SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A női meddőségi esetek harmadának hátterében az endometriózis áll

Családinet [cikkei] - 2014-03-09
A női meddőségi esetek majdnem egyharmadának hátterében az endometriózis nevű, gyakran nagy fájdalommal járó, ismeretlen eredetű betegség áll - mondta el az MTI-nek Fülöp István szülész-nőgyógyász, a Róbert Károly Magánklinika meddőségi centrumának vezetője, az Endomárcius elnevezésű rendezvény szakértője.
A női meddőségi esetek harmadának hátterében az endometriózis áll

Világszerte 50 városban vonulnak az utcára március 13-án
 
Az Endomárciussal csatlakozik Budapest ahhoz a világméretű kezdeményezéshez, amelyet az Egyesült Államokban hirdettek meg. Március 13-án a világ több mint 50 városában vonulnak utcára a résztvevők ezrei világszerte, hogy felhívják az emberek figyelmét a betegségre.
    
Budapest is csatlakozik

Budapesten aznap délután szakértők, önkéntesek, gyógyult betegek és hírességek várják a Városháza parkba az érdeklődőket és az érintetteket.
   
Az endometriózis tünetei

Fülöp István szülész-nőgyógyász, a rendezvény szakértője elmondta: az endometriózis leggyakoribb tünete az erős, görcsös kismedencei fájdalom, amely jelentkezhet a menstruáció idején, de a ciklus közepén is. Járhat haspuffadással, jelezheti vizeléskor vagy székeléskor fellépő fájdalom is attól függően, hol telepedtek meg a rendellenesen "elvándorolt" méhnyálkahártya-szigetek. Fontos tünet, hogy sok beteg hiába próbál, nem tud teherbe esni.

Világszerte több százmillióra becsülik a betegségben szenvedő nők számát
    
A betegek számát világszerte 200 milliónál is magasabbra becsüli a kezdeményezés honlapja, a millionwomenmarch.org. Magyarországon egyes becslések szerint 150-200 ezer nőt érint az endometriózis, pontos számuk nem ismeret, annyit azonban tudni lehet, hogy a meddő nők mintegy 30 százalékánál ez a betegség okozza a problémát - hangsúlyozta az orvos.

Pontos diagnózis felállítása
   
A jó és pontos diagnózist nagyban elősegíti az alapos kikérdezés, a kórelőzmények, a tünetek megismerése, majd nőgyógyászati vizsgálat, kismedencei, hüvelyi ultrahang következik, néha kismedencei MRI-re is szükség van - magyarázta a szakértő.

A női meddőség kezelése
   
A kezelés lehet gyógyszeres, rendelkezésre állnak úgynevezett paramedicinális terápiák, például a speciális, glutén- és tejcukorszegény étrend, a mozgás, az életmód-változtatás jótékony hatású szokott lenni - mondta el a szakértő.
 
A kezelési lehetőségek között Fülöp István beszélt a műtétről, amelyet akkor javasolnak, ha a tünetek várhatóan gyógyszeres kezelésre nem fognak megszűnni. Nagyon fontos, hogy a műtét radikális legyen, azaz ilyenkor az endometriózist tökéletesen el kell távolítani a kismedencéből.
 
A panaszokat lehet kezelni, de magát a betegséget nem
   
Az endometriózis hajlambetegség, egyes országokban krónikusnak tekintik. A szakértő szerint élethosszig tartó ígéretekkel ezért nem állhat a páciens elé a kezelőorvos. A különböző panaszokat lehet kezelni: ha nem esik teherbe, akkor azt, ha fájdalmai vannak, annak kell utánajárni.
    
A szakorvos elmondta azt is, hogy még a komplett műtét után is visszatérhet a kór. Ilyenkor endometriózis-munkacsoport foglalkozhat a beteggel, benne étrend- és mozgástanácsadó, ha szükséges, pszichológus. Cél, hogy a beteg olyan életmódra térjen át, amely meggátolja vagy megnehezíti az endometriózis újabb kialakulását.

A petesejtek és a spermák is sérülnek endometriózis miatt

A teherbeesés esélyeit is jelentősen rontja a betegség. A petesejtek minősége endometriózisos környezetben sérül, az ilyen környezeten átjutó spermiumok termékenyítő képessége gyengül, a petevezetők átjárhatósága, funkciója romlik, a kór következtében fellépő kismedencei gyulladás vagy hegesedés lezárhatja őket - emelte ki az orvos.
    
A műtét ugyan a kóros szövetek radikális kiirtását célozza, de egy elroncsolt petevezetőn sajnos nem tud segíteni. Az endometriózis-mentes páciensnél javulnak a terhesség esélyei, de ez nem feltétlenül a spontán teherbeesést jelenti. Nagyon fontos, hogy annál nagyobbak az esélyek, minél közelebb van a beteg műtéthez, tehát a teherbeesést a műtét után minél hamarabb meg kell próbálni - magyarázta Fülöp István.

Forrás: MTI
Fotó: vicspacewalker - 123RF.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja