SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért akar már ennyi idősen bulizni a gyerek? - Ne tiltsd azonnal a kamaszt, ha a barátaival menne szórakozni

Bordohányi Alexandra [cikkei] - 2017-06-21
Ha először felmerül az igény a kamaszokban, kiskamaszokban arra, hogy szórakozni, bulizni menjenek a barátaikkal, a szülők gyakran tiltással reagálnak, mondván, hogy a gyerekük még nem elég idős ehhez. Ahelyett, hogy rögtön a szülői szigorral éljünk, érdemes átgondolni, hogy elengedjük a gyermeket - a megfelelő keretek között. Szakértővel beszélgettünk arról, hogy miért fontos, hogy eljárjon szórakozni a kiskamasz szülők nélkül, és hogyan ne menjünk a gyermekünk idegeire úgy, hogy mégis szemmel tudjuk tartani a távolból, miközben szórakozik.
Miért akar már ennyi idősen bulizni a gyerek? - Ne tiltsd azonnal a kamaszt, ha a barátaival menne szórakozni

Nagy Márta, tanácsadó szakpszichológus szerint jellemzően kiskamaszkorban, 11-12 évesen jelenik meg először ez az igény a gyerekekben arra, hogy elmenjenek a szülők nélkül bulizni, csak a barátokkal időt tölteni.
– Ekkor kezdenek kamaszodni, aminek az egyik jele, hogy a kortárs kapcsolatok egyre fontosabbakká válnak, szeretnének több időt tölteni a barátaikkal. Fontos, hogy a szülő elfogadja ezt az igényt, és a gyerek korának, érettségének megfelelő keretek között teret adjon neki. Nagyon komoly elakadást okozhat ugyanis, ha nem tudja megfelelően megélni a kortárs kapcsolatait, ez ugyanis fontos eleme a családról való leválásnak, az önálló identitás kialakulásának és a felnőtt szerepek gyakorlásának – mondta el a szakértő.

Ha a serdülő gyermek nem tud, vagy nem akar kapcsolódni semmilyen kortárs közösséghez, az a személyiségfejlődés elakadását jelzi, és mindenképpen beavatkozást igényel, szükség esetén akár pszichológus bevonásával is.
– Az a tapasztalatom, hogy sok szülő nehezen éli meg ezt a váltást, és nagyon nehezen találják meg az egyensúlyt ebben az új a helyzetben. Vannak olyan szülők, akik túlságosan szabadjára engedik a serdülő gyereküket, szinte semmilyen korlátot nem szabnak neki, a másik véglet pedig a túlkontrolláló szülő, aki igyekszik mindentől megóvni a gyerekét – mondja Nagy Márta.


Bandázás az iskola után

Kiskamaszkorban a gyerekeknél az iskola utáni vagy hétvégi bandázások jellemzők valamilyen közterületen, plázában, strandon vagy valamelyik gyerek otthonában. Szintén ebben az életkorban fontosak az ottalvós bulik és a házibulik (ekkor még a házigazda szüleinek felügyelete alatt).
– Ezeket nyugodtan meg lehet engedni, amennyiben a szülő meggyőződött róla, hogy a baráti társaság megfelelő, illetve biztonságos helyen vannak. Jellemző erre az életkorra, hogy szeretik próbára tenni a testi határaikat, így érdemes erre külön figyelni, illetve beszélgetni velük arról, hogy milyen veszélyekkel járhat a felelőtlenség – javasolta a tanácsadó szakpszichológus.

Jellemzően 14-15 éves korban megnő a baráti társaságok jelentősége, egyre több időt töltenek a kortársakkal. Ekkor már a bandázások mellett egy-egy koncert, fesztivál vagy szórakozóhely is megjelenik igényként, és megfelelő keretek között ezek bele is férhetnek. – A 15-17 éves nagykamaszok már egyre inkább a saját útjukat járják, szinte soha nincsenek otthon, és a szülőknek egyre kisebb befolyásuk van arra, hogy hol és kikkel bulizik a gyerekük. Ha azonban kialakult egy kölcsönös bizalmon alapuló kapcsolat a szülőkkel, illetve a gyerek tisztában van a lehetséges veszélyhelyzetekkel és ezeket tudja felelősséggel kezelni, akkor a szülők egyre inkább tágíthatják a kereteket. Serdülőkorban az utasítások és a kontroll helyett már a partneri kapcsolat és a közös megegyezés kerül előtérbe. Érvényes ez a bulizáskor alkalmazott szabályokra is: az elvárások kinyilatkoztatása helyett érdemes leülni, közösen megbeszélni a szabályokat, megegyezni valamiben és ragaszkodni a megegyezés betartásához. Ha ugyanis a serdülő is részese a szabályalkotásnak, nagyobb valószínűséggel betartja azokat, felelősségteljesebben viszonyul hozzájuk – magyarázta a szakember.
 

Rugalmas szabályok

Vannak azonban olyan dolgok, amikhez érdemes ragaszkodniuk a szülőknek: tudniuk kell, hogy hova megy a gyerek, kikkel lesz, és mikor érkezik haza. A szabályokat az életkor előrehaladtával, de akár minden buli előtt is újra lehet alkotni, rugalmasan alkalmazkodva az adott helyzethez.
– A szülőknek fontos hangsúlyozniuk, hogy bíznak a gyerekben, felelősségteljesnek tartják és hisznek benne, hogy betartja a megállapodást. Ha mégsem tartja magát ehhez, fontos átbeszélni, hogy mi történt, vádaskodás helyett nyíltan kifejezve az érzéseket, és fontos, hogy legyen valamilyen következménye a megállapodás megszegésének.

Tiltani nem érdemes,
inkább az a célravezető taktika, ha beszélgetnek a serdülőkkel arról, hogy bulizás alkalmával milyen helyzetekkel szembesülhetnek, és ezeket hogyan kezeljék. Fontos felhívni a figyelmüket a rájuk leselkedő veszélyekre és felkészíteni őket arra, hogy felismerjék azokat és felelős döntést hozzanak az adott helyzetben, ha pedig bajba kerültek, segítséget kérjenek. Ezért inkább a tájékoztatás, felkészítés és a döntés felelősségének a hangsúlyozása ajánlott – figyelmeztet Nagy Márta.

Ha a serdülő azt érzi, hogy bíznak benne a szülei és nem gyerekként kezelik már, a legtöbb esetben nagyon hálás és igyekszik nem eljátszani ezt a bizalmat. A szülői kontroll ilyenkor rendkívül ciki a kortársak előtt, ezért nem érdemes szabályos időközönként rátelefonálni vagy arra kérni, hogy ő jelentkezzen.
– Szülőként inkább érdemes feltérképezni, hogy hova megy a gyerek, biztonságos-e az a hely – különösen kiskamaszok esetén. Ha koncertről, fesztiválról vagy nagyobb szórakozóhelyről van szó, jó megoldás lehet, ha a nagyobb testvér is elkíséri, esetleg a rokonságban vagy baráti körben fellelhető fiatal felnőtt van vele. Történhet ez úgy is, hogy külön bulizik a két a társaság ugyanazon a helyen, így a serdülő szemmel van tartva, de nem érzi úgy, hogy kontroll alatt van – tudtuk meg a tanácsadó szakpszichológustól.
 

Segíteni a leválás folyamatát

A szakértőt kérdeztük arról is, miért jó, ha a szülő elengedi a kiskamasz, kamasz gyermekét a barátokkal. Véleménye szerint a serdülőkor a családról való leválás időszaka, amely arra szolgál, hogy fiatal felnőttkorra kialakuljon az önálló identitás és képes legyen megfelelni az olyan alapvető felnőtt szerepeknek, mint partner, munkavállaló, szülő. Ezek a szerepek mind a származási családon kívül vannak, ezért kerülnek serdülőkorban ennyire előtérbe a kortárs kapcsolatok és a családon kívüli tevékenységek.
– A kortárs kapcsolatok, a bulizás és általában véve a közös időtöltés olyan átmeneti teret és társaságot biztosít, ami a leválást segíti és teret ad a felnőtt szerepek gyakorlására. Ezt a folyamatot a szülő úgy tudja segíteni, hogy biztosítja a rugalmas kereteket ennek megélésére és olyan stabil érzelmi hátteret biztosít, ami megtartja a gyerekét a serdülőkori viharok közepette – tette hozzá Nagy Márta –, ahol baj esetén segítséget kaphat vagy átmenetileg visszatérhet, ha arra van szüksége.

Fotó: Max Pixel

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja