SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Varga Juditnak könyörög az anya, hogy ne kelljen külföldre adnia a kislányát az apához, akivel bántalmazó kapcsolatban élt

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-11-11
Egy anya végső segélykiáltása kislánya ügyében: Varga Judit igazságügyi miniszterhez könyörög segítségért, hogy hét és fél éves kislányának ne kelljen külföldre költöznie a Svédországban élő apjához. November 19-én kellene visszavinnie a volt párjához a gyermeket, de abban bízik, a miniszter a segítségére lesz.
Varga Juditnak könyörög az anya, hogy ne kelljen külföldre adnia a kislányát az apához, akivel bántalmazó kapcsolatban élt

A kislány nem akar költözni, meg sem akar szólalni svédül

Az édesanya 2017-ben vált el a férjétől, aki bangladesi-svéd származású, tavaly pedig kislányával együtt hazaköltöztek Szabadszállásra. A válás oka a férfi erőszakos viselkedése volt, többször bántalmazta is párját. Az első pofont hét hónapos terhesen kapta, a bántalmazás pedig a gyermek születése után sem szűnt meg. A nő egy ideig nővédelmi szervezetek segítségével bujkált, később azonban visszament férjéhez annak reményében, hogy együtt tudják felnevelni kislányukat.

A próbálkozás hiábavaló volt. A válás után abban egyeztek meg, hogy közösen látják el kislányuk felügyeleti jogát. A kislány egy alkalommal annak is szemtanúja volt, amikor a férfi megverte akkori élettársát. A svéd gyermekvédelem az esemény után egy ideig csak ellenőrzött körülmények között engedélyezte az apának a lányával való találkozásokat, a bíróság pedig közmunkára ítélte őt. Az anya arról is beszámolt, hogy amikor az apa újra szabadabban találkozhatott a lányával, gyakran durva és erőszakos volt vele is; előfordult, hogy fenyegette és rángatta, aminek nyoma is maradt a kislány bőrén.

„Kétségbe vagyok esve és nem tudom, hogy mit tegyek! El akarnak szakítani a kislányomtól, aki másfél éve biztonságban él itthon, beilleszkedett az iskolába. Fogalmam sincs, hogy mondom meg neki, hogy vissza kell mennie Svédországba az apjához, amikor többször megkérdezte már, hogy ugye, itt maradunk és nem is akar megszólalni svédül”mondta az édesanya a Blikknek.

A volt férj az iszlám vallás követője, a nőnek azonban nem tetszett, hogy a férfi a lányuktól is elvárta a vallás szerinti életet. Az apa a nő tudta nélkül bangladesi útlevelet is csináltatott a kislánynak, az anya pedig attól félt, az egyik látogatás során magával viszi majd a kislányt Bangladesbe.
 

Szülők harca a bíróságon

Miután anya és lánya Magyarországra költözött, a svéd bíróság európai elfogatóparancsot adott ki a nő ellen, amiért a kislányt elválasztotta az apjától. A körözés miatt az édesanya nem tudott megjelenni a svédországi tárgyaláson, így az apa kapta meg a kizárólagos szülői felügyeleti jogot a kislány felett.

Az anya elleni körözést végül visszavonták, a magyar hatóságok nem érvényesítették a Svédországban elrendelt elfogatóparancsot. Ma már Svédországban sem körözik, a svéd hatóságok ugyanis visszavonták a vele szemben elrendelt körözést.

A férfi a bírósághoz fordult a kislány jogellenes Magyarországra hozatala miatt, ahol először az anya javára döntött a bíróság, hiszen a kislány hozzá kötődik érzelmileg, a férfi azonban nem adta fel. Fellebbezést nyújtott be, a Fővárosi Törvényszék pedig ezúttal az ő javára döntött, és úgy határozott, a kislányt november 19-ei hatállyal vissza kell vinni az édesapjához.
 

Varga Judithoz könyörög, hogy mint anya, értse meg őt

„A volt férjem ismeretségi köre nekem nem megnyugtató, ráadásul olyan dolgok várhatnak kint a most második osztályos kislányra, mint hogy amíg nem tanul meg újra svédül, addig újra oviba kerül. Mivel elveszni látszik minden remény, ezért be szeretnék jutni az igazságügyi miniszterhez, aki több gyerekes anyaként biztosan megért engem. Szeretnék tőle segítséget kérni, hogy a lányomnak ne kelljen kiszakadnia a számára biztonságos, mára megszokott környezetéből, illetve, hogy ne kerüljön olyan helyre, ahová ő maga sem akar menni” – mondta könnyekkel küszködve a Blikknek.

Az édesanya levélben kéri Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy segítsen rajta:

„Elsőfokon nem rendelték el a kislányom kitoloncolását Svédországba. De természetesen az Önök által felkért ügyvéd fellebbezett. Másodfokon már nem akartak látni sem engem, sem a gyermeket. És elrendelték, hogy a kislányomat vigyem három héten belül vissza Svédországba. Más lehetőségem nem maradt, könyörgöm Önnek, igen könyörgöm, engedje meg, hogy a gyermek legalább az iskolai félévet befejezze! Önnek csak egy szavába kerül, és az ügyvédei azonnal kérni tudják a bíróságtól, hogy a gyermek kitoloncolási dátuma az iskolai félév vége legyen. A gyermekemet nem várja iskolai férőhely Svédországban. Anya nélkül, svéd nyelvismeret nélkül egy óvodában fog tengődni. A gyermekem magyar állampolgár. Megérdemli, hogy segítsen neki. Ön megteheti” – írta Varga Juditnak címzett levelében az elkeseredett anya.


Az Igazságügyi Minisztérium megpróbál segíteni

Az Igazságügyi Minisztérium reagált az édesanya megkeresésére, és felajánlották a segítségüket. Sor került egy találkozóra a szakértők és az anyuka közt.

„Másfél órán át beszéltük át a lehetőségeket az IM szakértőivel arra vonatkozóan, hogy miként lehetne elkerülni, hogy a kislányom kitoloncolják” – mondta a Blikknek.
„Azt ajánlották, hogy forduljak felülvizsgálat miatt a Kúriához, kérve a lányom kiadatásának felfüggesztését.”

A Blikk megkeresésére az Igazságügyi Minisztérium elmondta, hogy „a minisztérium, mint magyar központi hatóság a gyermekek jogellenes külföldre vitelének polgári jogi vonatkozásairól szóló Hágai Egyezmény alapján, nemzetközi kötelezettségét teljesítve működött közre és járt el.” Azt is elmondták, hogy jogerős ítéletbe nem tudnak beleszólni, de ha az anya a Kúriához fordul, van lehetőség jogorvoslatra, valamint kérhetik a másodfokú ítélet felfüggesztését is.

„Amennyiben beleegyezik, a kecskeméti Áldozatsegítő Központ munkatársai mielőbb felveszik vele a kapcsolatot, hogy a legmagasabb szintű lelki és pszichológiai támogatást valamint jogi tanácsadást tudják nyújtani az édesanyának” - nyilatkozta az Igazságügyi Minisztérium a Blikknek.

Kép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja