SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Termékteszt: zsírkréták - A drága termékekben is van ólom

Családinet [cikkei] - 2016-04-28
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 20 csomag zsírkréta ólomtartalmát és használhatóságát vizsgálta meg. A vizsgálatból úgy tűnik, hogy sajnos nem mindegy, hogy melyiket adjuk a gyerek kezébe, hiszen szinte minden kisgyerek "megkóstolja" a zsírkrétát, és sok termékkel bizony ólmot is fogyaszthat.
Termékteszt: zsírkréták - A drága termékekben is van ólom

10 országból származó, 20 különféle termék (8 és 12 darabos csomagok) azaz összesen 242 különböző zsírkrétát vizsgált a Tudatos Vásárlók Egyesülete.  A TVE laboratóriumban vizsgáltatta meg – színenként külön-külön – a termékek ólomtartalmát, emellett grafikusok bevonásával értékelték a kréták használhatóságát (pl. mennyire kenődik, morzsálódik), valamint pontozták a csomagolást és a fogyasztói tájékoztatást.
 

Eredmény

A 20 termékből 10-nél nem volt kimutatható az ólom egyik színű zsírkrétájában sem. A 242 különböző színű zsírkrétából összesen 134 darabnál nem volt kimutatható mennyiségű ólom.

Az ólmot tartalmazó termékek határérték alatti koncentrációban tartalmazták a nehézfémet, de a legmagasabb érték sem érte el a hivatalos határérték negyedét. EU-s határérték zsírkrétákra és játékokra jelenleg 13,5mg/kg.

Nem volt összefüggés az ár és az elért pontszám között. A lista élén is találtak drágább és közepes árkategóriájú terméket, de az ólmot tartalmazó és rosszabbul használható termékek között is volt magas árkategóriájú termék.

A fekete, lila, sötétkék, sötétzöld, barna és narancssárga kréták tartalmaztak a legtöbb ólmot, míg a citromsárga, rózsaszín, világoszöld krétákban alacsonyabb volt a nehézfém koncentrációja. 

Az ólomtartalom, használhatóság, környezetvédelem és fogyasztói tájékoztatás szerinti összesített lista élén kis pontkülönbséggel a KORES, a PAX Junior, 3 Faber Castell termék, a Crayola viaszkréta valamint STAEDTLER Noris Club Twister zsírkréta nevű terméke végzett. Egyikben sem volt kimutatható ólom, nagyon jól használhatók (nem kenődnek, morzsálódnak). Pontot amiatt veszítettek, hogy a többséget nagyon távoli országból szállítják, illetve a Paxnál és a Staedtlernél műanyag burkolatot használnak, ami hulladékkezelés szempontjából nem szerencsés.

Utolsó helyen szerepelt elsősorban a magas ólomtartalom miatt a Voskovky Jumbo nevű termék, gyenge használhatóság és a származási helyről szóló tájékoztatás hiánya miatt is pontot veszített, valamint az ICO 3 terméke, habár ezek között volt jól használható termék is.

A TVE grafikusok bevonásával megvizsgálta azt is, hogy egy-egy termék mennyire használható, vagyis mennyire fedi a színezett felületet, kenődik, morzsálódik, bemegy-e a köröm alá. A maximálisan elérhető 25 pontból, 25 pontot ért el a Pelikan műanyagburkolatú terméke, mert nem vesztett pontot, és további 10 termék összesített eredménye érte el a 20 pontot; azaz nagyon jól használhatónak bizonyult. A legkevésbé felhasználóbarát három termékek: 9 ponttal a Miss Chick, 12 -12 ponttal az ICO Creative és a Nebuló zsírkréta.

A termékek származási helyeként több egzotikus, távoli ország került megjelölésre. Elég gyakori, hogy az európai gyártó cég használ ázsiai gyárakat (is) a termeléséhez, ezzel növeli a szállításból adódó környezetterhelést.

A csomagolás tekintetében is voltak eltérések. Három terméknél az egyes kréták műanyag borítást kaptak, ami hulladék szempontjából nem szerencsés.

A teljes teszt a TudatosVásárló.hu oldalon olvasható. 

Fotó: kaleido-dp/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja