9 módszer, hogy témát találj a kamasszal történő beszélgetéshez

Kercsó Dorottya - 2020-04-23
Nem könnyű megtalálni az utat a kamaszok szívéhez. Az alábbi módszerek azonban segíthetnek egy jó beszélgetés elindításában.
9 módszer, hogy témát találj a kamasszal történő beszélgetéshez

Az alábbiakban pszichológusok tanácsai alapján állítottunk össze egy listát arról, hogy a „maradj otthon!” időszakában milyen körülmények között és mit érdemes kérdezni a tiniktől, hogy szívesen válaszoljanak is nekünk.


Ezek a módszerek segíthetnek beszélgetés témákat találni:


1.    Mesélj a saját gyerekkorodról

Neked úgy tűnik, mintha tegnap lett volna, a kamaszod előtt azonban egy teljesen ismeretlen világ tárulhat fel: egy olyan világ, amely külsőségeit tekintve egészen más volt, mint amiben ő él, a benne élők gondjai és örömei azonban nagyon hasonlítottak a maiakéhoz.

Fontos, hogy ne „bezzegelj!” Ne próbáld meg elhitetni a kamaszoddal, hogy te sokkal engedelmesebb, talpraesettebb és boldogabb voltál, mint ő! Inkább mesélj a saját kihágásaidról, és nevessetek együtt a vicces történeteken – szinte biztos, hogy ő is meg fog osztani néhányat a sajátjai közül.


2.    Ne szidd le úgy, mint egy gyereket

Valószínű, hogy időnként nem a megfelelő módon viselkedik vagy beszél, mégse tedd úgy helyre, mint egy fiatalabb gyereket – javasolja Carla Manly klinikai szakpszichológus. „Inkább mondd neki, hogy érted, ha mérges, de jobban átjön az üzenet, ha nem tűzdeli tele káromkodásokkal.


3.    Nem kell mindig pozitívan látnia a dolgokat

Erős a késztetés, hogy a szomorú gyereket arra biztassuk, nézze a dolgok jó oldalát, ezzel azonban csak azt üzenjük neki, hogy nincs joga az érzéseihez – magyarázza Catherine G. Cleveland, a Cleveland Emotional Health pszichológusa.

A koronavírus időszaka sok szempontból megterhelő a kamaszoknak: beszűkült az életterük, nem találkozhatnak a barátaikkal és a szerelmükkel, fogalmuk sincs, mi lesz holnap (gondolj csak azokra, akik még mindig nem biztosak abban, hogy május 4-én érettségiznek-e!), és felfokozódik a jövő miatti, egyébként is erős szorongásuk. Hagyd, hogy ezeket elmesélje, vagy éppen néha magában szomorkodjon, és ne próbáld mindenáron meggyőzni arról, hogy a helyzet igazából nem is olyan szörnyű.


4.    Érdeklődj a hobbija iránt

Lehet, hogy egyáltalán nem érdekelnek a focisták, elvből ellenzed a számítógépes játékokat, mégis érdemes lehet ezekkel is kicsit megismerkedned. Nyugodtan engedd, hogy megtanítson Minecraftozni, Fortnite-ozni, vagy hallgasd meg a (kis)kamasz vég nélküli ismertetőjét a focikártya-gyűjteményéről. Hidd el, meghálálja.


5.    Engedd, hogy ő tanítson téged valamire!

Nem kell mindig okosabbnak lenned. Számtalan olyan területe van az életnek, amelyben a gyereked otthonosabban mozog nálad. „Ezáltal inkább emberi lénynek, mint szülőnek fognak tartani téged”vélekedik Stephanie Longtain terapeuta.


6.    A szobájában beszélgess vele

Nem is gondolnád, mennyit számít, hogy ha a saját megszokott, biztonságos környezetében beszélgetsz vele. Ahelyett, hogy megpróbálod elcsípni a nappaliban vagy a konyhában, keresd fel a szobájában (ha hagyja). Kuporodjatok együtt az ágyára, és így, fizikai közelségben valószínűbb, hogy a lelki falak is leomlanak.


7.    Kérdezd a barátairól

A legtöbb kamasz, annak ellenére, hogy magáról nem szívesen és nehezen beszél, meglepően közlékennyé válik, ha a barátairól kérdezzük. Ennek most, a koronavírus-járvány idején különösen nagy jelentősége van. „Kérdezzük meg, mi miatt aggódnak a barátaik, hogy érzik magukat mások ebben az új helyzetben. Először csak róluk fognak beszélni, de valószínű, hogy ezen a vonalon haladva a saját gondolataikat is hamarosan megosztják majd velünk”magyarázza Michelle Nietert dallasi terapeuta.


8.    Ne reagáld túl a hallottakat

Ha meg szeretnéd a kamasz bizalmát őrizni, nagyon fontos, hogy maradj semleges. Még ha esetleg nagy butaságot is mond, vagy olyasmit, ami megrémít téged, akkor se reagálj ezekre ijedten vagy negatívan. Egy dühös válasszal hosszú időre alááshatod annak lehetőségét, hogy kamaszod legközelebb bármit meg akarjon osztani veled.


9.    Ne add fel!

A bizalomért folytatott „harc” nem mindig egyszerű menet. Sokszor lesz részed visszautasításban, és nem mindig azt a választ fogod kapni, amit vársz. Mégse add fel. A napi szintű beszélgetések célja nem feltétlenül az információszerzés, hanem annak tudatosítása, hogy szereted őt, és mindig ott leszel, ha szüksége van rád.

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: wjgomes / pixabay

 

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media