SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az érettségi alatt kikészülnek a kamaszok

Családinet [cikkei] - 2017-06-02
Még javában zajlik az érettségik és felvételik időszaka. A tanulás, és az ismeretanyag alapos elsajátítása elengedhetetlenül fontos a sikeres vizsgákhoz, a jó eredményekhez azonban kiegyensúlyozott lelkiállapotra, mentális kiegyensúlyozottságra is szükség van. Ez utóbbiban pedig nagyon nagy szerepe van a mozgásnak - vallják a szakértők és az élsportolók, és ez a Magyar Diáksport Szövetség egyik fő érve is a rendszeres mozgás mellett
Az érettségi alatt kikészülnek a kamaszok

A serdülés során jelentős idegrendszeri változások zajlanak le a fejlődő szervezetben. Gyakran szoronganak, a lelki változások fokozzák bennük az instabilitást, és az indulatszabályozásuk is kialakulatlan még. A teljesítményorientált iskolai elvárások év közben tovább növelik a fiatalok stressz-szintjét, az érettségi és a felvételi időszakában pedig megsokszorozódik a stressz-faktor. Nagyon fontos, hogy a szülők segítsenek kamasz gyerekeiknek ebben az időszakban.

Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, a stresszkezelés és relaxáció elismert szakértője szerint a feszültség oldására kiváló és egészséges megoldás a sport. Az aktív testmozgás, különösen a nagy végtaglendítéseket tartalmazó gyakorlatok – úgy, mint karkörzés, törzshajlítás, kar- és láblendítés - kikapcsolják a szorongásközpontot és fokozzák az agyféltekék aktivitását. Ez pedig hatékony leküzdése lehet a stressz okozta „lebénulásnak”, annak az állapotnak, amikor felelés vagy vizsga során leblokkol a kamasz. A reggel vagy este végzett alapgyakorlatokat érdemes a szülőknek közösen elvégezni a gyermekükkel, és ezzel rászoktatni őket a napi rutinra, továbbá fontos, hogy aktív mozgásra biztassák a fiatalokat. Minden mozgásos aktivitás feszültségoldó, például a kerékpározás, úszás, futás sokat segíthet ebben az időszakban. A szakpszichológus szerint az a legjobb, ha a mozgás a fiatalok életének aktív részévé válik, és nemcsak az érettségi időszakban alkalmazzák, mint végső mentsvárat. A gyakori testmozgás ugyanis az állóképesség, erőnlét javítása mellett hozzásegíti a fiatalokat a mentális edzettséghez is, lehetővé teszi a stresszes állapot leküzdését, és segít a lelki és idegrendszeri egyensúly helyreállításában, fenntartásában.

Persze az is fontos, hogy ebben az érzelmileg, lelkileg felfokozott időszakban a szülők hogyan viselkednek gyermekükkel. Bagdy Emőke szerint a leghasznosabb, ha a parancsolás, számonkérés helyett inkább a gondoskodás jellemzi a felnőttek magatartását. A szakpszichológus azt tanácsolja a szülőknek, hogy inkább bátorítsák, mintsem számon kérjék gyermeküket. A szóbeli megfedés, utasítgatás ugyanis negatív hatást vált ki, míg a bátorítás és a sikerbe vetett bizalom építő hatású.

Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász jelenleg a Debreceni Egyetem sportszervező szakán első éves hallgató. Ma már könnyen veszi a vizsgák és a versenyek okozta izgalmakat. Elmondása szerint ebben sokat segített neki a sport. A sportolás, versenyzés ugyanis kitartásra, koncentráltságra és fegyelemre tanít, mindezeknek pedig nagy haszna van a tanulásban is. Krisztián szerint a sport, különösen az élsport sok lemondással jár. Ha visszaemlékszik gyerekkorára, neki is nehéz volt elfogadni, hogy míg osztálytársai bulizni járnak, addig ő edzésre siet. Ma már azonban a sok siker, a sportban szerzett élmények mindenért kárpótolják. Az olimpiai bajnok szerint a tanulás során az a legfontosabb, hogy koncentráltan, fegyelmezetten álljunk neki a feladatnak.

A rendszeres mozgás iránti igény akkor tud beépülni a gyerekek életébe, ha megtalálják azt a mozgásformát, sportot, amelyet szívesen végeznek, amelyben sikeresek. Ezért fontos, hogy a szülők segítsék gyermeküket a megfelelő sportág kiválasztásában. Ebben nyújthat segítséget a Magyar Diáksport Szövetség által rendezett Diákolimpia® Fesztivál. A sportágak, sporteszközök kipróbálása mellett a kilátogatók neves sportolókkal is találkozhatnak és játszhatnak, amely szintén segítheti a sporthoz való kötődést.
 

A Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetséget (MDSZ) 1987-ben alapították és mára a legnagyobb magyarországi civil szervezetté vált a diáksport területén. A szervezet fő célja, hogy minél több gyermeket vonjon be sportprogramokba és népszerűsítse az egészségfejlesztő testmozgást. Az MDSZ küldetése, hogy a testnevelés és a sport minden gyermek életének részévé váljon, egész életen át. A szervezet testmozgás és sportprogramokon keresztül támogatja az önkéntesség, valamint a társadalmi befogadás szemléletének erősítését, fejlesztését Magyaroroszágon. A Magyar Diáksport Szövetség állandó kapcsolatban áll szinte valamennyi magyarországi iskolával, és minden évben megrendezi a Diákolimpiát®, amely az egyetlen országos tanulmányi verseny a diáksportban.

Indexkép: CollegeDegrees360/flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja