletes válás című regényében szereplő három kamaszkorú barát mindegyikének elváltak a szülei. Egyikük szülei szeretettel és felelősséggel igyekeznek a gyerekük mellett állni, ám nekik is látniuk kell: fiúk felett nem vonult el nyomtalanul a válás vihara. A másik fiú apja teljesen az új családja felé fordult, és tökéletesen megfeledkezett arról, hogy van egy fia valahol, az anyja pedig az új férjjel elfoglalt társadalmi életet élt, így a srác kulcsos gyerek lett egy luxus házban. A társaság harmadik tagja egy lány, akinek az anyja depressziós lett, amikor lelépett a férj és apa. Igaz, mikor végre felismerte, hogy enerváltsága szörnyű példát mutat a lányának, akkor elment dolgozni, és újra „működőképes szülő” lett belőle. A megrázó képek ellenére elmondható, ha sikerül a szülőknek barátságos és támogató kapcsolatot kialakítani, a gyerek rövidesen visszanyeri lelki egyensúlyát, és beilleszkedik a megváltozott rendszerbe. A hátrányok mellett, amely a legkorrektebb válás esetén is érik a gyerekeket, megfigyelhető pozitív változás is. Amikor belátják, hogy az egyedül maradó szülőre több feladat hárul, és nehezebb az anyagi helyzet is, akkor figyelmesebbekké, toleránsabbakká válnak, még abban az esetben is, ha a szülő felnőttként viselkedve nem a gyerekétől várja a támogatást. Sokszor az addig én központú gyermek a másikra figyelő, szélesebb kitekintésű személlyé válik.


Fotó: Hidalgo1263


Friss!
A „Válás és újjászületés” szeminárium újabb csoportja április 10-én indul. Bővebben itt található információ: http://juliavagyokesvalok.hu/szeminarium  Olyanok jelentkezését is várják, akik később trénerként szeretnének hasonló csoportokat indítani! Mivel rendkívül sok a válás, szakítás, egyre nagyobb a kereslet a Válás és újjászületés szeminárium iránt, ezért a szeminárium megalkotói úgy látják, hogy rövidesen már nem tudjuk kielégíteni az igényeket. Éppen ezért trénereket képeznek ki, amelynek feltétele a saját élményű alapszeminárium elvégzése. Díjtalan információs est: március 21-én 18 órakor.
Jelentkezés: magdolna@singer.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja