SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi a teendő, ha edzőterembe akar a tinédzser járni?

Családinet [cikkei] - 2022-09-26
 [X]

Ha egy tinédzser a rendszeres sportolás mellett dönt, az jó jel, hiszen az egészségét fejlesztő és valódi kitartást igénylő szabadidős tevékenységet választ. Mit tehetünk annak érdekében, hogy minden a legnagyobb rendben menjen? Mutatjuk a legfontosabb lépéseket!
Mi a teendő, ha edzőterembe akar a tinédzser járni?

1. Készítsük fel az edzésre!

Ha van tapasztalatunk az edzés terén, akkor néhány hétig vagy hónapig akár otthon, közösen is edzhetünk, hogy a konditerembe érve már magabiztosabban mozogjon gyermekünk. Megtaníthatjuk számára, hogy a gyakorlatok végrehajtásával nem érdemes kapkodni, és nem feltétlenül a minél nagyobb súlyok megmozgatása vezet célra.

Fontos, hogy felhívjuk a figyelmét a kitartó edzésre, hogy ne érje csalódás két-három hétnyi edzés után az eredményeket tekintve. Mondjuk el, hogy az igazán látványos eredmények elérése inkább hosszú hónapokban és években mérhető, de kb. 4-5 hónapnyi edzés után azért már látható, ha valaki rendszeresen konditerembe jár.

Célszerű azt is kiemelni, hogy konditerembe korántsem csak testépítők és élsportolók járnak - sőt, ők képezik a kisebbség részét. Éppen ezért nem kell aggódni attól, ha valaki túl vékony vagy éppen kicsit teltebb, hiszen azért megy edzőterembe, hogy ezen változtasson - ezt pedig a teremben lévő összes sportoló értékelni fogja.

2. Segítsünk összeállítani az étrendjét!

Akár tömegnövelő vagy diétás étrendről beszélünk, mindenképpen fektessük le az alapvető szabályokat. Így az iskolában is minden nap olyan ételeket választhat, amelyek a kitűzött célját szolgálják. Ismertetnünk kell az izomépítés és a fogyás elveit is, hogy a tinédzser pontosan értse a mögöttük húzódó logikát.

Ha izomtömeg növelés a cél, akkor fehérjében és szénhidrátban gazdag étrendet kell követni. Fehérje terén kb. 2g/testsúlykilogrammos mennyiséget érdemes megcélozni, tehát egy 60 kg-os sportoló esetén naponta 120 gramm fehérjét szükséges bevinni a tömegnöveléshez. Szénhidrát terén pedig 3-4g/testsúlykilogrammos menyiséggel tanácsos számolni.

Amennyiben a fogyás a cél, akkor magasabb fehérjebevitel és alacsonyabb szénhidrát bevitel szükséges. Fehérje terén 2-3g/testsúlykilogramm lehet a megfelelő arány, szénhidrát terén pedig 1-2g/testsúlykilogramm válhat be.

Mi a tömegnövelés alapja?

  • Edzés során az izmokban mikrosérülések keletkeznek, amelyeket a szervezet tápanyagok beépítésével épít és regenerál. Ehhez szükséges a nagyobb mennyiségű fehérjebevitel, hogy a szervezetnek legyen elegendő tápanyaga az izomzat hatékony építéséhez.

Mi a fogyókúrázás alapja?

  • Fogyni csakis akkor lehet, ha kalóriadeficitet teremtünk. Magyarán több kalóriát kell naponta elégetnünk, mint amennyit táplálék formájában a szervezetünkbe vittünk. Ehhez természetesen pörgős edzésekre van szükség, amelyekkel számottevő kalóriától szabadulhatunk meg.

3. Beszéljünk a táplálékkiegészítőkről!

Szögezzük le, hogy az étrend-kiegészítők csupán kiegészítő funkciót töltenek be, hiszen a fejlődés alapját a szigorú étrend és a kemény edzés képezi. A különböző tömegnövelő- és fehérjekészítmények tehát nem csodaszerek, csupán könnyebb velük egy-egy étkezést helyettesíteni, amikor a negyedik főétkezés már nem olyan könnyen csúszna le.

A táplálékkiegészítők tehát hasznosak, de néhány hónapig még bőven elég lesz a személyre szabott étrend követése is. Amikor a fejlődés kicsit lassabbá válik, vagy egyenesen stagnálni fog a helyzet, akkor érdemes a megfelelő készítmények kiválasztásával új lendületet adni az edzéseknek.

4. Nyújtsunk folyamatos támogatást!

Talán a legfontosabb szempont a motiváció fenntartása, ezért ha már látszik egy kis eredmény, bátran dicsérjük meg a fiatal sportolót. Persze a legjobb dicséret nem a szülőktől szokott jönni, hanem a barátoktól és az ismerősöktől, de mégis adhatunk egy kis motivációt azzal, ha elismerjük az eredményeit.

Támogassuk a konditerembe járáshoz szükséges felszerelések megvásárlásával is, például edzőkesztyű és derékvédő öv beszerzésével. Szerencsére sok kiegészítőt egyáltalán nem kell vásárolnunk, a lényeg csupán annyi, hogy minden feltételt biztosítsunk a biztonságos és hatékony edzéshez.

TIPP: Ha igazán profin szeretnénk hozzáállni, akkor személyi edző segítségét is kérhetjük, aki néhány edzésen keresztül bemutatja a gyakorlatok helyes végrehajtását, illetve személyre szabott edzéstervet és étrendet is készít gyermekünk számára. Ezután pedig már önállóan is mehet az edzés, és csupán néhány havonta célszerű újra megkeresni a személyi edzőt, hogy változtasson az edzésterven és az étrenden.

Ha a tinédzser edzőterembe akar járni, mindenképpen támogassuk a szándékát. Azonban tisztázzuk az edzéssel és a táplálkozással kapcsolatos alapelveket, hogy valóban tudatosan haladhasson a céljai felé, és ne élje meg kudarcként, ha 2-3 hónap alatt még nem a kívánt eredményt látja a tükörben. Ennek a tanult tudatosságnak és elszántságnak pedig az élet minden területén hasznát fogja venni, és persze a sport terén is kimagasló eredményekkel büszkélkedhet majd.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja