SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kerekítő-Kacagtató Könyvbemutató Kavalkád kulisszatitkokkal

J. Kovács Judit [cikkei] - 2012-11-14
A közelgő adventi időszakban, a várakozás idejében a kisgyermekes családok kedvükre válogathatnak az alábbi kötetekben megbújó rigmusokból, hisz ilyenkor tudatosan is több időt szakítunk egymásra.
Kerekítő-Kacagtató Könyvbemutató Kavalkád kulisszatitkokkal

Örömmel adok hírt egy országos pedagógiai program kerekedéséről, mely a népi mondókák és ölbeli játékok népszerűsítését tűzte ki célul. A Kerekítő 1-2 mondókás könyvek után eljött a harmadik kötet ideje. Az, hogy az első két kötet harmadik éve folyamatosan járja a nyomdát, annak a jele is egyben, hogy az otthoni mondóka repertoárt mai költők soraival is bővíthetjük a további népi kincsek mellett.
A Kerekítő az első és egyedüli olyan baba-mama foglalkozáshálózat az országban, ahol háromféle heti rendszerességű foglalkozáson: Mondókás Móka, Bábos Torna és néptáncpedagógusok által tartott Tippentőn a mondóka és dalanyag csakis magyar népi eredetű.
Frissen tálaljuk régi idők rigmusait, népdalokkal fűszerezve. Országszerte és határon túl nyolcvan helyszínen elérhető foglalkozásaink és honlapunk látogatói éhesek a régről ismert és kevésbé ismert ölbeli játékokra, melyeknek köszönhetően a kicsik mind jókedvre kerekednek. A Kacagtató babalapozók pedig az otthoni játékrepertoár bővítését szolgálják.

Lássuk sorjában!

.A Kerekítő ölbeli játékok, mondókák 3. új, CD mellékletes kötete J. Kovács Judit válogatásával és játékleírásával, Kállai Nagy Krisztina rajzaival, a Móra kiadó gondozásában újabb játékos perceket kínál a kisgyermekes családoknak. A Kerekítő foglalkozások népi mondókatára az újabb kötettel beköltözhet az otthonokba, hogy a mindennapok részévé válhasson.

Sándor Ildikó néprajzkutató ajánlásával:

„Ringatás, érintés, dúdolás: biztonságot, örömet ad az ölbe vett gyermeknek és az ölelő felnőttnek. Finomulnak a mozdulatok, gazdagodik a tudás, formálódnak, mélyülnek az érzelmek a cseperedő emberpalántában. 

Az ölbeli játékban, a mondókában - mely egykor a szájhagyomány útján jutott el egyik generációtól a másikig - eleink tudása, megélt tapasztalata sűrűsödik. Ezt közvetíti az olvasóhoz a Kerekítő.”

Kerekedő

Ki hitte volna, hogy az első két kötet népi gyűjtését rövidesen kívülről fújják, nemcsak a szülők, hanem a köteteken cseperedő, már beszélni tudó kisgyermekek is?!

Ki hitte volna, hogy baba-mama foglalkozásvezetői hálózatunk egészen nagyra kerekedik?

Ráadásul lelkes kollégáim saját tájegységükből is küldték kedvenc ölbeli játékaikat. Volt, amit már ismertem, de általuk szerettem meg igazán, és persze ott volt még jó pár, ami az első két kötetemből kiszorult az oldalszámok kötöttsége miatt. Nagy köszönet hát a foglalkozásvezetőknek, akik sokfelé várnak benneteket határon innen és túl.

Kerekedjünk hát tovább! Már nem kell írnom, hogy a játékok legtöbbjét egymásra nézve, szemben játsszátok, és hogy az ismétlésből sosem elég, sokszor egymás után a legjobb! 

A CD melléklet oktatói segédanyagnak készült, szülőknek, pedagógusoknak szól. Reméljük, hogy saját megvalósításra, további játékra sarkallja a hallgatót a kicsik nagy örömére.

Íme, újabb harminc népi eredetű ölbeli játék a kicsik jó kedvre kerekítésére!

Hogy készültek a rajzok? Pillantás a színfalak mögé:

Kállai Nagy Krisztina illusztrátorral szinte már szokásunkká vált, hogy egy cukrászdában töprengünk, válogatunk. Megannyi apró kérdés például a borító tervezésével kapcsolatban: szemüveges legyen-e a nagymama? Ha igen, akkor lecsússzon az orrára, vagy a szemén legyen? A gyermek lány legyen és copfos, vagy csukott szemű mosolygós kisfiú?

Hej, egy kedvelt erdélyi lovagoltatóban a szászok, az oláh bojtárok, no meg a magyar huszárok! Mi lenne, ha egy csónakban eveznének, vagy egy lovon ülnének? Legyen! Jobb, mint három versenyző lovas.

A kerek templomocska pedig Kriszta javaslatára nem lehet más, mint Öskü kerek temploma. Volt is nagy öröm, amikor véletlenül megpillantottuk egy Balaton közeli szüretre menet. Kimagaslott a kertes házak közül, tényleg kerek!

Az egyik hintáztató képi megjelenítéséhez tanulmányoztuk az egykori debreceni Verestorony történetét is.

A kötet utolsó, ördögös mondókája pedig egyenesen morális és hitvitát váltott ki berkeinkben. A népi hitvilág egyik jellegzetes figurájához ragaszkodtam, így egy ördögi mókával zárul a kötet, aki tart tőle, könnyen kihagyhatja.

Megannyi apró döntésnek és örömteli próbálkozásnak köszönhetően egy különlegesen kedves és szellemes képi világgal fognak találkozni a régi és új Kerekítő családok.

Kacagtató - Ölbeli játékok magyar költők verseire 1., és 2. című lapozók

A Móra Kiadó gondozásában Szalma Edit és Pásztohy Panka rajzaival megjelenő lapozókban, a verssorokhoz kapcsolódó játékötletek és mozdulatkincs is található a legkisebbek nagy örömére.

Játsszunk a picikkel Kányádi Sándor, Illyés Gyula, Zelk Zoltán és más költők soraira! Cirókázók, reptetők, höcögtetők, lógázók teremtenek önfeledt perceket és már születéstől körbeveszi gyermekünket az érintés, ölelés, és a mosoly.

A Kacagtató baba lapozósorozat egy újszerű, szokatlan vállalkozás, melynek köszönhetően híres költőink verssorainak hangulatát már pár éves korban is átélhetik, átérezhetik a kisgyermekek. A kapcsolódó mozdulatkincs számukra is izgalmassá teszi, hisz ebben az életkorban alapvető az érintés, együttmozgás és a végén a kihagyhatatlan csattanó. A szülők, nagyszülők a kicsik érzelmi biztonságát és művészeti nevelésüket támogatva, a népi kincsek mellett, mától nagy költőink soraira is ringathatják, szeretgethetik a kicsiket. A kisdedként megismert sorok később, óvodáskorban új színezetet, tartalmat kapnak, amikor már a teljes verseket tárjuk eléjük. Az összeállításkor fontos szempont volt, hogy nagyanyáinktól örökölt ölbeli játékok mintájára, a 0-3 éves korosztálynak megfelelő terjedelmű szöveget és egyszerű, de változatos mozdulatkincset kínáljunk.

Az élet első évei érintésekből, ölelésekből állnak, a felcseperedő kisgyermek életszükségletei közé tartoznak.

Felgyorsult, eltárgyiasodott világunkban különösen fontos, hogy a szülő hangja, érintése, mosolya, ölelése kísérje a gyermeket. A személyes kapcsolatok és az összenevetések elmaradhatatlanok. A Kacagtató sorozat ebben van segítségünkre! Ne feledjük, hogy sokszor ismételve játsszuk mindegyiket! Ezek nem versek, hanem eljátszható rigmusok. Ízlelgessük kántálva, ösztönösen vagy az iránytűnek szánt játékleírás szerint! Némelyiket billegtessük egyszerű dallammal pár hangon!
A nagyanyáinktól örökölt gazdag, időtálló, értékes játéktár mellett, szeretettel ajánlom A Kacagtató játékos sorait, melyek alkalmat adnak a kisgyermekünkkel való önfeledt játékra, cirógatásra, lógázásra, dögönyözésre.

A nevetésben mindig ott a szeretet!

J. Kovács Judit


J. Kovács Judit
Drámapedagógus, baba-mama témák

Drámapedagógus, a Kerekítő mondókás könyvcsalád és kapcsolódó baba-mama foglalkozáshálózat megálmodója vagyok.
Honlapunkról és tizennégy könyvemből mindent megtudsz, amit a mondókákról és mondókázásról tudni érdemes. Megtalálhatod Kerekítő manót is, akit ovis és bölcsis mesekönyvbe is bújtattunk. A Kerekítő Youtube csatornáján, manós-mondókás videókkal és dalokkal várunk. Intézményi továbbképzéseimnek köszönhetően országszerte bővül a Kerekítő mintaóvoda és mintabölcsőde minősítéssel rendelkező intézmények száma. Ezekben Kerekítő manó mint csoportbáb van jelen a gyerekek életében a népi mondókáskönyvek pedig a szabadpolcon találhatók.


Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.kerekito.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja