SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A női meddőség hormonális okai II. - A ciklus és az ovuláció rendellenességei

Dr. Vereczkey Attila [cikkei] - 2010-11-02
A női terméketlenség okai sokfélék lehetnek és akár különböző kombinációkban is előfordulhatnak. Ismerkedjünk meg meg a hormonális zavarokból eredő okok közül a menstruációs ciklus rendellenességeiből és az ovulációból eredő kórképekkel.
A női meddőség hormonális okai II. - A ciklus és az ovuláció rendellenességei

A női menstruációs ciklus

1. naptól: Az illető hölgy menstruál, vagyis a méhnyálkahártya leválik a méh faláról. A következő napokban a méhnyálkahártya hormonális hatásra elkezd felépülni, fokozatosan duzzadni. A hölgy hormonális, vagyis az FSH, LH és a petefészekhormonok hatására elkezd ovulálni.
14. napon: Ovuláció.
14. nap után: Terhesség esetén a nyálkahártya speciális átalakuláson megy át, lehetővé téve az embrió befogadását.
28. = 1. napon: Ha a terhesség nem jött létre, a méhnyálkahártya ismét hormonális hatásra leválik a méh faláról, azaz a menstruáció ismételten megkezdődik.


A méhnyálkahártya ciklikus átalakulása
A méhnyálkahártya két rétegre tagozódik. Az alsó réteg nem vesz részt a nyálkahártya ciklikus átalakulásában. Szerepe a menstruációt követően a méhnyálkahártya felépítésében van. A felső réteg ezzel szemben részt vesz a ciklikus átalakulásban.  Ennek kapcsán három szakaszt különíthetünk el: a proliferatív fázist, melynek során a menstruációt követően felépül az új méhnyálkahártya, a szekréciós fázist, amikor a nyálkahártya felkészül az előébrény befogadására és a menstruációs fázist, ekkor a méhnyálkahártya felső rétege vérzés kíséretében lelökődik.

A tüszőnövekedés és sárgatest képződés folyamata
Az embrionális fejlődés során a petefészekben számos tüszőcske, ún. primordiális tüsző található, melyek a magzati élet során megállnak fejlődésükben, és azt csak az első menzesz megjelenése után folytatják. A petefészekben minden egyes ciklus elején 15–20 primordiális tüsző vár a megnövekedésre, mígnem fejlődésnek indulnak, és primer tüszővé alakulnak át. Az FSH, LH és a petefészekhormonok hatására ezek közül egy kiválasztódik, és domináns tüszővé válva növekszik tovább. A többi primordiális tüsző elsorvad.

Petesejt
Forrás: Alexander Tsiaras: Csodálatos utazás a fogantatástól a születésig c. album

A domináns tüsző mindeközben egyre csak vastagodik, majd egy bizonyos érési fázisba kerül, hólyagszerűen megduzzad, végül egy ún. Graaf-tüsző keletkezik belőle. Az ovuláció alkalmával ebből kireped, majd kiszabadul a petesejt az őt körülvevő ún. granulóza sejtekkel együtt, s elmegy a petevezetők irányába. A Graaf-tüsző petefészekben maradt része, az ún. Corpus Hemorrhagicum pedig először összeesik, kijön belőle a benne lévő folyadék, újratelítődik vérrel, majd ez a vér átalakul sárgatestté. A sárgatest nagyon fontos hormonokat termel, a progeszteron hormonokat. A sárgatest 14 napig életképes, ezt követően elsorvad, és helyén hegszövet marad vissza. A tüszőfejlődés a primordiális tüszőtől a sárgatest elsorvadásáig kb. 3 ciklust vesz igénybe.

A menstruációs ciklus értékelése
A szabályos menstruációs ciklus egyben szabályos ovulációt feltételez, de ez sajnos nem minden esetben van így. A szabályos ovuláció bonyolult, egymást szigorú sorrendben követő biológiai folyamatok eredményeképpen, szigorúan szabályozott hormonális háttér mellett jön létre. Egyetlen apró eltérés az élettani folyamattól, a normális hormonszintektől a szervezet reproduktív képességének csökkenését eredményezi. Emiatt minden meddő pár esetében elengedhetetlen a menstruációs ciklus nyomon követése, mind a kivizsgálás, mind a terápia kapcsán.
A menstruációs ciklus számos paraméter és vizsgálat segítségével követhető. Összefoglalva a következő vizsgálatok informálnak a menstruációs ciklusról és a petefészkek működéséről:

  • Alap-testhőmérséklet meghatározása (reggel, ébredés után);
  • Hüvelyi ultrahangvizsgálat;
  • Posztkoitalis teszt;
  • Méhnyálkahártya-biopszia;
  • A petefészek kapacitás meghatározása;
  • Vérminta hormonszintjeinek meghatározása (3., 14. illetve 21. napon).
     

A menstruációs ciklus zavarai

  1. Nem megfelelő tüszőnövekedés
    A petefészekben minden hónapban egyetlen tüszőnek végig kell mennie a teljes fejlődési folyamaton. A növekvő tüsző belsejében található a megtermékenyítésre váró petesejt, valamint a tüszőnek fontos szerepe van az ösztradiol és progeszteron termelésében is, melyek előkészítik a női reproduktív szervrendszert az előébrény befogadására. A tüszőnövekedés rendellenességei így érthető módon csökkent hormonszintekhez és ezáltal meddőségi problémákhoz vezetnek.
     
  2. Korai sárgatest képződés
    A hormonális változások egyik oka lehet a korai sárgatest- képződés, melynek lényege, hogy a tüszőrepedés idő előtt, azaz túl korán következik be, és ezáltal hamarabb lesz sárgatest- hormon is.
     
  3. LUF-szindróma (luteinizált „unruptured follicle” szindróma, azaz sárgatestté alakult, de nem megrepedt tüszőszindróma)
    A tüsző az emelkedő LH-szint hatására reped meg, és jön létre az ovuláció, melynek során a petesejt az őt körülvevő struktúrákkal együtt a szabad hasüregbe, majd pedig a petevezetékbe kerül. Nem megfelelő tüszőnövekedés vagy hasüregi összenövések hatására előfordulhat, hogy a tüsző egész egyszerűen nem reped meg, és így a petesejt sem kerül a petevezetékbe. Tehát minden rendben zajlik, hiszen van tüsző, van tüszőérés és tüszőnövekedés, csak nem jön ki belőle a petesejt, a tüsző egyszerűen összeroskad, elsorvad. Ahhoz, hogy a tüszőrepedés bekövetkezzen, egy bizonyos hormonális hatásra van szükség, egy ún. HCG nevű hormonnak az időzített megjelenésére.
    Mivel ennek a betegségnek nincs semmi ráutaló tünete, így ez a probléma ultrahanggal történő tüszőnövekedés-vizsgálattal és az LH- szintjének meghatározásával deríthető fel. Amennyiben a háttérben hormonális rendellenesség áll fenn, úgy HCG alkalmazásával – injekcióval történő bejuttatásával - e kórkép kezelhető.
     
  4. Nem megfelelő sárgatest fázis
    A méhnyálkahártya minden egyes ciklus kapcsán az ösztrogének és progeszteron hatására felkészül az előébrény (azaz embrió) befogadására. E folyamat rendkívül finoman és pontosan szabályozott hormonszintek mellett megy végbe tökéletesen. Amennyiben e nagyon érzékeny hormonális egyensúly felborul, a méhnyálkahártya alkalmatlanná válik az előébrény megtapadására.
    Érthetőbben, egyszerűbben megfogalmazva: amikor igenis van petesejt, és meg is reped, továbbá van spermium is, a megfelelő helyen és időben, megtermékenyül a petesejt, létrejön az embrió, mely elindul szépen a petevezetőn keresztül a méh felé. De amikor odaér, a méhnyálkahártya nincs megfelelő állapotban.
    E mechanizmussal vezet meddőséghez a nem megfelelő sárgatest fázis, melynek során a progeszteron-termelésben mutatkozik a zavar, vagyis a petefészek által termelt sárgatest-hormon mennyisége kevés. Az ovulációt jelző LH-szint emelkedést követően, a sárgatest fázis 12–13. napján végzett méhnyálkahártya-biopszia vagy vérből kimutatható hormonvizsgálat eredménye deríthet fényt a nem megfelelő sárgatest fázisra, és a következményes méhnyálkahártya-funkció zavarra. Innentől kezdve kívülről bevitt sárgatest-hormonnal lehet orvosolni ezt a problémát.
     
  5. Csökkent petefészek kapacitás
    Az idő múlásával a petesejtek minősége és ez által a női szervezet reproduktív képessége romlik. A rendszeres és szabályos menstruáció nem jelenti feltétlenül azt, hogy minden egyes ciklus kapcsán ovuláció is bekövetkezik. A petefészek-kapacitás meghatározható a 3. ciklusnapon mért AMH, FSH-, LH- és ösztradiol-szintekkel, valamint a CC és GnRH analóg tesztekkel.
     

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja