SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

10 lépés, amit meg kell tenned gyermeked biztonságáért - akár életet is menthetsz vele!

Németh Noémi [cikkei] - 2016-08-25
Bemutatunk 10 pontot, amit meg kell tenned, illetve meg kell tanítanod gyermekednek annak érdekében, hogy minél kevesebb eséllyel kerüljön idegenek keze közé - s hogy azt is tudja, hogyan menekülhet meg, ha el akarja rabolni valaki.
10 lépés, amit meg kell tenned gyermeked biztonságáért - akár életet is menthetsz vele!


1. Meséld el neki a báránybőrbe bújt farkas történetét

Örökérvényű igazság: soha nem állunk szóba idegenekkel, bármilyen kedvesek, barátságosak is.
Azt gondolnánk, hogy ez természetes, hisz a mondat első felét minden szülő megtanítja gyermekeinek. De vajon mi történik akkor, ha az illető egyáltalán nem tűnik félelmetes, ijesztő, gonosz gyerekrablónak, hanem kedves, fiatal srác egy aranyos kiskutyával a kezében? Fontos, hogy elmondd a gyereknek, hogy a gonosz emberek sajnos nagyon jól tudnak színészkedni, rejtőzködni, ügyesen álcázzák magukat - legtöbbjükről talán még mi, felnőttek sem mondanánk meg, hogy épp egy pedofil gyerekrabló. A “cukrosbácsi” kifejezés sem véletlenül terjedt el, hisz gyakran férkőznek úgy a gyerekek közelébe, hogy ajándékokkal, cukorral, csokival, vagy épp egy kiskutyával próbálják meg levenni őket a lábukról.

Ha azt gondolod, hogy elég, ha naponta elmondod a gyereknek, hogy soha ne álljon szóba idegenekkel, nézd meg az alábbi videót - meg fogsz döbbenni. A fiatal férfi érdekes kísérletet végez a játszótéren: egy kiskutyával próbál meg kapcsolatba lépni a gyerekekkel, természetesen az anyukák beleegyezése után. Bár minden anya úgy gondolja, hogy gyermeke elutasítja majd a férfi közeledését, valójában kivétel nélkül mind elsétálnak az ismeretlen fiúval, abban bízva, hogy a lakásán más aranyos kutyákat is láthatnak majd.


2. Dobj ki mindent, amin rajta van a neve

A névre szóló tollal, otthoni bögrével persze nincs semmi baj, de azok a ruhák, sapkák, iskolatáska, és egyéb tárgyak, amiket az utcán is visel és jól láthatóak, maradjanak név nélküliek. Ha egy idegen észreveszi és a nevén szólítja a gyereket, azonnal bizalmat ébreszthet benne.
Gondolj bele, te magad is ismerősként néznél arra, aki a neveden szólítana. Pláne gyerekfejjel - az első meglepettség után eszébe sem fog jutni, hogy a táskájáról olvasta le az illető a nevét, sokkal valószínűbb, hogy azonnal bízni fog benne, és elhiszi, hogy ismerik egymást, esetleg ő a szülei egyik jó barátja.


3. Legyen egy titkos jeletek

Találjatok ki egy olyan kifejezést, amit akkor fog mondani, ha bajban van, ha veszélyes, vagy kényelmetlen helyzetben érzi magát. Legyen ez egy olyan szó, ami nem túl gyakori, mégis bele lehet valahogy szőni egy átlagos mondatba. Ha felhív telefonon egy olyan helyzetben, ahonnan szeretne elmenni, de nem tudja, hogyan, és feltűnést sem szeretne kelteni, ezt a szót mondja majd neked a telefonba, te pedig azonnal tudod, hogy érte kell menned. Ezt a titkos jelet csak ti ketten ismerjétek!


4. Találjatok ki egy jelszót

Ez lesz az a titkos, előre megbeszélt szó, amit a barátaid/kollégáid/rokonaid/ismerőseid mondanak majd neki, ha esetleg egyszer ők mennek érte az iskolába, úgy, hogy még sosem találkoztak - mert te épp nem érsz rá. Ebből következik az a szabály, miszerint soha, senkivel nem megyünk sehova addig, míg ki nem mondja a varázsszót.
Hiába mondja, hogy anya, apa barátja, hiába erősködik, hogy ma neki kell hazakísérnie a gyereket a suliból - ha nem ismeri a titkos szavatokat, akkor nem szabad benne megbízni.


5. Tanítsd meg, mit tegyen, ha autóval követi valaki

Ha észreveszi, hogy séta közben autóval követik, a legjobb tanács, amit adhatsz: futás az ellenkező irányba! Kocsival megfordulni nem lesz egyszerű mutatvány, így a gyerek nyer egy kis plusz időt, ami alatt eltűnhet a zaklató szeme elől.


6. Keressen egy anyukát, ha bajban van!

Ha véletlenül elvesztettétek egymást, vagy eleve egyedül ment valahova, de nem érzi biztonságban magát, megijedt valamitől: tanítsd meg arra, hogy ilyen helyzetben keressen egy anyukát, aki a gyerekeivel sétál.
Ha baj van, kevés az esély arra, hogy épp egy rendőr fog szembesétálni vele, akitől nyugodtan segítséget kérhet, gyerekes családdal viszont bárhol összefuthat, s bennük - bár idegenek - talán jobban megbízhat, mint másokban. Persze azt is beszéljétek meg, hogy velük sem szabad elmenni sehova, de egy anya biztos, hogy azonnal megpróbálja majd lenyugtatni a rémült gyermeket, és mindent megtesz azért, hogy segítsen neki.


7. Tanítsd meg, hogyan kell segítséget kérni

A sikítás sajnos nem elég… manapság egyre gyakoribbak a nyilvános hisztirohamok, dühkitörések a kicsik körében, ezért egy felnőtt karjaiban kapálózó, kiabáló, visító gyerek látványa már nem számít szokatlan dolognak. Ha ilyet látunk, inkább oda sem nézünk, hisz tudjuk, nehéz csatát vív épp a gyerek és a szülő, s ha feltűnően bámulnánk őket, attól csak még idegesebbek lennének.

Ezért fontos, hogy hangosan kifejezze a gyerek, hogy mi történik épp - kiabálja, hogy: 

  • "segítség"
  • "ki maga, nem is ismerjük egymást"
  • "hol vannak a szüleim?"
  • "hagyjon békén, nem ismerem magát!"

Tanítsd meg neki, hogy ilyen, és ehhez hasonló mondatokat mondjon, különben lehet, hogy hiába visít, az emberek egyszerűen el fognak sétálni mellette.


8. Tudnia kell, hogy ha baj van, akkor mindent szabad

Bár hiszti esetén nem győzzük csitítani a gyerekeket, és más körülmények között is legalább ezerszer szólunk rájuk, hogy halkabban beszéljenek, ne hangoskodjanak, tudatosítsd benne, hogy ha baj van, akkor viszont muszáj hangosnak lennie. Sőt: ha egy idegen megpróbálja magával vinni, akkor tényleg mindent szabad, amit azelőtt sose mert volna megtenni, pláne nem egy felnőttel szemben - csípés, harapás, rúgás, karmolás, és persze hangos jelenet rendezés: a lényeg, hogy felfigyeljenek rájuk a járókelők.


9. Nincs titkolózás a testrészekkel kapcsolatban!

A molesztálók, zaklatók mindig úgy környékezik meg a gyerekeket, hogy “mutatnak egy titkot”, de amikor megpróbálják rávenni bizonyos dolgokra a kicsit, akkor is azt hangsúlyozzák a legjobban, hogy amit csinálni fognak, az titok, és senkinek sem szabad elmesélni. Meg kell tanítani a gyerekeknek, hogy ami így kezdődik, az már rossz, azonnal abba kell hagyniuk ezt a beszélgetést és szólnia kell a szüleiknek a történtekről.

Tudnia kell, hogy a testrészekkel kapcsolatban egyszerűen nincs titok! Ha megérinti a zaklató valahol a gyereket, azt is azonnal el kell mesélnie a szüleinek, hiába kötötték a lelkére, hogy ne mondja el senkinek.


10. Ne feledkezz meg az online világról sem

Manapság sokkal könnyebben keverhetjük veszélybe saját gyerekeinket, mint 10 éve - elég néhány Facebookra feltöltött fénykép, és néhány olyan adat, amit nem kellett volna az egész világ elég tárnunk, mégis bárki elolvashatja - csak azért, mert nem figyeltünk oda a láthatósági beállításokra. Ne engedd be az életetekbe a zaklatókat - olvasd el a Facebook adatvédelmi beállításait és gondoskodj róla, hogy ne találhassanak rá idegenek a gyerekeidre.

Kép: Greyerbaby / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja