SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan hatnak a gyermekversek a személyiségfejlődésre - Miért fontos a gondos választás?

Családinet [cikkei] - 2017-02-17
"A gyermek lelke tiszta lap. Gondold meg, mivel írja tele a könyv, amelyet kezébe adsz."
Móricz Zsigmond
Hogyan hatnak a gyermekversek a személyiségfejlődésre - Miért fontos a gondos választás?

Az univerzum, a természet és az ember is ritmusban él. Az évszakok, az éjjelek és nappalok ritmikus változásaiban a születés és elmúlás körforgása is örök. A magzat az anyaméh ritmusával ismerkedik meg először, az anyai szívverés és légzés ütemét hallja. Az anyai nyelv lüktetése is ritmushordozó, egy olyan megnyugtató harmónia, ami egész életében gyógyítja az embert. A külső ritmusok ezeket tovább erősítik. Ilyen a vers is, amely az anyanyelvre épül, és amiben a világegyetem ősi ritmusa lüktet. Ez a költészet ősforrása, a jó gyerekvers ebből merít, felszabadultan játszik a szavakkal, hangzással, képekkel. A jó gyerekversnek mágikus ereje van, olyan bűvös erővel bír, amivel képes a gyermekekre hatni. És nem csak áthat, vigasztal és felderít, hanem ennél sokkal többet hordoz magában.

A gyermekvers a pozitív személyiség jegyeinek megalapozását, érzelmi, erkölcsi és értelmi fejlődését is elősegíti, nyelvi és a kommunikációs képességeket fejleszti az irodalom esztétikai - művészi hatásaival. A verselés komplex élménynyújtás és személyiségfejlesztés, az egészséges lelki fejlődés elmaradhatatlan eleme. A gyermekirodalmi alkotások képesek a gyermek érzelmeit formálni, elmélyíteni és új érzelmeket kialakítani, az érzelmi intelligencia fejlesztésének az alapja, a derű forrása. A vers örömforrás - derű, esztétika, társas élmény, nyelv, gondolat -, amely nagy belső energiákat mozgósít. Az értékes gyermekirodalmi alkotások biztosítják a gyermeki érdeklődés fenntartását a természeti és társadalmi környezet, az emberek s önmaga iránt; segítik az olvasó-, színház- és múzeumlátogató, kulturális értékeket élvező, értékelő felnőtté válását. A vers a gyermek anyanyelve: segítségükkel kapcsolódik az őt körülvevő világba, általuk szerzi meg az életről szóló tudást. A közös verselés erősíti és mélyíti a szülő-gyerek kapcsolatot.

Fontos szerepe és jelentősége van az irodalmi alkotásoknak, nagy a felelőssége a műveket választó, tolmácsoló felnőtteknek.


Nézzük, kedvenceink mit gondolnak a verselésről és milyen gyerekverset választottak:

Gubás Gabi
Jászai Mari-díjas magyar színésznő, szinkronszínész

"Nekem szívem csücske a versmondás , ha meg tudjuk szerettetni gyerekkorban a mesék és a versek világát, biztos vagyok benne, hogy ez felnőtt korukra is meghatározó élménnyé válik és csak hozzá tesz a személyiségünkhöz”

Gubás Gabi ezt a gyerekverset választotta:
 


Kautzky Armand
Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész

„A verselést nem lehet elég korán kezdeni. A szépség iránt fogékonyság és a lélek fejlődése szempontjából elengedhetetlenül fontosak a pozitív hangulatú, ritmikus és mondanivalót is hordozó gyerekversek.”

Kautzky Armand ezt a gyerekverset választotta:


Novodomszky Éva
Televíziós műsorvezető

„Gyerekkoromban nagyon sokat szavaltam versenyeken, a nagyobbik fiam is minden évben indul szavalóversenyen. Együtt tanuljuk a verseket, átbeszéljük, hol és miért kell hangsúlyozni. Ez egy kiváló családi közös program. Hiszek abban, hogy a verstanulást soha sem kellene abbahagyni, mert jó a lelkünknek és az agyunk tornáztatására is."

Novodomszky Éva ezt a gyerekverset választotta:


Gesztesi Károly
Színművész, szinkronszínész

„Hajrá gyerekek, tiétek a jövő! De ne felejtsétek az ősöket!”
Gesztesi Károly ezt a gyerekverset választotta:


Stohl András
Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész ezt a verset választotta:


Mahó Andrea
Artisjus-díjas magyar színésznő, énekesnő, szinkronszínésznő ezt a gyerekverset választotta:



Győrfi Pál
Az Országos Mentőszolgálat szóvivője ezt a gyerekverset választotta:



Hajdú Steve
Színész, rádiós műsorvezető ezt a gyerekverset választotta:

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja