SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

7 dolog, amit érezni fogsz, ha úgy döntesz, hogy nem vállalsz több gyereket

Martincsevicsné Jenei Gizella [cikkei] - 2020-12-06
Eldöntötted, vagy közösen eldöntöttétek, hogy megálltok és nem vállaltok több gyereket. Mi lesz most? Vajon milyen érzések kerítenek majd hatalmukba?
7 dolog, amit érezni fogsz, ha úgy döntesz, hogy nem vállalsz több gyereket

1. Öröm

Lezárul egy nehézségekkel teli korszak. Hivatalosan is túl vagy a babás időszakon. Nem kell éjjelente többször felkelni, nincs aggódás a büfiztetés és a pelenkázás miatt. Nem fogsz többet szenvedni a terhesség során fellépő reggeli rosszullétektől, nem lesz több szülési fájdalom.

Elpakolhatsz minden kisbabás dolgot. Etetőszék, bili, járóka, bölcső, kiságy, bébihordozó és még rengeteg más eszköz, ami korábban nélkülözhetetlen volt. Most már nincs rájuk szükség, ezért eladhatod, elajándékozhatod, és máris felszabadul egy csomó hely a lakásban. Olyan, mintha fellélegezne a lakás. És vele együtt te is.

2. Szomorúság

Igen, a szomorúság is hatalmába keríthet. Mégpedig azokért a dolgokért, amiket az előző pontban felsoroltam. Lezárult egy korszak az életedben, nem lesztek többé már kisbabás család. Szomorú lehetsz azért, mert nem lesz több mocorgás a pocakban, nem lesznek meghitt egymásra csodálkozások, nem lesz éjszakai összebújás. Megszűnik az a különleges érzés, amit csak kismamaként érezhetsz. Nem fognak külön bánásmódban részesíteni a pocakod miatt. Ezek okozhatnak szomorúságot a lelkedben.

3. Nosztalgia

Amikor elhatározod, hogy minden babás dolgot elajándékozol vagy eladsz, biztosan nem tudod kihagyni, hogy végiggondold azokat az emlékeket, amik hozzájuk kötnek. Hogy szeretett ebben a járókában játszani!  Milyen édes volt reggelente, mikor ebben az ágyban aludt! Ilyen és ehhez hasonló gondolatok futnak át rajtad.

Ugyanígy érezheted akkor is magad, amikor a különböző mérföldkövekhez kapcsolódó tárgyakat pakolod el. Már nem lesz többé szükséged az etetőszékre, amiben olyan jókat játszott, rajzolt melletted, amíg főztél. Nem lesz többet szükség a csőrös pohárra, amiben a reggeli kakaóját itta kócosan.

Ne érezd rosszul magad azért, mert az első kis ruhácskáját, amiben hazahoztátok a kórházból, megőrzöd. Ezek olyan kincsek, melyek az idő múlásával visszahozzák neked a meghitt pillanatokat.

4. Kíváncsiság

Ha két gyermeked van, akkor kíváncsisággal szemlélheted azokat az ismerőseidet, akiknél három, négy vagy több gyermek van. Néha elgondolkodsz, hogy vajon nálatok hogy alakult volna, ha vállaltatok volna még babát. Vajon milyen hatással lett volna a házasságotokra, vajon hogyan befolyásolta volna a már meglévő gyermekekkel való kapcsolatodat, vagy milyen lenne az ő kapcsolatuk, ha többen lennének.

5. Megkönnyebbülés

Úgy érzed, hogy így kerek a családod, nincs hiányérzeted. Megkönnyebbüléssel tekinthetsz a jövő felé. Már nem kell aggódnod azon, hogy mi mindent nem tudsz megvalósítani egy kisbaba kiszámíthatatlan napirendje miatt. Tervezhetsz nyaralásokat, elkezdhettek azon gondolkodni, hogy segítitek majd a gyerekeiteket a tanulmányaikban, illetve az életük elkezdésében.

Megkönnyebbüléssel tölthet el az is, hogy mostantól te uralod a tested. Nem leszel kitéve a terhesség miatti súlyingadozásnak. Ha változik a súlyod, akkor az csakis a te döntésed. Átalakíthatod a ruhatáradat, nem korlátoznak már a kismamaruhák.

6. Hála

Emlékszel, hogy milyen érzés volt, amikor még csak terveztétek a babát?

Emlékszel, hogy milyen volt a várakozás, a vágyakozás, hogy végre megérkezzen hozzátok?

Most már mindened megvan, amire akkor vágytál. Most már egy család vagytok. Teljesült a kívánságotok. Hálás vagy, hogy így történt. Hálás vagy, hogy megélhetted mindezt. Ne siess előre, maradj egy kicsit a jelenben és élvezd. Élvezz minden pillanatot, amit a gyermekeiddel, a családoddal tölthetsz.

7. Elfogadás

Lehet, hogy nem értettetek egyet abban, hogy nem vállaltok több gyereket?

Nem könnyű döntés, mégis a legfontosabb dolog, hogy elfogadjátok a másik álláspontját. Lehet, hogy anyukaként olyan nehéz volt a babás időszak, hogy teljesen kimerültél, és úgy érzed, hogy nem bírnád ki még egyszer. Úgy érzed, hogy szükséged van feltöltődésre, másfajta tevékenységekre, és arra, hogy élvezni tudd a családod. A párodnak el kell fogadnia a döntésed éppúgy, ahogy neked is el kell fogadnod az övét. Az is előfordul, hogy egy apuka kéri a párját, hogy ne vállaljanak több babát. Beszélgessetek sokat, próbáljátok megérteni egymás nézőpontját és törekedjetek az elfogadásra.

 

Kép forrása: Pixabay fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
A szerkesztő ajánlja