SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hihetetlen, de megesett…

- 2011-11-11
Mester Györgyi meséje.
Hihetetlen, de megesett…

A mindig forgalmas, nyüzsgő tömeggel elárasztott Fő téren már csilingeltek az első villamosok, szorgos, korán kelő emberek siettek a dolguk után, így szinte hihetetlen volt, hogy odébb pár száz méterrel, még csak ébredezett a Pázsit utcai piac, a városka egyik legnagyobb - a háziasszonyok által igen kedvelt - bevásárló helye. Ott ugyanis ez a nap ugyanúgy kezdődött, mint minden eddigi hajnalon. Nagy, árukkal megrakott teherautók sorjáztak be a kapun, majd leugráltak a rakodók. Serény munka vette kezdetét. Az emberek a megszokott módon dolgoztak, gördülékenyen, rendben ment minden, egészen addig, amíg az egyik új munkás egy nagyot nem hibázott. Túl magasra pakolta a rekeszeket, és a ládahegy egyszer csak megingott. Ha megingott, hát össze is dőlt.

Szanaszéjjel gurultak a dinnyék, potyogtak a hagymák, törtek a tojások, rikácsoltak a   ketrecekből kiszabadult csirkék. Percek alatt óriási lett a káosz! Az árusok a fejüket fogták és dőlt a panaszáradat, hogyan is lesz itt fél órán belül rend, mire nyit a piac, és jönnek az első vásárlók?! Egyszer csak, mintegy varázsütésre, az emberi ügyetlenségnek köszönhetően összekavarodott gyümölcsök és zöldségek öntudatra ébredtek, s vágyálmok kezdtek keringeni a levegőben…

Egy tojásos rekeszből ilyen gondolatok szálltak fel: miért is nem vagyunk mi, tojások, olyan hatalmasak és kemények, mint a dinnyék?! Most nem törtünk volna széjjel olyan könnyen a kövezeten! A szétfolyt, összenyomódott, krumplira kenődött paradicsomok így tanakodtak: ha olyan kemény lenne a héjunk, mint a krumplinak, bezzeg nem mi kenődtünk volna rájuk, hanem fordítva! Az eper a hagymát kezdte irigyelni: milyen jó a hagymának, hogy többrétegű a ruhája, átható az illata, ami nem csak a sérülésektől, de még a kártevőktől is megvédi! A hagymák ugyanakkor még simább, csúszósabb külső burkot szerettek volna maguknak, hogy könnyebben elgurulhassanak a szeletelőkés alól.
A ronggyá tépődött levelű saláták bokrosodni vágytak, mondván, milyen remek tartást adnak a cserje ágai a leveleknek, sőt még a virágaik is tartósabbak. De szép is lenne hatalmas bokorrá válni! A gondolatok zűrzavarából erőteljesen kihallatszott a csirkék kárálása. Ők erős sasok szerettek volna lenni, nem tépett tollú, sérült szárnyú, lefittyedt bóbitájú, egyszerű baromfik. Bárcsak a magasban szárnyalhatnánk! - kívánták.

Közben, úgy-ahogy, helyreállt a piaci rend, és megérkezett az első vásárló, egy anyuka. Ő aznap, különösen finom ebédet készült főzni kisiskolás csemetéinek, na meg a vendégségbe érkező nagymamának. Elsőnek egy szép, élő csirkét választott ki a ketrecből, bár kicsit tartott attól, hogyan fogja levágni, hiszen eddig csak konyhakész, nejlon csomagolású, lábak és fej nélküli, mirelit baromfiból főzött. A pörkölthöz nokedli dukál, ezért az anyuka vett egy fél tucat friss tojást is. Savanyúságnak jó lenne egy kis paradicsom és zöldsaláta, desszertnek pedig eper. Hagymát is  venni kell - jutott eszébe -, mivel emlékezete szerint, éppen kifogyóban volt az otthoni készlet.

Anyuka fizetett az árusoknak, azután hazafelé indult. Menetközben azonban, egyre nehezebbnek és nehezebbnek érezte a kezében cipelt, megrakott szatyrot. Otthon, az előszobában, kipakolta a vásároltakat, kötényt kötött a derekára, majd elővette a szükséges edényeket.

Mielőtt hozzáfogott volna a főzéshez, először a tojásokat akarta biztonságba helyezni, de csak egy szétfeszült papír tojástartót talált, mellette meg hatalmas, fehér gömböket. Akkorákat, mint egy-egy kisebb dinnye! Csak hosszas szemlélődés után jött rá, hogy azok a tojások. Rögtön az jutott az eszébe: csak nem most akarnak kikelni?! De erről szó sem volt. Csupán a tojások nőttek óriásira! Úgy látta, feltörésükhöz minimum kalapácsra lenne szükség, de az momentán nem volt kéznél - na meg anyuka nem is volt egy barkácsoló típus -, ezért ezzel nem is próbálkozott. Ezután a paradicsomokat akarta megmosni, azonban azok héja, a krumplihoz hasonlatosan, huplissá, göröngyössé vált, s keményen kopogott. Elveszítették szép, piros színüket, egyáltalában nem voltak gusztusosak, étvágygerjesztők, s ráadásul, amikor egyet nagy nehezen sikerült félbe vágnia, egy csepp lé sem volt benne, s a magjai is eltűntek! Keresni kezdte a salátát, nehogy idő előtt megfonnyadjon. Azt hitte, összetévesztette a nagy levelű szobafikusszal, mivel csak egy nyúlánk, leveles bokrot talált a bevásárlószatyra mellett. A méretes levelek sem letörni, sem letépni nem hagyták magukat.

Ekkor hirtelen szárnysuhogást hallott, és a feje fölött, a nyitott ablakon keresztül, kihúzott egy barna szárnyú, óriási madár. Ahogy utána nézett, még látta, amint a hatalmas madár üldözőbe vesz egy rémült verebet. Az előszoba kövén csak a spárga maradt, amivel a néhai csirke lábai össze voltak kötve. Anyuka körülnézett, mi maradt a szatyorban, ami még menthető? A hagymák minduntalan kicsúsztak a kezéből, láthatóan nem akartak kés alá kerülni. Az eper ellenben átható, kellemetlen szagot árasztott, kopogósan kemény lett, bebarnult, és piros-magos külseje helyett, többrétegű héjat növesztett.

Anyukánál betelt a pohár! Ha a csirkét még ott találja, bizonyára nem habozott volna elevenen megkopasztani, de mivel a pörköltnek való már elszállt, csak a meglévő zöldségeken tölthette ki a mérgét. Fogta mindet, és a szemétbe dobta. Ennél nagyobb megaláztatás azonban nem érhet tisztességes zöldséget, gyümölcsöt! Ez a legnagyobb szégyen: felhasználás nélkül szemétbe kerülni!

Anyuka azonban a zöldségek lelkivilágával most nem ért rá törődni. Nagy felháborodásában visszarohant a piacra, és jól megmondta a véleményét az árusnak. Az csak hebegett-habogott, és újra mért minden árut.

A ládákban kuksoló zöldségek, gyümölcsök hallották társaik szomorú végét. Ők nem akartak hasonló sorsra jutni, és a szemétben végezni. Mindenki hallgatott. Már senki nem akart más lenni, mint ami, csak meg akartak felelni a rendeltetésüknek. Azt kívánták, hogy az emberek szeressék őket, és dicsérjék a belőlük készült ételeket.

Ezek után - ha hiszitek, ha nem -, anyuka olyan finom pörköltet, omlós galuskát, roppanósan zsenge salátát, valamint mézédes epret még sohasem tálalt fel a családjának, mint azon a napon!

Zizi naplója

zizi_naploja„Susy vagyok, tizenkét éves, szőke copfos és lány.

A családban mindenki, de még a barátaim is Zizi-nek szólítanak, mivel rém sokat nyüzsgök, be nem áll a szám, és néha hetet-havat összehordok. Apa szerint, kissé tényleg „zizzent” vagyok - innen a becenevem -, anya néha kelekótyának, a bátyám időről-időre hibbant tyúknak nevez, a barátnőm, Cathy - aki egyébként osztálytársnőm is, és hol jóban vagyunk, hol meg haragban -, rendszerint „a flúgos”-ként szokott emlegetni.

Ezen kívül tudálékosnak is titulálnak, mert sokat olvasok, és az olvasmányaim alapján az iskolai fogalmazásaimban olyan szavakat használok, mint a „tudálékos”, meg a „titulálnak”.

Tegnap - szerdán, mert ma már csütörtök van -, elhatároztam, hogy naplót írok az életemről. Ezentúl minden fontos eseményt feljegyzek, és szeretném, ha a naplóm legalább olyan izgalmas és szórakoztató lenne, mint B. Jones-é,  vagy azé az A. Mole nevű fiúé.”

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja