SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Z generáció a kibertérben 2. rész

Kerek-Alföldi Éva Angéla [cikkei] - 2020-12-16
A kibertérben való lavírozás vagy jártasság megszerzése szülőként nem egyszerű jelenség. Nagy a nyomás rajtunk, ha feltámad bennünk a kíváncsiság és tudásvágy arra nézve, hogy megismerhessük azokat az okostelefonos alkalmazásokat, platformokat, amelyeket kamasz gyerekeink használnak és gyakran "betegesen" ragaszkodnak. Ha fogékonyak vagyunk a felületek működtetésére könnyen beszippanthat bennünket is a posztok áradata.
Lássuk, mit is jelent ez a valóságban?
Z generáció a kibertérben 2. rész

Snapchat….streak…miről is beszélünk valójában?
 

A multimédiás tartalmak közvetítésére szolgáló alkalmazás lényege alatt képek, videók, üzenetek megosztását értjük. A gyakorlatban nem másra szolgál, mint lényegtelen dolgokkal összefüggő, kibertérben zajló és gyakran személytelen kommunikáción alapuló unaloműző tevékenységre.

Irigykedve mondom ezt X generációbeli szülőként, akinek kamaszkorában 3 barátnője közül volt egy igazi és vele mindenről lehetett beszélgetni személyesen?….Még ma is?…Bármikor…

Számomra sokszor érthetetlen, hogy miért is jó minden nap több száz, sokszor „ismeretlen ismerősnek” lényegtelen tartalmat -STREAK-et- küldeni. De lehet, hogy nem megérteni kell, csak elfogadni?

A pontokért teszik mindezt, vagy azért, hogy nehogy kiessenek egy olyan rendszerből, ahol semmi vesztenivalójuk sincs? Bár gyermekeink ezt ebben a korban nem akarják értelmezni, sőt tragédiaként élik meg, ha újra kell felépíteniük mindezt egy nagy „veszteség” után. Hordozhat ez az alkalmazás önmagában valamilyen veszélyt? A válasz: IGEN. Mégpedig a probléma gyökere abban rejlik, hogy sokszor játszanak a fiatalok mindannyiunk számára közismert „Felelsz vagy mersz?” kihívást. Ilyenkor olyan képeket is közölnek magukról, amelyek kimerítik a meztelen kategória fogalmát. Miért is? Mivel a snapchat alkalmazásban egy képet, vagy tartalmat csak egyszer lehet megnyitni, ezért veszélytelennek tűnhet, de nem akkor, ha a megtekintő képernyőfotót készít, elmenti azt és esetleg majd továbbítja másoknak….Na ez az a helyzet, amivel nem számolnak a fiatalok és máris kész a digitális lábnyom! Ettől a ponttól kezdve pedig gyakorlatilag a lelki bántalmazás minden lehetőségének kiteszik magukat fiataljaink.

Az ilyen és ehhez hasonló alkalmazások fejlesztői ingyenesen kínálják gyerekeinknek a szórakoztató felületeket, mi szülőként pedig hátra dőlünk és megnyugszunk, mert olyan jó, hogy nem kell fizetnünk egy újabb appért. Bele sem gondolunk abba, hogy csupán a használattal kiszolgáltatják magunkat a programozóknak, mert a tartalmak révén megtudják a felhasználókról a kapcsolataikat, az érdeklődési körüket, a testbeszédüket és gyakorlatilag innentől a kérdés márcsak az, hogy mit nem?


Üzenetváltás: messenger és egyéb chat fajták…
 

A fiatalok leginkább ismerkedésre használják a különböző üzenetváltó felületeket. Itt feltétlenül különbséget kell tenni a felelősségteljes gondolkodású kamaszok és ellenkezőik között. Előbbiek azok a kamaszok, akik már felismerik azt a helyzetet, ha egy kibertéri kommunikáció erőszakosságot követel tőlük vagy olyan helyzet elé akarja őket állítani, ami a későbbiekben is vállalhatatlan lehet. A kamasz lányok elmondásából tudható, hogy minden ismerkedésre szolgáló chat kezdő lépésként máris fényképkéréssel párosul. Ez a helyzet vagy imponáló valakinek, vagy pont az ellenkezője. De onnantól kezdve, hogy fényképet ad ki magáról a fiatal, ismét növelni fogja digitális lábnyomát. Ellen tudnak állni ennek a kísértésnek? Vagy csak így lehetnek „menők”?

Kép: PublicDomainPictures képe a Pixabay -en.

Mivel nem szeretnek le-ki maradni menő társaiktól, ezért kevés olyan kamasz van, aki nem vesz részt a képküldés fázisaiban.

Szülőként szoktuk olvasgatni kamaszodó gyerekeink üzeneteit? Még ha szeretnénk is ezt megtenni, nem sok esetben járunk sikerrel, mert védik tartalmaikat kódokkal, ujjlenyomatokkal, arcfelismerő rendszerekkel…..de ha netalántán közös megegyezésre beleolvashatunk a rejtett üzenetekbe, számos meglepetéssel tudnak szolgálni….olyan oldalukról is megismerhetjük gyerekeinket, amilyen oldalukat az otthoni környezetben nem mutatják meg… Úgy vélem, hogy ennél a pontnál szükséges hangsúlyoznom a BIZALOM szerepét kamasz gyerekeink és köztünk. Ahhoz, hogy bizalommal viseltessünk egymás iránt, hosszú út vezet és sok útvesztővel járhat, de a következetes állásponton való elhelyezkedés, mindig megadhatja számunkra szülőkre és pedagógusokra nézve is az út sikerét, azt az őszinte ragaszkodást egymás iránt, amiből töltekezhetnek gyerekeink az önállóság éveiben. Nem könnyű feladat, sőt azt is mondhatnám, hogy a gyermeknevelés egyik olyan sarkalatos és igazi kihívást jelentő pontja ez, amely sokunk számára feladja a leckét. Tanulható? Igen, csak akarat és kitartás szükséges hozzá!

A cikksorozat további részei:

Z generáció a kibertérben 1. rész

Z generáció a kibertérben 3. rész

 

Indexkép: S. Hermann & F. Richter-től a a pixabay.com-on

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja