SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mi legyen a fa alatt? Ajándéktippek csecsemőtől iskoláskorig

Zakály Viktória [cikkei] - 2020-12-06
A karácsonyi tennivalók listáján a mit főzzek és a mit vegyek fel után a harmadik helyen a mit kapjon a gyerek szerepel: legyen jó áron, legyen többféleképpen használható, ne unja meg azonnal és fejlesszen is. Létezik ilyen?
Mi legyen a fa alatt? Ajándéktippek csecsemőtől iskoláskorig

A karácsonyi ünnepek a szülőknek leginkább a tennivalókról és a készülődésről szólnak, de amikor holtfáradtan lerogynak a gyerek alvása közben roham-mód feldíszített fa alá, megpihen a szívük egy kicsit, hiszen örömöt láthatnak a másfél órán át csomagolt ajándékot három másodperc alatt kibontó szaloncukortól maszatos kis arcon.

Na, de mi legyen az az ajándék, ami biztosan örömet okoz? – a mit főzzek és a mit vegyek fel mellett a lista harmadik helyén van ez a kérdés is sok szülő karácsonyi tennivalók listáján.

Mindig vannak aktuálisan népszerű játékok, amit a gyerekek a tévében vagy egymás kezében látnak, illetve a nagyobb gyerekek már el tudják mondani, minek örülnének, de akadnak rokongyerekek vagy beszélni még nem tudó kicsik is. Emellett a szülőnek még egyéb szempontokat is mérlegelnie kell, mint a gyereknek: legyen elérhető áron, legyen tartós, ne csak pillanatnyi öröm legyen, hanem sokáig és sokféleképpen lehessen játszani vele, fejlesszen is és akkor még arról nem is beszéltünk, mi van, ha egy gyereknél több van egy családban. Illetve, ha később szeretnénk még kistestvért, jó lenne, ha az ő számára is öröm forrása lenne majd néhány év múlva ugyanaz a játék.

 

Csecsemőkor

Hathónapos korig, amíg megtanul felülni a baba, érdemes a kéz és szem koordinációhoz köthető játékot választani. A fekete-fehér kontrasztos ábrákat tartalmazó képeskönyv biztosan magára vonja a baba figyelmét, ahogy a különböző csörgők is. Ha a babánk nem kedveli a hason fekvést, a pocakpárna is jó választás lehet ebben az időszakban, később pedig alvós barátként funkcionálhat. A villogó, zenélő labda nemcsak mászásra buzdítja az apróságot, de még évek múlva is jót lehet vele focizni a sötét szobában.

Egyéves korig a kézből a másik kézbe vétel, a fogás, illetve a reakció kiváltásának a fejlesztése a kulcs, ezért a búgócsiga, a keljfeljancsi, a fakocka és az etetőszékre rögzíthető játékok a legjobb választások: még nem kívánnak finom motorikus mozgásokat, de már cselekvésre ösztönzik a kicsit. Emellett pedig a hinta az egyik legjobb fejlesztőeszköz egészen az iskoláskor végéig, úgyhogy érdemes beruházni rá már kis kortól kezdve: kiválóan stimulálja az idegrendszert és nem mellesleg nagyon szórakoztató is.


Kisgyerekkor

Hároméves korig aktívan beindul a beszéd és a mozgásfejlődés is, intenzív időszak ez a tipegőknek és a szülőknek is. A beszédfejlesztés szempontjából a babakártyák, az egyszerűbb, majd később a bonyolultabb ábrákat tartalmazó képeskönyvek segíthetik kifejezni az érzéseket és a mondanivalót a kicsinek. A mozgásfejlődés szempontjából pedig a kismotoron, a futóbiciklin és a rolleren túl is van világ: a mászó alagutak és a különböző babasátrak összecsukva nem foglalnak sok helyet, ám kinyitva bujkálásra, kukucs-játékra ösztönzik a picit.

Emellett a logikai játékok is előkerülnek, mint az építőjátékok, a golyópályák, illetve a mágneses elven működő készletek, de a zsírkrétázás, a rajztábla és a pötyi is kiválóan készíti fel az óvodáskorra a gyereket.

A szerepjáték kerül elő ebben a korban még előtérbe: figyeljük meg, miben szeretne minket utánozna a pici, segítsük ebben, legyen az a szerelés vagy éppen a főzés. Ehhez kapcsolódóan érdemes baba vagy állatcsaládot is beszerezni: amivel leutánozhatja a saját családját, így felkészíthetjük olyan nagy változásokra az életében, mint a bölcsőde, a szobatisztaság és a kistestvér születése.


Óvodáskor

Az óvoda voltaképpen iskola előkészítő, tehát érdemes ebben az időszakban a figyelemhez, a türelemhez, a finom motorikus mozdulatokhoz szoktatni a gyereket: a rajzolás, az ollóval vágás remekül gyakorolható kreatív készletekkel, illetve a gyöngyfűzéses vagy lakattal, illetve különböző zárakkal ellátott játékok is kiválóak erre a célra. A hatéves korig tartó időszakban szépen rendeződik a mozgás, harmonikussá válik, de még mindig fejlődik: jó ötlet a benti csúszda, a bordásfal, de a kisebb mászóka is, a lényeg, hogy mozgásra, méghozzá minél többfélébb mozgásformára ösztönözzük a gyereket. Érdemes összeépíthető szettek egy-egy elemét megvenni ünnepi alkalmakkor. A különböző egyensúlyozó padok és célzást segítő játékok a szem-kéz koordináció és a nagymozgások mellett segítik a düh levezetését is, ami a hiszti korszak beköszöntével áldásos lehet a család minden tagjának.


Kisiskoláskor

Ebben az időszakban már kevesebb a játék, és ami van, azt is már konkrétan kéri a gyerek, de a szülői iránymutatás is elkélhet még.

A tizenkét éves korig terjedő időszakban segítsünk a gyereknek az iskolai kötelességek alól kikapcsolódni (például még mindig előkerülhet a színezés, a matricázás vagy a szerepjátékok is), illetve ha szükséges, játékos formában megoldani a plusz feladatokat. A nehezen olvasó gyerekeknek már készítenek olyan kézírással könyveket, amelyek kifejezetten segítik a szavak felismerését, de ha olyan könyvet választunk, ami az iskolás könyvekkel ellentétben valóban érdekli (pl. lovas, indiános), máris adtunk egy plusz motivációt az olvasás gyakorlására.

Ebben a korban a tárgyi ajándékok mellett jó ötlet élményt adni a gyereknek: egy különleges mozis élményre vagy egy terepjárós, esetleg egy lovas túrára szóló utalvány a fa alatt arra is megtanítja, hogy a közösen eltöltött idő és az utána megmaradó emlék az igazi ajándék, ami sosem kopik el az ezernégyszáztizenkettedig Matchbox-szal ellentétben.


Jolly jokerek

Ha olyan vendégségbe megyünk, ahol különböző korosztályba tartozó gyerekek vannak, vagy ismerősünk gyerkőcének is vásárolunk ajándékot, íme, néhány jolly joker, amivel mosolyt csalhatunk az arcokra: buborékfújó, lemosható tetoválás, lufi (héliumos vagy sima), különböző méretű és anyagú labda, memória-kirakó, kártyajátékok és a puzzle-ök mind-mind sokoldalúan felhasználhatóak és szórakoztatóak. És nemcsak a gyerekeknek: ha igazán ügyesek vagyunk, a kilencven éves dédi is fiatalodik tőle néhány évtizedet.

Indexkép: 6979608/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja