SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mikor tudja meg a gyermek?

Kókai Kata [cikkei] - 2006-02-14
Ha válásra kerül a sor, a legfontosabb a gyermekek védelme. De vajon hol mikor és hogyan tudja meg a szomorú valóságot, hogy ezentúl nem teljes családban nevelkedik majd?
Mikor tudja meg a gyermek?

A gyermek számára szülei válása mindenképpen megrázkódtatást jelent. Felbomlik a család, megváltozik az addig megszokott, természetes környezet, s a család felépítése. Apa, vagy anya már nem lesz mindig a közelben, nem láthatja akkor, amikor csak kedve tartja. A gyermekek nehezen értik a felnőttek viselkedését, s azt, miért szükséges a válás, az egyik szülő eltávolodása. Ahhoz. Hogy a legkevesebb fájdalomban legyen része a gyermeknek, a szülő segítségére van szükség.

Egyik szülő sem pótolhatja a másikat, mindkét fél felelősséggel tartozik gyermekéért. A szeretet, s a gondoskodás azonban nem jelen esetben nem elég. A gyermeknek meg kell tudnia, és meg kell értenie mi történik környezetében, másként egy életen át hurcolja majd magával a gyermekkorában elszenvedett sérelmeket. Bármilyen nehéz, a szülő feladata, hogy elmagyarázza a körülötte zajló eseményeket.

A válás hatása a gyermekekre

Félelem, fájdalom és veszteség; csupán néhány a sok érzés közül, mely egy válófélben lévő szülőben kavarog. A szakértők azonban egyetértenek abban, hogy ennek ellenére legtöbb esetben a gyermekek azok, akik a válás miatt leginkább szenvednek. Sokszor megkímélhetnénk őket a fájdalomtól, ha időben tudtukra adnánk, hogy a család át fog alakulni, s ezentúl minden másként lesz. Ha a szülő meghozta végleges döntését, a másik féllel is megbeszélte a jövő alakulását, akkor érdemes a gyermekkel is tudatni, hogy mire számíthat.

Minél hamarabb, annál jobb

A gyermekek olykor már előbb tudnak a válásról, minthogy azt maga a szülő eldöntené. Ez természetes, hiszen ők még átérzik szüleik minden rezdülését, megérzik a feszültséget, s észreveszik a körülöttük zajló változásokat. Ennek ellenére fontos, hogy a szülők együtt beszéljék meg a gyermekkel a válás tényét, s a jövő alakulását.

A kulcsszó az „együtt”. Ha a szülők képesek együttműködni, nyugodtan, veszekedés nélkül a gyermek tudtára adni, hogyan alakul majd -immár külön- jövőjük, a gyermek bizalma nem törik meg, s könnyebben elviseli ezt a megterhelő időszakot. Elengedhetetlen, hogy a szülők biztosítsák gyermeküket arról, iránta érzett szeretetük ettől nem változik meg.

Jobb, ha a szülők mindent megbeszélnek, mielőtt a válást gyermekük tudomására hozzák. El kell dönteni a gyermek melyik szülővel fog élni, s mikor találkozhat a másik féllel, ki viszi az iskolába, s hogyan veheti fel a kapcsolatot a másik szülővel. A gyermeknek számtalan kérdése lehet, erre érdemes előre felkészülni. Ha a szülők határozottak és nyugodtak maradnak, a gyermek is kevésbé érzi bizonytalannak helyzetét.

A kisebbek olykor egy szót sem szólnak, nem kérdeznek. Előfordulhat, hogy a gyermek magába fordul, vagy éppen ellenkezőleg; hiperaktív lesz, állandóan rossz fát tesz a tűzre. A szélsőséges viselkedés egyértelműen annak köszönhető, hogy ellenzi szülei döntését, s nem szeretné, ha kimozdítanák megszokott családi környezetéből. Ekkor a legfontosabb, hogy a szülők biztosítsák szeretetükről, s mindkét fél igyekezzen a lehető legtöbb időt együtt tölteni vele.

Az őszinteség

Amikor beszélgetésre kerül a sor, teljesen őszintének kell lenni- persze a gyermek korához illő mértékben. A gyermekek nem csak szüleik szavait értik, de gesztusaikat, mimikájukat és értékelik. A hazugságra hamar ráébrednek, így érdemesebb mindent őszintén elmondani. Kezdetben talán egyszerűbb lenne valamilyen közhellyel társítani a válás okát, de ha a gyermek később ráébred, hogy szülei nem voltak őszintén, az hosszú távon rányomja bélyegét kapcsolatukra.

Az őszinteség természetesen nem azt jelenti, hogy a gyermeket mindent részletbe be kell avatni, elegendő, ha korának megfelelően a számára érthető információknak tudatában van. Egyszerre csak egy dologra szabad koncentrálni, ha kisebb gyermekről van szó. A túl sok információ legalább annyira megzavarja, mintha a szülő semmit sem mondott volna. Tartózkodni kell a túlzásoktól; nem szabad olyan dolgokat ígérni, amit a szülő nem tud teljesíteni.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja