SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tudtad, hogy nyáron fejlődnek a legtöbbet?

Horváthné Iványi Erika [cikkei] - 2014-05-29
Sokat hallottunk már arról, hogy milyen intelligenciákat és hogyan mérnek és arról is, milyen módokon lehet fejleszteni ezeket.
Tudtad, hogy nyáron fejlődnek a legtöbbet?

Legtöbbször könyvekkel, feladatlapokkal, nehéz gyakorlásokkal, amikor a játékra már nem is marad idő. Ezekből néhányra érdemes odafigyelni, amelyre itt adok is néhány példát :

  1. NYELVI-VERBÁLIS INTELLIGENCIA
  2. LOGIKAI-MATEMATIKAI INTELLIGENCIA
  3. KÉPI-TÉRBELI INTELLIGENCIA
  4. ZENEI INTELLIGENCIA
  5. TESTI-KINESZTETIKUS INTELLIGENCIA
  6. INTERPERSZONÁLIS (TÁRSAS) INTELLIGENCIA
  7. INTRAPERSZONÁLIS (SZEMÉLYES) INTELLIGENCIA
  8. TERMÉSZETI INETLLIGENCIA

Mit jelentenek ezek és hogyan fejleszthetőek:

1, Jó szóbeli és írásbeli kommunikáció, általunk tanult dolgok átadására való képességet jelent. Szeret sokat olvasni, szívesen ír, jó a nyelvérzéke és szívesen beszél. Tehát fejlesztésképpen írjon, olvasson, beszéljen sokat ezekről.

2, Logikai feladatokat, összefüggéseket, rendszereket ismer fel jól, következtetések, elvonatkoztatások és a hatékony érvelés jól megy neki.  Mivel képes fejben megoldani matematikai problémákat, megjegyezni számokat, adatokat és meglehetősen racionális gondolkodású legjobb, ha tanulás vagy probléma megoldás közben az összefüggések és adatok keresésére koncentrál.

3, Háromdimenziós térben jól eligazodik, sehol nem téved el sehol és térkép nélkül is jól eligazodik. Mivel térbeli érzékelése nagyon jó és a színek, minták, formák terén is jártas. Ha nem így van fejlessze magát úgy, hogy firkálgasson, rajzolgasson tanulás közben is.

4, Állandóan dobol, veri a ritmust, szívesen hallgat zenét, jól érzékeli a rímeket. Fejlesztése esetén hallgasson zenét tanulás közben.

5, Szereti a mozgást, testnevelésórát, sportot, edzéseket, még a szobája is így van berendezve. Ügyesen bánik a tárgyakkal, tudja kontrollálni a testét, hajlékonysága, gyorsasága, egyensúlyérzéke jó. Hiányosság esetén tanulás alatt mozogjon, gyűjtsön falevelet, játsszon.

6, Képes arra, hogy ráhangolódjon, megértse a többi ember érzéseit, hangulatát, szándékát, arckifejezését, hangszínét. Hatékony konfliktuskezelésre képes és jó kommunikációra. Könnyen barátkozik, szívesen megy társaságba. Erősítés gyanánt legyen egy tanulótársa, aki meghallgatja őt, beszélget, elmagyarázza neki, amit nem ért (főleg, ha verbális intelligencia is magas).

7, Jó önbizalma van, önismerete pontos, képes önálló döntéseket hozni. Tudja, hol vannak a határai, képes önmagát fejleszteni. Türelem, önuralom jellemzi önmaga iránt. Képes érzelmei megfelelő kifejezésére. Fejlesztése esetén mondogasson önmagának pozitív megerősítéseket pl: Képes vagyok rá, meg tudom csinálni!

8, Szeret túrázni, sétálni, természetben időt tölteni, megfigyelni a különböző fajokat, növényeket, állatokat. Képes különbséget tenni a környezete tárgyai között is pl.: autó ésa utó, ruha és ruha között. Erősíteni úgy is tudja, ha minden feladathoz másik színű fajtájú, típusú eszközt használ a tanulás, cselekvés során.

A nyár azonban különösen jófejlesztésre, hiszen ilyenkor a gyerekek szabad akaratukból szabad játékkal, mozgással, kreativitással fejlesztik önmagukat, ha mi SZÜLŐK megadjuk nekik ezt a lehetőséget.

Van azonban még egy lehetőség, mégpedig a Békás tréning, ahol kifejezetten a szünidőben, segítségül hivhatjuk a békákat különböző képességek fejlesztésére ill. leblokkolt képességek felszabadítására. Bővebben itt olvasható: http://www.lelekfeny.hu/gyermektanfolyam/

Ha korlátlan idő és energia állna rendelkezésre ki melyiket választaná?

Fotó: chrisroll/FreeDigitalPhotos.net

Horváthné Iványi Erika


Horváthné Iványi Erika
Gyermek, junior és felnőtt stresszoldás

Elérhetőségeim:
Cím: 2112 Veresegyház, Budapesti út 1/b.
Telefon: 06-30/631-94-32
E-mail: kinezerika@gmail.com
Honlap: http://www.lelekfeny.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja