SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

4 fontos dolog, amire egy tehetséges gyereknél érdemes figyelned

Baraczka Gergő [cikkei] - 2020-11-27
Hogyan segítheted tehetséges gyermekedet? Mikor, miben érdemes támogatnod? És egyáltalán: szüksége van a segítségedre, vagy hagynod kell, hogy a tehetsége egyszerűen csak utat törjön magának?
4 fontos dolog, amire egy tehetséges gyereknél érdemes figyelned

Bár a tehetség sok esetben saját magától is képes felszínre törni, támogató környezetben sokkal kevesebb vargabetű kell ahhoz, hogy kibontakozhasson. De hogyan segíthetsz tehetséges gyerekednek? Nézzünk néhány hasznos tanácsot!


1. Vigyázz: a tehetség összetett fogalom!

A köznyelv azt nevezi tehetséges gyereknek, aki valamilyen területen kiemelkedik társai közül. A valóság azonban jóval bonyolultabb ennél. A tehetség összetevőit nagyon sokan, sokféle szemszögből vizsgálták már, de még a legegyszerűbb megközelítés is három fontos személyiségvonást különít el:

  • átlagon felüli képesség,
  • kreativitás,
  • feladat iránti elkötelezettség.

Láthatjuk, hogy az „átlagon felüli képesség” csak egy a három fontos tulajdonság közül. Vegyünk például egy nagyon jó hallású gyereket! Ha ez a képessége nem párosul kreativitással, akkor csak arra lesz alkalmas, hogy szolgaian leutánozza, amit mások már kitaláltak. Szintén nem érnek semmit az adottságok, ha hiányzik az elkötelezettség. Sajnos nagyon sok ilyen „elfecsérelt tehetséget” látunk magunk körül a hétköznapok során. Érdemes tehát tehetséges gyermekünket a kreativitás és a szorgalom területén is fejleszteni.


2. Légy türelmes!

A legtöbb tehetségtípus csak 10-12 éves kor körül mutatkozik meg igazán, addig nem érdemes elhamarkodott lépéseket tenned. (Ez alól csak a zenei, a matematikai és bizonyos mozgásbeli tehetség kivétel.) A gyerekek ugyanis kicsi korban nem egyenletesen fejlődnek minden területen, hanem szakaszosan „ugrálnak”, attól függően, hogy épp mi érdekli őket. Vegyünk egy egyszerű példát! Az 5 éves Petikének nagyon megtetszik az új zsírkréták színe az oviban, ezért mást sem csinál egész nap, csak gyártja az újabb és újabb képeket. Gyakorlat teszi a mestert, ahogy mondani szokás, és ez bizony Petikére is igaz: hamarosan olyan képeket rajzol, hogy mindenki a csodájára jár. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a jövő kis Picassoja rajzolgatja épp világhírű Bodri kutya sorozatának első darabját. Könnyen elképzelhető, hogy figyelme 1-2 héten belül, mondjuk, az építőjátékok felé fordul, és azon a területen mutat be bámulatos fejlődést.

Ebben az időszakban tehát nincs más dolgod, mint hogy türelmesen vársz. Közben persze tegyél meg mindent annak érdekében, hogy kielégítsd gyermeked kíváncsiságát, és biztosítsd a lehetőségét annak, hogy minden területen fejlődhessen.

De ami még ennél is fontosabb: a legjobb, amit tehetsz, ha érzelmi biztonságot nyújtasz a számára. A biztos háttérre támaszkodva azután ő maga is sokkal könnyebben, biztosabban fejlődik majd.


3. Figyelj a hiányosságokra is!

„Minél nagyobb a gyertya lángja, annál nagyobb az árnyéka is.” – tartja a mondás. Nincs olyan ember, aki mindenben képes kiemelkedően teljesíteni. Ezért a tehetséges gyerekeknél is rendszeresen előfordul, hogy egyes területeken ugyan messze túlszárnyalják társaikat, más oldalról viszont mélyen alulteljesítenek. Ezért nekünk, szülőknek a legtöbb esetben nem az a feladatunk, hogy ott segítsük gyermekünket, ahol amúgy is kiemelkedik, hanem éppen ott kell támogatnunk őt, ahol valóban szüksége van rá. Az elmaradás nagyon sok esetben a szociális területen mutatkozik meg. A tehetséges gyerekek gyakran különcként viselkednek, a közösség nem érti meg őket, és ők sem törekszenek arra, hogy beolvadjanak a tömegbe. Ez esetben például egy újabb különfoglalkozásnál sokkal többet segíthet néhány jól irányzott beszélgetés vagy közös programok szervezése a kortársakkal.


4. Legyenek reális elvárásaid!

Szülőként talán ez a legnehezebb feladat. Nem szerencsés ugyanis sem az egyik, sem a másik oldalára esni annak a bizonyos lónak. Ha túl kemény elvárásokat támasztunk gyerekünk felé, akkor folyamatos frusztrációt okozhatunk neki vagy egyszerűen elkedvetleníthetjük. Ha viszont nem állítjuk kellően nagy kihívás elé, akkor a figyelmét sem tudjuk megfelelően lekötni, ráadásul oda a „teher alatt nő a pálma” hatás.

Egy jó tanács: akármekkora is a feladat, soha ne csak a teljesítményt hajszoljuk, hanem igyekezzünk gyerekünkkel közösen megtalálni az örömöt abban a folyamatban, amíg eljutunk a célig! Így nem csak a siker tünékeny élményét éljük majd át, hanem a közös munka örömét is folyamatosan élvezhetjük.

 

Kép: PublicDomainPictures képe a Pixabay -en.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja