SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy kerül a randidrog a mit sem sejtő lány poharába? - megdöbbentő videó

Németh Noémi [cikkei] - 2018-04-09
A pár másodperces felvételt minden fiatalnak látnia kellene - nem csak lányok vannak ugyanis veszélyben.
Hogy kerül a randidrog a mit sem sejtő lány poharába? - megdöbbentő videó

Aki azt gondolja, "vele ez úgysem történhet meg"; vagy hogy biztonságban van, mert egy pillanatra sem teszi le a poharát, az sajnos téved. A rövid házivideón jól látható: elég egy másodperc is, és a drog a lány kezében lévő pohárba kerül.

 

Hogy használják a randidrogokat?

A tettesek e célra gyakran a nemzetközi kábítószer-ellenes egyezményekben nem szereplő vagy még nem teljesen ellenőrzés alatt álló szereket használnak. A sokszor színtelen, szagtalan, jellegtelen ízű anyagokat általában az áldozatok ételébe vagy italába keverik, anélkül, hogy azok észrevennék. Hatásukra az áldozatok elveszíthetik az uralmat tetteik felett. Rávehetők arra, hogy - látszólag önként - kiadják bankkártyájuk adatait, vásároljanak a bankkártyájukkal, átadják a gépkocsijukat, vagy nemi erőszak áldozatává is válhatnak.

A randidrogok lényege, hogy nem a szó szoros értelmében kábítják el az áldozatot, csak tiltakozásra képtelen állapotba hozzák. A szer hatására az áldozat olyan dolgokat tesz meg, amiket magától soha nem csinálna, ám a külső szemlélő úgy látja, hogy jószántából megy el a támadóval. Erőszak közben sem áll ellen fizikailag, noha belül végig tudja, hogy éppen valami szörnyűség történik vele.


Meg kell tanítani az embereket, hogy legyenek gyanakvóak

Fontos, hogy újra és újra felhívjuk a fiatalok figyelmét: egy pillanatra se hagyják őrizetlenül poharaikat. A tömeg pedig (pl. fesztiválokon) különösen veszélyes lehet, ahogy a videón is láthattuk - itt érdemes zárható üvegben/pohárban tartani az italt. Ha üveges italt vásárolnak, figyeljenek rá, hogy a szemük láttára bontják-e fel a palackot.

"Gyanú esetén tanácsos vizeletmintát gyűjteni és megvizsgáltatni, mert a nemi erőszak ilyen helyzetben máshogy nem bizonyítható" - mondta  Sevil Atasoy, az INCB elnöke. Az erőszak megtörténhet nyilvános helyeken, bárokban, szórakozóhelyeken, de magánlakásokban is - figyelmeztet az INCB.


Milyen szert használnak randidrogként?

Korábban a benzodiazepinek, azok közül is a Rohypnol néven fogalomba hozott flunitrazepam nevű anyag voltak a leginkább elterjedt ilyen szer. A Rohypnollal való visszaéléseket jelentős mértékben visszaszorították, de helyette a bűnözők egyre gyakrabban alkalmaznak más anyagokat, olyanokat, amelyekhez könnyebb hozzájutni. Ilyen például a 2001 óta a nemzetközi kábítószer-ellenes egyezményekben szereplő, de az ENSZ-tagállamok mintegy felében ma sem hatékonyan ellenőrzött gamma hidroxi-butirát (GHB), vagy az egyezményekben nem szereplő ketamin.
 

Mi a megoldás?

A testület arra hívja fel a gyógyszeripart, hogy dolgozzon ki biztonsági intézkedéseket, például eljárásokat a szóban forgó anyagok ízesítésére. Amíg ez nem valósul meg, egyre több találmánnyal próbálják megakadályozni a randidrogokkal való visszaélést.

  • Randidrogokat felismerő műszert fejlesztettek ki Izraelben: Michael Ioffe szerint a műszer azonnal és 100 százalékos pontossággal képes megmondani gazdájának, ha a két legismertebb randidrog - a GHB (gamma-hidroxi-butirát, vagy közismertebb nevén "Gina"), vagy a ketamin - valamelyike belekerült az italába.  "Mindössze bele kell tenni az italba. A műszer végső formája olyan mint egy keverőpálcika" - mondta el Ioffe az AFP hírügynökségnek.
    "Nem is kell a fény felé emelni, a szerkezet 
    azonnal tudatja, ha tudatmódosító került az ember italába" - tette hozzá. A vékony műszer felszív egy keveset a gyanús italból és összevegyíti azt a két izraeli szakember által szabadalmaztatott speciális vegyülettel. "Maga a kábítószer lép reakcióba a kémiai anyaggal, így a korábban teljesen tiszta vegyület koszossá válik és ha fény vetődik rá, azonnal láthatóvá válik az elszíneződés" - magyarázta Ioffe. A két kutató egy sor népszerű koktélon és alkoholmentes üdítőn is kipróbálta a szerkezetet, amely 100 százalékos pontossággal működött. A sokszor színtelen, szagtalan, jellegtelen ízű anyagokat általában az áldozatok ételébe vagy italába keverik, anélkül, hogy azok észrevennék.
  • Szívószál a nemi erőszak ellen: egy új találmány, a különleges szívószál jelzi, ha randidrog került az italba - az eszközt három középiskolás lány találta fel. Részletek: Új találmány a tinik védelmére: szívószál védhet meg a nemi erőszaktól
  • Körömlakk: az Észak-karolinai Egyetem néhány hallgatója - mind fiúk - egy különleges körömlakkot fejlesztett ki a diáklányok számára. A lányoknak elég az ujjuk hegyét a nekik felkínált italba mártani, és a körömlakk elszíneződik, ha valamilyen tudatmódosító szert tartalmaz az ital. Olvass tovább: Körömlakk, amely jelzi a randidrogot: ez lenne a megoldás?

A legfontosabb viszont, hogy a fiatalok gyanakvóak legyenek, amikor szórakozni indulnak - néhány pohár alkohol elfogyasztása után azonban sajnos az éberség csökken és egyre kiszolgáltatottabbá válnak.

Forrás: Anápolis Vídeos e Notícias / Facebook, MTI 
Kép: Concord90 / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja