SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Teherbe eshetek ha...? - Tisztázzuk a mítoszokat!

Családinet [cikkei] - 2011-10-27
Akkor is teherbe eshet egy nő, ha a behatolás csak néhány másodpercig tart? Teherbe lehet esni "száraz szex" közben? Teherbe lehet esni előváladéktól? Teherbe lehet-e esni, ha a nőnek nem volt orgazmusa? Átjuthat-e a sperma a ruhákon vagy más anyagokon? ... ilyen, és hasonló kérdésekre kaphatunk választ a cikkből.
Teherbe eshetek ha...? - Tisztázzuk a mítoszokat!

Akkor is teherbe eshet egy nő, ha a behatolás csak néhány másodpercig tart?

Ha a pénisz közvetlen érintkezésbe kerül a hüvellyel, akkor van esély a teherbeesésre. A valószínűsége rendkívül kicsi - főleg egy ejakulációval járó közösüléshez képest -, de a kockázat megvan. Ezen kívül nemi betegségek is terjedhetnek ilyen érintkezések során.


Teherbe lehet esni „száraz szex” közben?

(Azt nevezzük "száraz szex"-nek amikor nincs behatolás, de van bőrérintkezés a nemi szervek köztött.)
Ha a pénisz és a hüvely érintkeznek, akkor némi esélye van a teherbeesésnek vagy a nemi betegségek terjedésének. Mindössze az ondófolyadéknak kell bejutnia a vaginába.


Teherbe lehet esni előváladéktól?

Előváladék szivárog a péniszből, mielőtt még az ejakuláció megtörténne. Ezt a folyadékot a cowper mirigyek termelik, melyek a húgycső hártyás részénél találhatók. A célja, hogy csökkentse a húgycső savasságát és előkészítse azt az ondó számára. A legtöbben nem képesek irányítani és nem is érzik, ha kijön. Sok ellentmondásos adat létezik a folyadék sperma tartalmát illetően. Néhány kutatás arra a következtetésre jutott, hogy tartalmaz spermát, míg mások arra, hogy nem. A legtöbb forrás azonban egyetért abban, hogy döntő bizonyítékok hiányában elővigyázatosnak kell lenni a terhesség és nemi betegségek megelőzése érdekében.


Teherbe lehet-e esni, ha a nőnek nem volt orgazmusa?

Igen, teherbe lehet esni, még akkor is, ha a nő nem tapasztalt orgazmust. Az orgazmus nem befolyásolja a petesejtek elérhetőségét.


Átjuthat-e a sperma a ruhákon vagy más anyagokon?

Ha a ruhát teljesen átitatta az ondó és közvetlen kapcsolatba került a vaginával, akkor egy kis esély van arra, hogy a sperma bejuthatott a vaginába, de ez nagyon valószínűtlen. A kutatások még nem találtak kielégítő választ erre a kérdésre.


Teherbe lehet esni, ha vízben közösülünk?

Ha a közösülés vízben történik, a terhesség abszolút lehetséges. Ez azért van, mert a közösülés során az ondó közvetlenül a hüvelybe jut és a testen kívüli víz nem tud ebbe beleavatkozni.


Teherbe lehet esni, ha az ejakuláció a vízben történt?

Nem valószínű, hogy az apró sperma el tudna jutni a hüvelyig és terhességet okozna egy hatalmas vízterületen keresztül, amely megtölt egy medencét, kádat vagy jacuzzit. Ha az ejakuláció meleg vízben történik, a sperma mindössze néhány percig képes túlélni. Ha ez forró, vagy medencei vegyszerekkel, buborékokkal vagy más anyagokkal teli medencében történt akkor a sperma nem lenne képes túlélni néhány másodpercnél tovább. A teherbe esés ilyen módon nagyon valószínűtlen és a legtöbb esetben egyáltalán nem is lehetséges.


Teherbe lehet-e esni az anális szextől?

Nem lehet teherbe esni az anális szextől magától, azonban mivel a hüvely és a végbélnyílás közel helyezkednek el egymáshoz, van rá esély, hogy az ondó átszivárog a vaginába és megtermékenyít egy petesejtet.


Csökkentheti-e a többszöri ejakuláció a teherbeesés valószínűségét?

A többszöri ejakuláció csökkentheti a spermiumok számát az egyes ejakulációkban, de még így is több millió van mindegyikben. Minden egyes ejakuláció során körülbelül 2-5 ml ondó ömlik ki, és ez milliliterenként 100,000 millió spermiumot tartalmazhat. Ez azt jelenti, hogy ha valaki többször is ejakulált, a spermiumok száma még mindig elérheti a 200,000 milliót. Mindössze egyre van szükség egy petesejt megtermékenyítéséhez.


Elpusztul a sperma ha levegő éri? Az oxigén megöli a spermiumot?

Nem, ez egy legenda, amiben sokan hisznek, de ez nem igaz! Csak amikor már száraz a sperma, akkor pusztul el teljesen és képtelen egy petesejt megtermékenyítésére. A spermium 3-5 napig is képes túlélni egy meleg, nedves környezetben, mint amilyen a nők méhnyaka is. Ha egyszer megszáradt, nem lesz többet életképes, még akkor sem, ha újra benedvesítik.


Lektorálta: Dr. Eszlári Péter
 


Bemutatkozás
Aktuális Cikk
Kérdezz-felelek

Dr. Eszlári Péter

Szülész-nőgyógyász

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/460-75-07
E-mail: peter.eszlari@nogyogyasz.info.hu
Honlap: http://www.nogyogyasz.info.hu

Magánrendeléseim:

  • Tatabánya, Vadász u. 4. fsz/1
    Hétfő - 16:00-17:30-ig  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Csákvár, Szabadság tér 5.
    Hétfő - 18:00 órától  (Bejelentkezés: 06-20/460-75-07)
  • Rextra Magánorvosi Rendelő: 1111 Budapest, Budafoki u. 59.
    Péntek - 16:00 órától (Bejelentkezés: 06-30/573-81-80)

 

Fotó: stokpic / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
A szerkesztő ajánlja