SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Miért nem mennek ki télen a gyerekek az oviban, bölcsiben a levegőre?

Siposné Mehlhoffer Szonja [cikkei] - 2021-01-26
Szülők és pedagógusok is tudják, hogy a szabadban eltöltött idő és a mozgás elmaradhatatlan része a gyermekek napi rutinjának. Mégis a hidegebb idő beköszöntével előkerül az állandó vita szülők és óvónők között ennek szükséges mennyiségéről.
Miért nem mennek ki télen a gyerekek az oviban, bölcsiben a levegőre?

Tudjuk, hogy a szabadban eltöltött idő  és a mozgás elmaradhatatlan része csemetéink napi rutinjának.  Mi hétvégenként reggel és este is kimegyünk a kertbe, a játszótérre vagy csak egyet sétálni. Természetesen a hűvösebb idő beköszöntével a kinn töltött idő mennyisége csökken, de a napi minimum 1 vagy 2 „kimegyünk a házból” az mindig megvan.

Nem így látom a bölcsik és az ovik esetében, ahol egyre kevesebbszer mennek ki a gyerekek az udvarra, ha a naptár átfordul Októberre. Olyat is tapasztaltam, hogy még a szebb őszi napokon is egész nap benn vannak a termekben, nem is beszélve a hidegebb időszakokról. Ennek okairól kérdeztem meg pár óvodát, mert őszintén bevallva nem tudtam hova tenni, hogy ez miért van így és a családomon belül is érezem, hogy változik a gyermekeim viselkedése.

Ha a fiaim nem mennek ki 1-2 vagy akár több napig is napközben a levegőre, délutánra agresszívabbak, nyűgösebbek vagyis egész egyszerűen nehezebben kezelhetőek lesznek. Így délután, a már majdnem sötétben rám és a férjemre marad a feladat, hogy kinn legyünk a gyerekekkel és jól átmozgassuk őket.

Már babakortól kezdve hasznos a mindennapos levegőzés, hiszen pótolhatatlan a gyermekek testi és lelki fejlődéséhez. A kiadósabb légzés, az ellenállóképességük növekedése, a nagyobb étvágy és a jobb alvás is csak pár előny a sok közül. Nem beszélve arról, hogy kinn futkároznak, mozognak, ami feszültséglevezető és jó hatással van az  idegrendszerükre is.

Mindezen tények ellenére sok helyen látom, hogy míg a jóidőben és nyáron sokat,  a hidegebb idő beálltával a bölcsödékben  és az óvodákban is egyre kevesebbet mennek ki a gyerekek az udvarra, ha egyáltalán kimennek.

Természetesen tisztelet a kivételnek, azaz azon óvodáknak, akik úgy alakítják a napirendjüket, hogy minden nap töltsenek időt a szabadban.  

De ott, ahol ez nem így van, miért nem mennek ki minden nap? Körbekérdeztem pár óvodát és a különböző válaszokat kaptam.

Az egyik leggyakoribb válasz az volt, hogy a  szülők nem adnak megfelelő vagy elegendő váltás ruhát. Váltóruhára melegben és a hidegben is szükség van. Hideg idő esetében pedig a többrétegű öltöztetés megnehezíti a munkájukat és a kimenetel elhúzódhat. Az egyik óvoda például említette, hogy mire felöltöznének a téli időszakban, már jöhetnek is vissza. Ez főleg a kisebb korosztályra vonatkozik, hiszen nekik még több segítség kell.

Nem tudunk mindenkinek megfelelni” mondta az egyik óvoda igazgatója, értve ezalatt, hogy mind a szülőknek, mind a gyerekeknek mások az igényeik.  Vannak olyan szülők, akik nem szeretnék, hogy a gyermekük kinn legyen a hidegben vagy koszos legyen a ruhájuk. Ezzel szemben pedig vannak, azok a szülők, akik engedik a gyerekeket a hidegben is kinn lenni és azt sem bánják, ha sárosan vagy koszosan jönnek haza. Ugyanez igaz a gyerekekre, akiknél szintén vannak olyanok, akik nem szeretnek kimenni.  

Egy másik óvoda azt az indokot mondta, hogy vannak olyan napok, amikor nem mennek ki, mert a csoport napirendjében változás történt és az aznapi tevékenységek, foglalkozások mellett már nincs idő kivinni őket. Ide értendő minden olyan foglalkozás, fejlesztés, ami nemcsak csoportosan, de egyénileg is történik. Itt a nagycsoportosok vannak hangsúlyban, akiket már az iskolára készítenek fel.

Másik nehezítő tényező, hogy a fenti foglalkozások  és más teendők nagyon sok papírmunkával járnak, amiket az óvónénik a nap folyamán kell, hogy elvégezzenek. Így az udvarra menés esetenként emiatt a háttérbe szorul.

A legtöbb helyről azt a jó hírt kaptam, hogy ha nem jutnak is ki az udvarra a gyerekek, azért a napi mozgást a tornateremben bepótolják. Ez is valami.

Természetesen a jelenlegi járványhelyzet sem segít, hiszen az óvónénik, ha lehet kerülik az utcai sétákat és a csoportok sem keveredhetnek az udvaron.

Mindenestre mi szülők, amit tudunk tegyünk meg annak érdekében, hogy a részünkről minden az óvoda és a gyermekeink rendelkezésére álljon. Így segíthetünk:

  1. Legyen bőven váltóruha az időjárásnak megfelelően. A mostani járványhelyzetben úgyis minden Pénteken megkapjuk a gyerekek pakkját, így otthon mindent kipakolva, kimosva és minden héten pótolva tudjuk azt visszaadni az oviba.
  1. Télen legyen a gyermekünk overálban, amit egyszerűen fel tudnak csak húzni a nadrágra és a felsőkre. Ez vízálló is, így kisebb az esélye, hogy a hóban vizesek lesznek.
  1. Kerüljük a fűzős cipőket! Ha lehetséges mind a benti, mind a kinti cipő legyen tépőzáras vagy bebújós. Télen pedig biztosítsuk vízálló bakancsot a piciknek.
  1. Vegyünk bebújós kesztyűt és mellőzzük az ötujjasat. Ez nekünk szülőknek is előnyös, amit tapasztalatból tudok, hiszen a téli hisztik 50%-a a kisebbik fiamnál az 5 ujjas kesztyűk miatt van.
  1. Lássuk el a gyermekünk ruháját a jelével. Minden ruhadarabba rajzoljuk, varrjuk bele a jelét vagy ragasszunk fel matricát. Így tutira nem keveredik el a ruha.

Indexkép: Lena Helfinger képe a Pixabay -en.

Olvasd el ezt a cikkünket is!

A babák, újszülöttek levegőztetése télen 0-24 hónapos korig - a védőnő tanácsai

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja