SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nem hallgatnak rád a gyermekeid? Semmi pánik! Csak a kérés módján kell változtatnod

Családinet [cikkei] - 2016-04-01
Mai világunkban sok szülőt érintő probléma, hogy a digitális eszközök villódzása közepette nehéz megragadni, magunkra vonni gyermekünk figyelmét.
Nem hallgatnak rád a gyermekeid? Semmi pánik! Csak a kérés módján kell változtatnod
Szélmalomharcnak tűnő küzdelmeink korántsem egyszerűek, hiszen a tévével, számítógéppel kell felvennünk a versenyt, melyekről nehéz elterelni egy kis - vagy nagy gyermek figyelmét. Lehet, hogy nem is vesznek rólunk tudomást, idősebbek még vissza is szólnak, ha meg merjük őket zavarni. Pedig elég néhány könnyen megtanulható apróság, melyekre odafigyelve könnyedén adhatsz utasításokat és intézhetsz kéréseket vonakodó lurkód felé.
Íme, néhány módszer, melyekkel könnyebben dűlőre juthattok!
 

 

Szűrd ki a zavaró tényezőket!

Ne várjuk túl gyors eredményt, ha a lakás egyik végéből a másikba kiabálva közöljük, mit szeretnénk a számítógépen játszó, chatelő gyermekünktől. Meg kell szűntetni mindent, ami elterelné a figyelmét, mielőtt bármire is kérnénk vagy utasítanánk. A tévé legyen kikapcsolva, és a számítógépes játék, vagy rádió se zakatoljon a háttérben, így nem zavarja más. Ha lehet, próbálj a szemébe nézni, így lehetsz biztos abban, hogy tényleg figyel Rád. Vannak gyerekek, akiknek a testi kontaktus fontos, például egy figyelemhiányos, hiperaktivitás zavarral (ADHD) küzdő gyerekkel szemben sokat segíthet egy futó érintés a vállon.
 

Ne kérj, adj utasítást!

Az egyik leggyakoribb nevelési hiba, hogy a szülő szépen, udvariasan megkéri valamire a gyermekét ahelyett, hogy határozott utasítást adna. Ha csak kérünk, akkor pedig lehetőséget adunk arra, hogy a gyermek nemet mondjon.

Szeretnéd, hogy összeszedje a játékait? Nos, a „Volnál szíves összeszedni a holmidat?” formula nem megfelelő, erre még egy közepesen szófogadatlan gyerek is simán rávágja, hogy nem. Ehelyett mondd: „Légy szíves szedd össze a holmidat most!”

Adj neki ötperces felkészülési időt, ha lehet, a játék kellős közepén lévő gyermek valószínűleg nem fog jól reagálni a „…most azonnal!” – végű utasításokra. Ha azonban azt mondod: „Öt perc múlva fejezd be a játékot és takarítsd ki a szobád!” majd az öt perc leteltével jelzed, hogy eljött az idő („Ideje abbahagyni a játékot és kitakarítani a szobád!”), megadod a lehetőséget, hogy a gyermek befejezze, amit elkezdett.


Egyszerre csak egy dolog!

Egy kisgyereknek, főleg ha figyelemzavarral küzd, problémát jelenthet egyszerre több dologra odafigyelni. Ha egy utasítás-sort adsz neki („Tedd el a hátizsákod, vedd fel a zoknit a földről és a piszkos farmerrel együtt tedd a mosógépbe!”), egy, vagy több lépést kifelejthet, elronthat, ami csak mérgelődést, konfliktust szül.

Egyszerre csak egy dolgot kérj tőle! Várd meg míg be is fejezi azt és csak utána adj újabb utasítást.

Az idősebb gyermekek és a kamaszok már képesek több dolgot észben tartani és kiadott lista szerint végezni feladataikat. Mondd, hogy „Ideje megcsinálni a dolgaidat!”, tőlük már elvárható, hogy felelősen elvégezzék a házimunkát.
 

Kérd meg a gyermeked, hogy hangosan ismételje el, amit kértél!

Miután kiadtál egy feladatot, ismételtesd el vele hangosan, amit hallott. Így lehetőséged nyílik ellenőrizni, valóban figyelt-e, hallott-e Téged, valamint időben elkerülhettek bármilyen félreértést.
 

A szófogadatlanságnak legyenek negatív következményei

Ha gyermeked nem fogad szót, fenyegesd meg egy „ha nem…, akkor…” szerkezetű mondattal. Például hogy valamennyi időre elveszed a kedvenc játékát, nagyobbaktól telefonját, laptopját, ha nem takarítja ki a szobáját. Hanem fogad szót, váltsd is be a fenyegetést, tanulja meg, hogy következményei vannak a viselkedésének.
 

A pozitív viselkedést erősítsd meg!

Ha gyermeked megteszi amit vársz tőle, dicsérd meg! Így megerősíted abban, hogy helyesen cselekedett. Dicsérd meg, körülbelül így: „Nagyon örülök, hogy kitakarítottad a szobád amint megkértelek rá!”

A jutalmazás a másik módja annak, hogy megerősítsük a kívánatos viselkedést, ha hallgatott rád, időnként lepd meg valami aprósággal. Akár fel is állíthatsz egy rendszert a jutalmazáshoz, játékpénzzel, matricákkal, pecsétekkel, melyeket jó cselekedeteivel, szófogadó viselkedéssel gyűjthet. Így motivált lesz abban, hogy odafigyeljen Rád.

Fotó: sharpemtbr/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja