SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ne csúszdázz együtt a gyerekkel! - Lábtörés lehet a vége

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-06-13
Jó szórakozásnak tűnik lecsúszni a játszótéri csúszdán ölünkben az egy-két éves gyerekünkkel. A legtöbben nem is gondolják, milyen veszélyeknek teszik így ki a kicsit. Egy amerikai anya, Kristi Broughton Facebook-posztjában osztotta meg, hogy a kisfiának eltört a lába a közös csúszás miatt - számolt be az esetről Popsugar.
Ne csúszdázz együtt a gyerekkel! - Lábtörés lehet a vége

„Megtanultam, hogy tilos együtt csúszdázni egy kisgyerekkel. Gage lába eltörött, és ezt egy olyan klasszikus szülői hiba okozta, amit mindannyian elkövetünk.” – írta az anya a fotókkal is illusztrált bejegyzésében.

A New York Times beszámolója szerint az ilyen esetek száma magasabb, mint gondolnánk. A New York-i Winthrop Egyetemi Kórház adatai alapján a gyermekek lábtöréses eseteinek közel 14 százalékát okozta az, hogy a szülők ölében csúszdáztak. De hogyan történhet ez meg ilyen gyakran?

„Magam elé ültettem Gage-et a lábaim közé. A cipője gumitalpa megtapadt a fémcsúszda alján, és megállította őt, a teste azonban tovább mozgott, és kifordult a lába maga alatt. Az én súlyom mögötte pedig csak rontott a helyzeten. Ahelyett, hogy helyre tudta volna tenni a lábát, én löktem tovább.” – nyilatkozta az anya.

Az orvosok elmesélték Kristinek, hogy rengeteg hasonló esettel találkoztak korábban, és azt javasolták, hogy a gyermek biztonsága érdekében legjobban teszi, ha hagyja egyedül csúszni.

Nem ez az egyetlen veszélyforrása a játszóterezésnek. Egy-egy szép nyári nap végeztével gyakran nehéz szabad ágyat kapni a gyermektraumatológiai osztályokon. A leggyakoribb baleseti típusok a csonttörés, az agyrázkódás és egyéb fejsérülések, a ficam, a zúzódás és a belső sérülések. Ha egy gyerek megcsúszik a mászókán, akár több métert is zuhanhat, esés közben pedig a játék egyéb kemény alkarészeibe üti bele magát. Egy beszoruló kapucninak vagy madzagnak pedig akár tragikus végkifejlete is lehet.

A megoldás természetesen nem az, hogy a balesetektől rettegve mostantól nagy ívben elkerüljük a játszótereket, hanem az, ha megtanuljuk azokat körültekintően használni. Lepusztult, láthatólag nem karbantartott helyekre ne menjünk. A rozsdás eszközök, kilazuló csavarok, foszló kötelek szinte garantálják a balesetet.
Az EU-szabvány pontosan előírja a játékok anyagát, az egymástól való távolságukat, és azt, hogy milyen magas játszóeszközök alatt milyen ütésgátló anyagnak kell lennie egy esetleges zuhanás felfogása érdekében. Ezen játékok általában a vandalizmusnak is ellenállnak. Ma már a legtöbb környéken nem nehéz modern, bizalomgerjesztő játszóteret találni, így kisebb annak az esélye, hogy kórházban végződik a levegőzés.

A legbiztonságosabb játszótér sem pótolhatja azonban a szülői odafigyelést. Mérjük fel, hogy a gyerekünk mire képes, mert ők maguk hajlamosak túlbecsülni a képességeiket. Egy egész nap otthon lévő anyának gyakran a játszótér jelenti a társasági élet színhelyét, ami önmagában egyáltalán nem baj, de ne feledjük, hogy egy két-három éves gyereken emellett folyamatosan rajta kell tartani a szemünket. A játék során pedig lehetőleg okuljunk mások hibájából, és még a közös szórakozás kedvéért se hozzuk őket balesetveszélyes helyzetbe.

Fotó: Schmid-Reportagen / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja