SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kreativitás a zenében

Ácsné Buzai Erika [cikkei] - 2016-11-17
A zene és az ének fontossága, beépítése a mindennapi óvodai életbe játékos, vidám formában.
Kreativitás a zenében

Népi kultúránk gyermekdalainak, mondókáinak, énekes játékainak megismertetésével formáljuk a gyermekek személyiségét, zenei ízlését, érzelemvilágát. A zenei anyanyelv megalapozása nagyon fontos az egyenletesen fejlődő személyiség kialakulásának folyamatában. 

„Zene az kell, mely körül ölel, és nem veszünk majd el.” A zene, az éneklés, az énekes játékok, a ringatók, simogatók, csitítgatók, lovagoltatók személyiségre fejlesztő hatásait vég nélkül lehetne sorolni, nélkülük az óvodai fejlesztést elképzelni sem lehet. Erősíti, fejleszti, javítja a figyelmet, koncentrációt, memóriát, állóképességet, szabálytudatot, a mozgáskoordinációt. Az anyanyelvi készségek, képességek fejlődnek általa, bővül a gyermekek szókincse. Megismerhetik népünk kultúráját, az évszakok váltakozását, az ünnepkörök hagyományrendszerét. A zene élmény, örömöt, boldogságot ad nekünk a zenében való gyönyörködés és maga a zenélés még inkább, hiszen mi magunk adunk másoknak szívből jövő szépséget. Aki zenél, és aki hallgatja, boldogabb, kiegyensúlyozottabb, érzékenyebb lesz, így még preventív hatása sem vitatható.

Feladatunk tehát szintén sokrétű. Többek között saját mintaadással meg kell szerettetnünk a zenét. Zenei élményhez kell juttatnunk a gyermekeket napi szinten. Meg kell ismertetnünk az óvodásokkal a különféle hangszereket. Zenehallgatás területén nagy felelősségünk van az igényes zenei ízlés formálásában. Ezeknek a feladatoknak az az óvónő tud eleget tenni, aki elég nagy énekes repertoárral rendelkezik, hiszen énekelni, zenélni szinte mindennel és mindenről lehet.

Nálunk, a Bagoly csoportban legalábbis sokszor énekelve folyik az élet. A heti egy tervezett ének-zenei foglalkozáson kívül, énekelünk, mikor ismerkedünk ősszel, hiszen elénekeljük egymás nevét, énekelünk születésnapokon, dalolunk az állatokról, a természetről, muzsikálunk ünnepekre készülődvén és ünnepek alkalmával. Az éneklésben megtaláltam egy nagyon jó fegyelmezési eszközt is, hiszen ha kissé hangosabb a társaság és nem hallják meg a hangomat, kiabálás helyett elkezdek énekelni. Azonnal felfigyelnek a hangomra. Ebéd közben szeretjük hallgatni a közelben lévő templom harangjának muzsikáját. Ilyenkor szinte néma csendben étkezünk néhány percig. De arra az esetre, ha ez nem sikerülne, beszereztünk egy kis harangot. Természetesen az arra érdemes gyermek szólaltathatja meg. Mindenki sorra kerül egy idő után.

A kislányok imádnak szép ruhába beöltözve zenére táncolni csoportunkban. Gyakran van óvodánkban különféle koncert, de a nevelőtestület is rendszeresen összeáll egy kis éneklésre zenei élményhez juttatni gyermekeinket. Idén a zene világnapján egy tapsrondót is eljátszottunk óvodásainknak. Volt már nálunk fúvószenekar, hárfa, fuvola, mandolin koncert is többek között. Nem sokára pedig egy apuka fog gitározni nekünk. 

Személy szerint nagyon szeretem a régi, hagyományos dalokat, kis gyűjtő munkát is végeztem ez irányba, ezért magam is örültem az „Így tedd rá” programhoz való csatlakozásnak. Azóta, úgy érzem, még jobban kiteljesedtünk e téren, repertoárunk, eszközrendszerünk, lehetőségünk is bővült. 

Mindig örömmel tölt el annak észrevétele, hogy oly annyira megtérül a „befektetett energia”, illetve a sok zene, dal, hogy gyermekeink sokszor improvizálnak maguk is, vagyis néha énekelve beszélnek. Ha még az is előfordul, hogy a kitalált zenében véletlenül rímel valami, jót kacagunk a dolgon. Kár, hogy nem tudom feljegyzetelni mindet. Hiszen ez már zenei kreativitás!
 

A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja