Kamaszok

Az alkoholfogyasztás része a kultúránknak: ebédhez egy kis vörösbor, nyári melegben néhány sör, társasági összejöveteleken pedig visszanyerte létjogosultságát a magyar pálinka. De vajon mennyire lesz hiteles a még ha mértékkel is, de rendszeresen iszogató szülő akkor, amikor kamasz gyermekét tiltással próbálja távol tartani az alkoholfogyasztástól?
Érvek és ellenérvek csapnak egymásnak, pedig a szakértők már évtizedek óta egyetértenek abban, hogy megfelelő körültekintéssel alkalmazva a tampon egyáltalán nem tesz kárt a fiatal lányokban.
Minden család egyedi: máshol van a toleranciaküszöb, más tartalmak számítanak elfogadhatónak, más értékeket tartunk fontosnak. Azonban ha nem szeretnénk, hogy a kütyük teljesen átvegyék az irányítást az életünk fölött, jó, ha lefektetünk néhány általános szabályt.
Nehéz ma kamaszt nevelni, mert az otthonról hozott minták nem teljesen állják meg a helyüket a 21. században. A veszekedések elkerülhetetlenek, ha azonban szeretnéd mélyebb sérülések nélkül túlélni ezt az időszakot, egyetlen tanácsunk van: vita helyett próbáld megérteni, mi zajlik a tinédzser testében és lelkében!
Tudtad, hogy 12 éves korára szinte minden fiú látott már pornófilmet? Megakadályozni mindezt gyakorlatilag lehetetlen, nem is biztos, hogy kell, beszélgetni róla azonban életbevágó, mielőtt a kiskamasz elhiszi, hogy a szexfilmek az életre készítenek fel.
Önbizalom, önbecsülés, magabiztosság. Még a csapból is ez folyik mostanában. A kamaszok mást sem hallanak, csak hogy miért nem bízol magadban? Hiszen olyan ügyes, okos, szép vagy! Vajon miért nem elég mindez?
Noha az önálló véleményalkotás képessége nagyon fontos mérföldköve a gyermek fejlődésének, és nem lehet cél, hogy ezt elnyomjuk, meg kell tanulni azt is, hogy a véleményt kulturált formában hozza a gyerek a környezete - elsősorban a szülei - tudomására. De hogyan?
Két sajátos stílusú, Máltán élő fiatal magyar lány borzolja a kedélyeket a YouTube-on: elvileg "motivációs" céllal készült videóikban először a kortársaikat alázzák, majd életvezetési tanácsokat osztogatnak azoknak, akik hozzájuk hasonlóan sikeresek szeretnének lenni. Tevékenységük azonban sokaknál kiverte a biztosítékot.
Egyre fiatalabb korban kezdődnek a fiataloknál az alkoholproblémák. A mai tizenévesek sokkal hamarabb kezdenek először inni, sokkal nagyobb mértékben fogyasztanak alkoholt és sokkal gyakrabban. A budapesti 14-16 éves gyermekek kb. 1/3-a már volt részeg életében.
A netes ismerős nem barát. És vannak témák, amelyeket a barátainkkal sem osztunk meg - hajmeresztő tapasztalataink az internetes kommentelők világából.
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media