SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Így növeld gyermeked érzelmi intelligenciáját!

Héjja Edit [cikkei] - 2010-03-04
Azt már nagyon sok helyen olvashatjuk, hogy gyermekünk értelmi képességeit mivel, hogyan fejleszthetjük. De a harmonikus fejlődéshez az érzelmek is fontosak. Mit tegyünk gyermekünk érzelmi életének fejlesztéséért?
Így növeld gyermeked érzelmi intelligenciáját!

A legtöbb újságban, plakáton, reklámban csodásan mosolygó gyermekeket látunk. Legszívesebben mi is ezt szeretnénk látni gyermekeink arcán. Mégis gyakran idegesek, hisztisek, unottak, szomorúak. Nem is olyan könnyű kezelni ezeket a helyzeteket, hiszen néha el sem hisszük, hogy egy gyereknek is lehet rossz napja.

Most elsősorban az érzelmi nevelésről szeretnék írni. Hogyan alakíthatjuk gyermekeink érzelmi intelligenciáját, mivel segíthetjük mi szülők, hogy egyre könnyebben túljussanak gyermekeink a nehéz pillanatokon.
 

Első szabály: Ismerd el gyermeked érzelmeit! azaz Soha ne cáfold meg, amit érez!


Próbáld kerülni az olyan mondatokat, hogy:

  • Nem hiszem el, hogy ezt komolyan gondolod!
  • Nem is vagy fáradt!
  • Hagyd már a nyávogást!
  • Nem volt az olyan ciki, stb.

Sokáig sorolhatnám még, de azt gondolom, érthető, mire gondolok. Soha ne kételkedj gyermeked érzelmeiben, mert ha hiszed, ha nem, bizony ő azt úgy érzi, vagy úgy élte meg. Ha mindig csak kineveted, vagy butaságnak titulálod érzelmeit, azzal csak azt fogod elérni, hogy többet nem fogja neked kiönteni a lelkét. Ez kiskorban sem jó, mert fogalmad sem lesz, mi történt a gyerekeddel az oviban vagy az iskolában. De a komolyabb problémát már serdülőkorban fog okozni, mert akkor már hiába kérdezed, hova megy, és kivel van, vagy miért ilyen fáradt…nem sokat fog veled beszélgetni. Azt hiszem, azt könnyen elfogadod, hogy gyermeked problémáján csak akkor tudsz segíteni, ha tudod, mivel küzd.
 

Második szabály: Tükrözd vissza gyermeked érzelmeit.

Próbáld megérteni, mit érezhet valójában és fogalmazd meg a saját szavaiddal is. Például:

  • Elhiszem, hogy nagyon kínos volt
  • Látom, most nagyon fáradt vagy
  • Igen most mérges vagy, de nem szabad senkit megütni.
  • Tényleg nem akarod?

Mindig nevezd meg a gyerek által érzett érzelmeket. Ha tudatosítod benne, hogy ezt vagy azt a helyzetet és érzelmet, így vagy úgy hívjuk, sokat segítesz gyermekednek

Érezni fogja, hogy rosszkedvűen, idegesen is ugyanúgy szeretnek a szüleim
Minden érzelem elfogadható, csak kezdeni kell vele valamit!!!
Megtanulja az érzelmek neveit, így később sokkal könnyebben be fogja tudni azonosítani saját hangulatát.

Visszatükrözés után elegendő, ha csak meghallgatod a gyereket. Nincs szüksége kioktatásra, pszichologizálásra, csak hallgasd.
Gondolj csak bele, nekünk is sokszor az a legjobb, ha meghallgat a barátunk, vagy csak odabújunk a párunkhoz.
A nagy elfogadás közben azért figyelj oda, hogy a társadalmi szabályok most is érvényesek. Lehet a gyerek ideges, de nem verheti fejbe a padtársát. Vagy, mi megértjük, hogy szomorú, de azért iskolába el kell menni. Vagy lehet, hogy utálja a matektanárt és unja az órákat, de azért nem állhat fel és mehet ki az óráról.
Ezekkel a korlátozásokkal a való világban tartod, megtanul kezdeni valamit az érzelmeivel, a társadalmi szabályoknak megfelelően. Így válhat belőle harmonikus felnőtt.
Persze segítheted érzelmei kiélését: feszültsége elvezetését, mérge levezetését, szomorúsága oldását. A trükköket neked kell kitalálni, próbálkozni, hogy gyermeked temperamentumához mi illik a legjobban. Pl. düh levezetése történhet sporttal, mozgással, de egy visszafogottabb gyerek inkább robotokat, harcosokat, vagy vérző szájú állatokat rajzol, vagy konfliktussal teli mesét hallgat, vagy ilyen jellegű könyvet olvas.
Ha minderre odafigyelsz, segíted gyermeked érzelmi intelligenciájának növelését. Segíted, hogy megtanulja, hogy rossz hangulattal is lehet, sőt kell csinálni valamit. Ezzel fogod megelőzni, hogy súlyos depresszióba essen, mert megtanítottad küzdeni ellene.

Sok sikert és kitartást!
 

Fotó: www.foter.com

Héjja Edit


Héjja Edit
Gyógypedagógus

A nevelés titkaira és érdekes beszélgetésre vágyó szülőket a mama klubjaimban, az ügyesedni vágyó gyerekeket pedig képesség-fejlesztő csoportjaimba várom.

Elérhetőségeim:
E-mail: ehejja@freemail.hu
Honlap: http://www.szuperszulo.hu/

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja