SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A 12 éves vlogger lány sokkolta és robbantotta a netet - te szülőként engednéd?

Családinet [cikkei] - 2017-09-08
A napokban egy mindössze 12 éves kislány videóblogja - a Plüss pupákok - robbantotta a netet. A fanyar humorú csatornán egy kislány keze látszik, és négy plüssállat beszéli meg a világ dolgait. Néha vendégszereplők vannak - mint egy mizériai Migráns bogár - néha pedig egy-egy szereplő esztrádműsorán nevethet, akinek rááll az agya az afféle humorra.
A 12 éves vlogger lány sokkolta és robbantotta a netet - te szülőként engednéd?

Korábban volt már egy gyerek Youtube sztár, SzandiMandi, aki a rá nehezedő nyomás miatt abba is hagyta a videózást és letörölték a videóit a Youtube-ról. A kislányt ugyanis mindenhol megismerték az utcán, nagyon nagy teher volt számára, hogy soha nem lehetett önmaga. A téma aktuális, és fontos, mert a gyerekek ma a Youtubot bújják, újabb és újabb sztárokat nevelve ki saját maguk közül, és ma szinte „bárki lehet” pozitív vagy negatív sztár ezeken a csatornákon.

A szülők véleménye meglehetősen különbözik. Van, aki saját maga is megmutatja a csatornát a gyerekének, vagy éppen már ő maga is támogatja csemetéjét egy videóblog készítésében. Mások azt mondják, hogy ez még korai, a hírnév pláne rosszat tehet a gyereknek. Konkrétan a videócsatorna kapcsán pedig az is felmerült, hogy a gyerek szájába adott szavak nem is tőle származnak.
 

A Plüss Pupákok bábmesterét is megkérdeztük

A kislány – aki nemsokára 13 éves lesz – igazi kiskamasz. Tudatosan nem akarja megmutatni az arcát, mert amikor SzandiMandi abbahagyta a videózást, elgondolkodott ezen a fajta, arccal vállalt népszerűségen és megváltoztatta az eredeti szándékát, hogy saját maga szerepeljen a filmeken.
Amikor a videó-csatornát elkezdte, a saját maga szórakoztatására hozta létre. Persze vágyott rá, hogy legyen sok nézője, azonban nem különösebben tett érte, vagy görcsölt rá, csak csinálta azt, ami neki tetszett. Az anyukájával néha megbeszélte a történetet, de minden történet jobbára improvizáció, egy-egy iskolai vagy otthoni beszélgetés folyománya, saját maga találta ki és gondolta végig, ahogy a sztori, a bábozás ötlete is tőle jött, nem szülői sugallatra.
 

A legnézettebb videó a csatornán a „migráns bogár” vendégszereplésével felvett rész

A plüssök jó pár éve megvannak, a nevük - Ratyi Jenő, Béka úr, Giccs Gizi, Rusnya Majom - adott volt, mindegyik ezen a néven szerepel a videóban. Jenő apa ajándéka volt, Gizit a titokzatos Írországból hozta egy nyaralásról, Béka úr várta újszülöttként a babaágyban, ő egy igazi alvóhaver, Rusnya Majomba pedig egy turkáló plüss szekciójában szeretett bele. Most már, hogy a csatornán 3000 feliratkozó van, az anyukája ragaszkodik hozzá, hogy mielőtt a videó kikerül, megnézze azt és vétójogot tart fenn – indoklás mellett. Eddig azonban az anyukája is akkor látta a videókat, ha azok már kint voltak a csatornán (Nem is ért egyet minden videóval, és morog a csúnya szavakért.)

A vlog egy külső kamerával készül, a kislány saját laptopján, amin a suliban is tanul. A külső kamerára valót pedig két napos rendezvényen dolgozva, szórólapozással kereste meg. Az ifjú vlogger ért a Photoshophoz, tud alap szinten videót vágni, de a technikai kihívások nem nagyon érdeklik és komolyabb installációt sem akar. Azt mondja, hogy ez így van jól, ettől spontán, ettől az, ami. Ahogy beszélgettünk vele, azt láttuk, hogy egyáltalán nem görcsöl a népszerűségén, olyan természetesnek tartja, mint a levegővételt. Eddig szerencsére kevés troll kommentet kellett törölnie, a rajongók nagyon szeretik a videóit. A szülei teljes támogatását élvezi.


Kérdések, amit szülőként felvet egy videóblogoló gyerek

  • A gyerekek vajon hogy tudják ezt megélni?
  • Hogyan tudják kezelni a trollokat, a keményebb beszólásokat?
  • Hogyan óvható meg a család attól, hogy a gyerek ne mutasson meg olyan magánéleti részleteket, melyeket nem szeretnénk kiszivárogtatni?
  • Hogyan védhető meg a gyerek, ha ráköszönt a népszerűség?
  • Sok szülő eleve megtiltja a gyereknek, hogy csatornát hozzon létre magának, mások támogatják ezt. Különféle kontroll alatt tartva a gyereket, mindenki más és más szinten figyel, enged, vagy tilt.

Most arra vagyok kíváncsi, hogy neked, szülőként, milyen elveid vannak ezzel kapcsolatban? Vajon mennyire engednéd, vagy tiltanád a videózást?

Esetleg, ha van a gyerekednek csatornája, mutasd meg nekünk, szívesen készítenénk egy kis összeállítást a kreatívabb, ügyesebb gyerek vloggerek csatornáiról itt a Családineten!  

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
A szerkesztő ajánlja