SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Teljes családokban bűnöző gyerekek

Török Monika [cikkei] - 2004-10-20
A gyermekkorú elkövetők háromnegyede nem csonka családban él. A fiatalkorúak fele a bűnelkövetés okaként még mindig az anyagi haszonszerzést nevezi meg, de évről évre kevesebben - derül ki a Legfőbb Ügyészség vizsgálatából. A pszichológus szerint nagy részben a szülőkön múlik, hogy "jó útra" téríthető-e a gyerek. A jogász szerint az is fontos, hogy a gyermekvédelem szereplői ne hatóságként járjanak el, amikor családok problémáit kellene megoldaniuk.
Teljes családokban bűnöző gyerekek

Az elmúlt tíz évben csökkent a gyermek- és a fiatalkorú bűnelkövetők száma. A statisztika ellenére az olyan hátborzongató gyilkosságok, mint a taxist halálra rugdosó kamaszlányok vagy a nevelőapját álmában fejbe lövő 15 éves lány esete, mély nyomot hagynak az emberekben. S mindebből - sajnos helytállóan - arra következtetünk, hogy egyre kegyetlenebbek az elkövetési módok.

Míg 1994-ben 14479 fiatalkorú követett el bűncselekményt, addig 2003-ban 10473-an. A gyermekkorúaknál ugyanez a tendencia, 4168-ról 3553-ra csökkent a számuk egy évtized alatt - derül ki a Legfőbb Ügyészség legújabb tájékoztatójából. Nem lehet persze figyelmen kívül hagyni, hogy a gyermekkorúak száma 1999 és 2003 között hét százalékkal csökkent. A vizsgálat ezen időszak statisztikáit dolgozza föl, s ennek tükrében inkább stagnálásról beszélhetünk.

A gyermekkorúak 81-86 százaléka vagyon elleni bűncselekményeket követ el, 71 százalékuk társakkal, csoportosan. Meglepő, hogy nagy részük nem csonka családban él, háromnegyedüket a szülők közösen nevelik. A nemek szerinti arány (87 százalék) a fiúk "javára" billen. Területi megoszlás szerint Borsod megyében a legmagasabb a gyermekkorú elkövetők száma (502), ezt követi Szabolcs, valamint Hajdú-Bihar megye.

Anyagi haszonszerzés és kalandvágy

A fiatalkorúaknál a nemek szerinti arány arról árulkodik, hogy a lány elkövetők száma folyamatosan emelkedik. A 17 évesek viszik a prímet, a bűncselekmények egyharmadát ez a korosztály követi el. A fiatalok 68-74 százaléka vagyon elleni bűncselekményt követett el, 3-4 százalékuk pedig testi sértést. A családi környezetre szintén az a jellemző, hogy a szülők együtt nevelik a fiatalkorú tettesek több mint felét. Az elkövetők nyolcvan százaléka büntetlen előéletű, mindössze 2-2,5 százalékuk visszaeső. Több mint egyharmaduk (37,8 százalék) egyedül követi el a bűncselekményt.
A bűnelkövetés okaként ötven százalékban még mindig az anyagi haszonszerzést nevezik meg, de évről évre kevesebben. Abban, hogy a fiatalok rossz útra térnek, a vizsgálat szerint is jelentős szerepe van a családi gondoknak, a kalandvágynak, az agresszivitásnak és a bűnöző családi vagy a rossz baráti környezetnek. A szabadságvesztésre ítéltek aránya 27-29 százalék, melynek 73-75 százalékában a bíróság a büntetés végrehajtását próbaidőre felfüggesztette.



A tizenkét éveseket is büntetnék?

"Nem csak azok a családok nevezhetők csonkának, ahol elváltak a szülők. Sok ép családban is feszültség, gyűlöletes viszony között nőnek föl a gyerekek, amivel többet ártanak a szülők, mint ha elválnának - indokolja Szokoly Mária gyermekpszichológus, hogy a közhiedelemmel ellentétben a legtöbb gyermek- és fiatalkorú elkövető teljes családban nevelkedik. - A rengeteg feszültség és időhiány miatt nem figyelnek oda a gyerekekre, sokszor azt sem tudják, kik a barátaik, mi érdekli őket, hogyan érzik magukat az iskolában. Az esetek zömében igen magányos gyerekekről van szó, és életüknek ez a korszaka arról szól, hogy tartozzanak valahová, elismerjék, szeressék őket. Könynyű megoldás az utca, a rossz társaság, ami különösen befogadó közeg."

A pszichológus elmondta, hogy egyre több szülő fordul hozzá segítségért, mert a gyereke meglopja. Nem ritka, hogy a gyerekek nem magukra költik a pénzt, hanem barátaiknak adják oda, hogy tartozzanak valahová, tagjai lehessenek a "bandának". Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a gyerekek mindig valamilyen negatív dologgal akarják felhívni magukra a figyelmet, hiszen jónak lenni normális állapot, arra senki nem figyel oda. Szokoly Mária szerint nagy részben a szülőkön múlik, hogy a bűncselekmény kiderülése után "jó útra" terelhető-e a gyerek. Fontos az érzelmi ráhatás, hogy közösen megbeszéljék, miért helytelen az, amit csinált, és annak milyen következményei vannak.
Szokoly úgy vélekedik, hogy vannak esetek, amikor szükséges valamilyen büntetés is, hogy a gyerek valóban érezze tettének súlyát.

Vajna Virág, a Család, Gyermek és Ifjúság Egyesület ügyvédje szerint a büntetés hatékonysága a nullával egyenlő, ezt a tények bizonyítják. Mégis vannak olyan törekvések, hogy a büntethetőség korhatárát 14 évről csökkentsék 12-re. "Ez a gyerekvédelem végét jelentené - állítja Vajna Virág. - Megoldás lenne a Nyugat-Európában igen hatékony szemtől szembe, tettes-áldozat mediációs módszer alkalmazása. A technika lényege, hogy a szemben álló felek egy erre felkészített vezető segítségével több beszélgetésen szembesülnek egymás sérelmeivel, érzéseivel. Ezzel a gyerekekben kellőképpen tudatosítanák, hogy többet ne kövessenek el semmilyen bűncselekményt." Az ügyvéd szerint mégis a megelőzés a legfontosabb. A családot kellene megerősíteni, hogy legyen tudatos családtervezés, mert egy kutatás szerint ebből a szempontból hazánk az utolsók között kullog Európában. A skandináv államokban nagyon népszerű és eredményes a szülők iskolája, ahová gyermekes és gyermeket váró szülők egyaránt "beiratkoznak".

"Nálunk azt a szülőt, aki hibázik, megbélyegzik, és nemritkán azzal fenyegetik, hogy elveszik tőle a gyereket - mondja Vajna. - A gyerekjóléti és a családsegítő szolgálatoknak az lenne a feladatuk, hogy segítsenek a családoknak ezekben a helyzetekben, és a szülők tudatában ott legyen, hogy bármikor, bármilyen élethelyzetben segítséget kérhetnek tőlük.

forrás: magyar hírlap

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja