SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kupakemberkék és flakonemberek

Zita Vincze [cikkei] - 2016-11-17
Kedvelt tevékenységeim egyike a barkácsolás, a kreatív kétkezi munkálkodás. Szívesen hasznosítok már hulladéknak nevezett anyagokat. Vagyis ami másnak lom, az nekem kincs. Ezt már jól tudják a csoportomba járó gyerekek és szüleik, nem is beszélve a saját gyermekeimről. :)
Kupakemberkék és flakonemberek

Az újrahasznosítható anyagból készült játékok, játékeszközök gyakran megfordulnak csoportunkban. A gyermekek könnyen „megfertőződnek”, és nekik is kifogyhatatlan ötlettáruk van. Itt is, mint az élet más területén, nagyon fontos a példaadás. Ha azt látják a felnőttől, hogy a kidobásra váró anyagból egy kis fantáziával, hipp-hopp, valami egész más dolgot lehet varázsolni, bizony ő is kedvet kap. Egyszerűen csak hagyni kell szárnyalni, ötletelni a gyerekeket, és a tárgyi feltételeket biztosítani számukra.

Természetesen kiscsoportos korú gyerekeknél valamivel több segítségadásra van szükség, de ahogy nőnek, egyre önállóbbak lesznek az eszközhasználatban is.

Meggyőződésem, hogy ha már a kezdetektől egy kreatív, rugalmas, önmegvalósítást támogató légkörbe csöppen a gyermek, akkor ez inspiráló lesz számára, és bátran megnyilvánul a kreativitása. A közös munkálkodás, ötletelés és megvalósítás pedig egyértelműen személyiségformáló hatású minden korosztály számára. Természetesen nem elhanyagolandó a környezeti nevelésen belül kifejtett hatása (környezettudatos szemlélet).

A kupakemberkék ötlete pár évvel ezelőtt vetődött fel bennem, amikor is az akkori csoportunkban valahogy sosem volt elég emberke. Így hát - leginkább öblítős - kupakokból elkészült néhány ember. A gyerekek elnevezték őket, és csak „Az illatos család”-ként emlegették a figurákat. Szívesen szagolgatták a kupakokat az illatuk miatt. Az anyuka, apuka, nagymama, nagypapa, kisfiú, kislány mellett később megszülettek a huszárok, tűzoltók, rendőrök is. Azóta már kupak-nyuszi család is van.

A kupakemberkék mellett megjelentek a flakonemberek, melyek öblítős, ketchupos, majonézes, vizes, stb. flakonból készültek. Ezeket különböző anyagokkal (textil, filc, fonal, stb..) díszítve, kiegészítve egyedi ötletek alapján hoztuk létre. Köztük is van katona, királylány, stb..

Fontosnak tartom, hogy az elkészült játékeszközök, játék kiegészítők valóban kerüljenek be a játékba. A saját magunk készített játéknak van egy olyan plusz értéke, amit a már kész, eredeti játék nem tud visszaadni.  Ez az érzelmi kötődés lesz az, ami által igazán kedves lesz a gyerekek számára az adott barkácsolt eszköz, még akkor is, ha azt gyakrabban kell felújítani, mint egy bolti játékot.

És ennek tényleg sosincs vége :)… a napokban az ötliteres flakonokból készült szlalom  akadálypálya. Nehezítésként mozgó pályát is kérhetnek a gyerekek. A cél, úgy végig menni vagy futni, hogy lehetőleg ne érjenek hozzá a felfüggesztett flakonokhoz.

  

A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja