SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A menstruációs fájdalom csökkentésének módszerei

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2016-07-01
A menstruáció és a vele járó hercehurca évtizedeken át kíséri a nők életét. A nőiség nagy pillanatai ezek - van, aki virágzásnak hívja -, azonban nem feltétlenül jelentenek kellemes élményt, főleg fiatal korban, szülés előtt. Mit tanácsolhatunk egy kamasz lánynak, ha ilyen problémája akad?
A menstruációs fájdalom csökkentésének módszerei

A havi vérzést megelőző, vagy kísérő fájdalomnak több oka is lehet, az orvostudomány két típust különít el: elsődleges illetve másodlagos fájdalmat. Rosszabb eset a másodlagos, amelyet valamilyen szervi elváltozás vált ki, fertőzés, gyulladás, endometriozis vagy myoma.  Ilyenkor a fájdalom nagyon erős, akár ájulás is kísérheti és több napig tart. Haladéktalanul orvoshoz kell fordulni az ennyire erős görccsel, mert nem tudható biztosan, hogy mi váltja ki.

Házilag könnyebben ellátható az elsődleges fájdalom, melynek okai már nehezebben megfejthetők, ugyanis általában különböző dolgok keveréke okozza. Többnyire a pubertáskori menstruációt kíséri, leggyakrabban annak első napján, vagy azt megelőzően jelentkezik. Fizikai okai a hormonok kiváltotta méhösszehúzódás, fejletlen, kicsiny méh, mozgáshiány. Lelki okok is szerepet játszhatnak, például tanult minta, vizsgadrukk, különböző félelmek. Elsődlegesen – ha lehetséges – ezeket az okokat kell megszűntetni, és ha még mindig fennáll a fájdalom, próbáljatok ki különböző praktikákat, mielőtt gyógyszeresen próbálnátok csillapítani a fájdalmat.
 

Mi lehet az oka annak, ha rosszul éli meg a menstruációt?
 

1. Stressz, vizsgák, vagy sportesemények előtti izgalom:

Ha ilyesmi súlyosbítja kamaszlányod menzesz-panaszait, segíthetsz enyhíteni a nyomást. Biztosíts számára minden eszközt ahhoz, hogy jól felkészülhessen az adott eseményre. Vidd el az összes edzésre, tanulj vele, kísérd el, kérdezd ki… Éreznie kell, hogy számíthat rád és segíted, ez növeli majd biztonságérzetét.

2. Tanult minta:

Ha te magad is rosszul élted meg a saját havidat, esetleg még mindig van vele gondod, a kislány arra fog számítani, hogy ha megjön, neki is fájni fog. Beszélgessetek róla, mondd el, hogy nem mindenkinek fáj és hogy távolról sem biztos, hogy neki is fog.

3. Félelmek:

Egy tizenéves lányban sok félelem halmozódhat fel ebben a témában. Szoronghat a szexuális élettől, aggódhat a terhesség miatt, lehet, hogy mindkét dologtól épp a fájdalom miatt tart. Oldásának kulcsa itt is a sok beszélgetés. Sok tinédzser érez kényszert a szexre még azelőtt, hogy lelkileg készen állna rá - az osztálytársak vagy a partnerük nyomására. Beszéljetek erről, nyíltan, tabuk nélkül, hogy ne legyenek felesleges félelmei.

4. Alacsony fájdalomküszöb:

Ezzel sajnos nincs mit tenni, a jó hír, hogy az évek során általában felfelé kúszik ez a tűréshatár. Természetanyánk ezt úgy rendezte, hogy mire eljön a szülés ideje, egy foghúzás, egy tetoválás, vagy épp egy menzeszgörcs semmiséggé váljon – bár erről megoszlanak a vélemények.
 

Hogyan csökkenthető a menstruációs fájdalom?


1. Gyógyszerek:

A leggyakoribb és legkézenfekvőbb a gyógyszeres csillapítás. Az orvost mindenképp praktikus felkeresni, hiszen azt ő tudja megállapítani, hogy indokolt-e a gyógyszer, és ha igen, mi a legjobb lehetőség. Általában a fájdalmat csillapító hatóanyagok, illetve a görcsoldók jelentik a megoldást.   

2. Melengetés:

Nagyanyáink méltán fennmaradt gyors megoldása: meleg a hasra. Akkoriban még a takarók, rongyok, fazékfedők melegítésével gyógyultak a lányok és asszonyok, ez ugyanis rendkívül hatékony. A hőfok legyen jóval melegebb a testnél, de ne legyen forró. A módszer régi, vannak azonban új eszközök, pl. meggymag-párnák, melegíthető plüssök, megpattintható hőakkuk, meleg vizes palackok, amik leegyszerűsítik a dolgot és még mutatósak is.

3. Ellazulás, relaxáció:

Egy kis egyedüllét, relaxáció, esetleg meditáció sokat javíthat az általános közérzeten, érdemes hát megpróbálkozni vele. Az illatok, aromagyertyák, füstölők, párologtatók segíthetnek, de a puha fények is nyugtatóan hatnak. Szerezzetek be színváltó ledes fényeket, amik jól mutatnak egy tinilány szobájában, és ilyenkor jó szolgálatot is tesznek. A relaxációs zenék is segítik a lazítást.

4. Intimtorna, jóga:

Léteznek olyan intimtorna gyakorlatok, melyek kifejezetten a nehéz napokra valók. Köztudott, hogy a medence-izomzat edzése minden tekintetben jó hatással van a női testre, nem csak a nehéz napokon, de a szülést is könnyebbé, a szexet pedig élvezhetőbbé teszi. Bátran próbálkozzatok hát meg vele, akár mindketten. Vannak, akik a jógára esküsznek, gyakorlatai egyszerre kezelik a testet és a lelket, segítenek megnyugodni, és az izmok görcseit is lazítják.

5. Emésztés könnyítése:

Mivel a has környékén amúgy is nehéz ilyenkor a helyzet, segít, ha legalább az emésztőrendszernek nem adunk megterhelő feladatot ezekben a napokban: könnyű, rostos ételek és sok folyadék – megkönnyítik a belek munkáját, így nem hatványozzák egymást a különböző eredetű görcsök. Ha te vagy otthon a kizárólagos konyhafelelős, csak szem előtt kell tartanod a lányod ciklusát a családi menü összeállításakor, de akár együtt is főzhettek ilyenkor valami könnyűt és finomat. Csak csajoknak! :)

6. Gyógyteák, gyógynövények:

Ennek a területnek nem árt alaposan utána olvasni, mielőtt alkalmaztok valamit. A tőzegáfonya a hölgyek jó barátja, sosem árt, ha kéznél van. A kamilla, cickafark szintén ismert gyógynövények, mind ülőfürdő, mind tea formájában jó szolgálatot tehetnek. A jázmin és a borsmenta teák nyugtató hatással bírnak. A gyógynövényboltok, drogériák keverékben is árulnak kifejezetten erre a célra való növényeket.

Érdemes a fenti praktikákat kipróbálni, ugyanakkor észre kell venned azt a pontot, amikor már nem segítenek a házilagos gyógymódok. Egy fiatal lány esetében mindenképp aggodalomra ad okot a nem múló, erős görcs, ezért ha úgy látod, semmilyen, vagy csak csekély befolyással bírtok a fájdalom felett, mindenképpen látogassatok el az orvoshoz – ha másért nem, azért, hogy kizárhassa a komoly bajokat és megnyugodjatok mindketten.

Fotó: B-D-S/BIGSTOCK

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja