SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Játékos mozgásfejlesztés óvodásoknak

Bischof Jusztina [cikkei] - 2008-11-04
A testi fejlődés, fizikai erőnlét befolyásolja a gyermekek teljes személyiségfejlődését. Mindenki szeretné, ha gyermeke koordinált (összerendezett), magabiztos, erős, stabil mozgású, egészséges, jó tartású, arányos testalkatúvá formálódjon.
Játékos mozgásfejlesztés óvodásoknak

Számtalan olyan játékszer kapható, amely ezt a fejlődést elősegíti, lehet válogatni különféle játékokból, egy labda, ugrálókötél, karika, görkori, szobai kis trambulin, mászóka, body-roll sokat segíthet.

Az egész izom-, és csontrendszert erősítő játékok közül kiemelném az ún. "füles labdát" (nagyméretű labda két füllel), mellyel játékos tartásjavító, gerincoszlop fejlesztő gyakorlatokat végezhetünk. A kis gyermek-trambulin szinte minden izomcsoportot megmozgat és egyensúlyfejlesztő hatása is nagy. Vannak különböző kimondottan egyensúly-érzékfejlesztő játékok, olyan korongok, pl.: teknősbéka, melyekre felállva és azokat mozgatva ez az érzék fejlődik jól.

A sok kész játékszer mellett, otthon is készíthetőek egyszerű eszközök, melyek hasonló célt szolgálnak.
Vállalkozó szellemű, ügyes anyának, nagymamának nem okoz gondot pl.: babzsákot varrni (15 x 15 cm-es textilanyagot három oldalán, duplán hajtva összevarrni, kifordítani, megtölteni babbal, borsóval vagy kukoricaszemekkel és a végét bevarrni), ezzel játékos, fejlesztő gyakorlatokat végezhet a család aprósága. Pl.: fejen hordozás, dobások-elkapások, váltott kézzel karkörzések, térd közé szorítással szökdécselés, babbal emelgetés, négykézláb járás, háton a babzsák, mászások babzsákkal a hason - pókjárás. Ezek izomfejlesztő, tartásjavító hatásúak.

Az óvodáskorú gyerekek több, mint felénél tapasztalható az ún. lúdtalp (lábboltozat süllyedése). Ennek korrigálásához igen hasznos, hogy sokkal többet legyenek a gyerekek mezítláb, természetesen a felfázás elkerülése mellett. A mezítláb végzett játékos lábstatikai gyakorlatok szinte pótolhatatlanok kisgyermekkorban.

Otthon ehhez kellék is készíthető az ún. "tipróka", amely hasonlóképp készíthető, mint a babzsák, méretében nagyobbra kell szabni, kb. 1 x 1 m méretű textilzsák, amibe gömbölyű kiskavicsokat töltünk lazán, ezt a lakásban bárhová tehetjük a földre, az a fontos, hogy sokat járkáljon a kicsi mezítláb rajta.
 

Néhány ötlet még a lábfejlesztéshez


Felnőttel közösen végezhető, mezítlábas gyakorlatok: helyben futás, térdemeléssel, sarokemeléssel futás, "balettos" - járás lábujjhegyen, sarkon, külső lábélen, belső lábélen járások (csámpizás), "cica" járás - behúzott lábujjakkal.

Aztán végezhetünk játékos gyakorlatokat egyszerű eszközök segédletével, mint egy szalvéta, vagy papír zsebkendő: a földön ülve lábujjakkal kell felemelni a papírt többször és integetni vele, egyik lábunk ujjaival áttenni a másik láb ujjai közé, mindkét láb ujjait használva széttépkedni a papírt.

Golyókkal meg lehet masszírozni felállva a talpakat, de a kézzel történő masszírozást is szívesen végzik a gyerekek, utánozva a felnőtteket. Alkalmazhatunk pl. ceruzát is játékos talp- lábujjgyakorlatokként: ülve lábujjakkal kell "megfogni" a ceruzát és a földre helyezett papírlapra rajzolni vele.

Természetesen ezeket a játékokat lehet gazdagítani, szülői ötletekkel bővíteni és közösen gyakorolni gyermekükkel játékosan és rendszeresen.

Jó mozgást az egész családnak!

Bischof Jusztina
óvodapedagógus
www.ovisvilag.blog.hu - Tanácsok Szülőknek
"Hogyan legyek büszke szülő?" Ingyenes Sorozat - www.ovisvilag.shp.hu

Kép: Lance Shields / Flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja