SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

5 dolog, ami beköltözik az életedbe, mikor anyává válsz

Mayerné Répási Adrienn [cikkei] - 2020-09-15
Számtalan megugrani való helyzet, még több elvárás és még ennél is több boldogság vár rád, mikor belépsz az anyukáknak fenntartott klubba. De az életedbe költözik a félelem, az ijedtség is. Erről nem fogsz kapni egy kis intő figyelmeztetést sem, hogy nem lesz minden fenékig tejfel. A rózsaszín leányálom szerű dolgokat persze megemlítik majd, de az anyaság árnyoldalai mindig árnyékban maradnak.
5 dolog, ami beköltözik az életedbe, mikor anyává válsz

Most 5 fontos dolgot kiemelnék, mely beköltözik az életedbe, mikor anyává válasz
 

1. Eltűnik, elrabolják, elhagyjátok valahol egymást

A nap 24 órájában négy szemmel nézed állandóan a gyereket, akkor is előfordulhat. Bizony mindig figyelned kell rá, sosem lankadhat a figyelem. Szörnyen fárasztó dolog, de szükséges. Résen kell lenni állandó jelleggel! Bár mi anyák így is vagyunk kódolva. Még a zárt játszótéren is mindig nézem, melyik gyermekem merre van. Csak egy pillanatra fordulsz el, és a gyerek már távol totyog tőled, mert megtetszett neki valami arrafelé. De nagyobb csemetéknél is előfordul, hogy a szívbajt hozzák felmenőikre, mert pillanatok alatt a hűlt helyük figyel melletted. Nem a te hibád, ne önostorozd magad elsősorban és ne pánikolj!

  • Mi volt rajta, merre mehetett, kihez tudsz segítségért fordulni?
  • Van rajta helymeghatározós óra vagy telefon nála, ami alapján meg tudod állapítani a helyzetét?
  • Mi tetszett neki nagyon korábban, hátha oda ment vissza?
  • Hol láttátok egymást utoljára?

Ezekkel a kérdésekkel könnyebben megtalálhatod.

És tényleg ne hibáztasd magad, előfordult és még elő is fog számtalanoszor másokkal is.. Nagy többségében persze egymásra talál a gyermek és szülei. Kis hazánkban ritkán rabolnak el gyerekeket, de sosem lehet tudni!

Tipp: Érdemes megbeszélni egy jelszót, telefonszámos karkötőt rátenni a gyerekre vagy órát, ami helymeghatározós. De így is előfordulhat a baj. Beszéljétek meg, hogy ha nem találjátok egymást, hol találkozzatok, kihez menjen oda segítségért. Meg kell tanítani neki egész kicsi korban a nevét, szülei nevét és hogy hol lakik!


2. Betegség, baleset

Kétségtelen: ez a legnagyobb félelme minden anyának. Mi lesz, ha megbetegszik a gyerkőc? Ha kórházba kerül? Ha nagy a baj? Mit csináljak most? Ezer rettegő gondolat cikázik végig rajtad egy egyszerű nátha alkalmával is. Ez teljesen természetes!
Az a fránya bárányhimlő vagy a jó kis hányós vírus...Ugye?
És a "már megint" faktor.
Még te is nehezen élsz meg egy kisebb-nagyobb betegséggel teli időszakot, hát egy kicsi. 
De inkább százszor te, mint a gyerek. 

Minden szülő ezerszer rászól a gyerekére, hogy húzzon papucsot, vegyen föl sapkát, tűrje be a derekát, nehogy megfázzon. Hogy én mennyire utáltam, ha anyu ránk adta az a sapkát, amiből csak az arcunk látszott ki. Nem is mentem messzire benne. A sarkig elértem és már kaptam is le, dugtam a táskám mélyére. De álmomban sem gondoltam volna, hogy én is rá fogok szólni a gyermekemre ugyanezért, a baciktól rettegve. Nehéz, mikor a kisbabád, magzatod szenved, és bizony nem tudsz segíteni rajta. Elég egy orrsziporszi vagy egy szuri és az idegességem az egekben. Vagy a rettegett telefon, mikor az óvodából csörög, menj a kisfiadért/kislányodért, mert lázas/leesett a mászókáról/hányt...
A kórházba kerülést te magad magabiztosan fogadod, ha neked van bajod, de ha a gyermeked kerül be, bizony nehéz kibírni könnyek nélkül. 
Ilyen az, mikor a szíved a testeden kívül dobog? Igen!
Anyaoroszlánként véded meg minden helyzetben, mindentől, de itt nem segíthetsz, nem tudsz, hisz nem vagy orvos!
A hónapban már harmadjára kell orvoshoz rohannotok? Sajnos ez egy ilyen üzem. Ha fejre állsz, akkor is bekövetkezik. Nyomathatod a vitaminokat, gyümölcsöket neki akárhogy, ennél jobban megvédeni nem tudod sajnos. Csak annyit tudsz tenni, hogy ott vagy vele.

Ne pánikolj, lehet, hogy nem is olyan nagy a baj. Viszont a gyereket megijeszted. Ha azt érzi, hogy a szülei rettegnek, ő is félni fog és még rosszabbul viseli a dolgokat. Szabad sírni, de szigorúan úgy, hogy a gyerek ne lássa! 

Ne bagatellizáld el sosem, ha szól, hogy fáj valamije. A kisebb gyerekek néha felnagyítják a bajuk, de sosem szimulálnak!

Tipp: Legyen előkészített kórházi csomagotok, így ha valami nem várt adódik, csak pár dolgot kell bedobálnod és indulhattok is! Az otthoni gyógyszerkészleted legyen felkészítve minden esetre, legyen szó lázról, megfázásról, hányásról, allergiáról, csípésről. Mindig ellenőrizd, van-e otthon megfelelő gyógyszered, ragtapaszod, gézed minden eshetőségre felkészülve. Jó, ha a telefonodban benne van a gyerekorvos, sürgősségi telefonszáma, sosem lehet tudni! Pánik helyett telefonálj, kérdezz, és csak utána rohanj az orvoshoz a csemetével. Sok bosszúságot, idegeskedést, időt megtakaríthatsz így!
 

3. Nem eszik, nem iszik eleget 

Tudtad, hogy sok táplálkozási gond gyerekkorból indul? Mert sajnos még mindig él az a tézis, hogy étellel jutalmazunk, csokival, fagyival. És ez bizony elhízáshoz vezethet, mert a jutalmazást, a jutalmat összeköti az evéssel, és a pozitív érzést, érzelmet. De ellenkezőleg, ha nem eszik a csemete, az is gond forrása lehet. A szülő felnagyítja és ki is alakulhat egyfajta hatalmi játszma az étellel. Nem szabad nagy hűhót csapni a gyerek evése körül. Okos ő, látja, hogy anyu ideges, mert nem evett semmit. Ilyenkor megkapja a kedvenc csokiját, túrórudiját, joghurtját is, csak hogy egyen valamit. Akkor minek fáradjon a szendviccsel, a főtt zöldségekkel. Éhen még sosem maradt egy gyerek sem. Minél nagyobb hűhó megy az étel és az evés körül, annál jobban elfajul a dolog.

Tipp: Kínálj csemetédnek csak egy-két ételfélét. A túl sok választási lehetőség miatt is nehéz lehet a döntés számára. Ne pakolj ki mindent! Ne tedd elé a hatodik féle fogást is, csak hogy egyen. Ha valamit nem szeret, ne erőltesd, még jobban megutálja. Viszont alkalmanként kínáld fel, hátha meggondolja magát. Készítsd el máshogy. Nem szereti a gyümölcsöt? Készíts ivólét belőle. Nem szereti a levest? Főzelék vagy püré formájában lehet mégis megeszi. Ha állagot, színt változtatsz, sokkal hamarabb elfogadja majd. A csemetéim nem szeretik a répát, répatorta formában mégis megeszik. Nem eszik a borsófőzeléket, ha egyben van hagyva a borsó, de összeturmixolva megeszik mégis. Jó darabig almaellenesek voltak, nem ették meg simán. Sült almaként viszont imádják. A szülői találékonyságnak nincsen párja! Dekoráld, tálalj viccesen, szépen, változtass állagot, kínáld újra és újra, de soha ne erőltesd, ne csapj nagy cécót a kaja körül. És bizony vannak olyan vitaminok, amik a legrosszabban evő gyereket is evésre bírják.
 

4. Mindenki jogot formál az életedbe, a gyereknevelésbe való beleszólásra

Kezdve attól, hogy megfogant a pici, mindenki érdeklődésének középpontjába kerülsz. Megkérdezik majd, kisfiú-kislány, mikor érkezik, miért most, várt gyerek vagy véletlenke... Jönnek a saját szüléstörténetükkel, tragédiákkal. Aztán jön a következő, miért nem szültél már meg, ha megszültél, hogyan, mennyivel érkezett, hogy hívják, miért így... Aztán a kedves érdeklődések, hogy van-e tejed, varrtak-e, miért császár... És bizony a csemete érkezése még több beleszólási lehetőséget ad majd. Melege van, fázik, kislány, nem kisfiú, miért kötöd magadra, szegény sír, ne hagyd, hagyd csak, erősödik a tüdeje...

Még leírni is hosszú. Készülj fel rá, mindenki jobban fogja tudni nálad, a szülőnél! Beszólások garmadájával fogsz találkozni! Mindig lesz valaki, akinek nem fog tetszeni, amit csinálsz, mert ő jobban tudja.

Tipp: Tanulj meg kiállni magadért és csemetédért, meggyőződéseidért! Írj össze pár frappáns visszaszólást, mert ott, akkor garantáltan nem fog eszedbe jutni egy sem a megdöbbenéstől! 
 

5. Általánosságok

Az utolsó pontba csupa általánosságot hoztam. Ne ijedj meg, nagy része általánosítás, veled nem biztos, hogy épp így lesz. Léteznek szerencsés anyucik is!

Felejtsd el a meleg kávét, a nyolc órás alvásokat egyszerre és a nyugodt, csendes, pihenős hétvégéket is úgy 18 évig, vagy még tovább. Az egyedül WC-re járás szintén luxus lesz, mint ahogy a csend is. De ha netán csend van, akkor az szörnyen gyanús lesz, tuti felforgatták a fél lakást, valami rosszban sántikálnak...

A szülés fáj, de abban a percben el is felejted, hogy a kezedbe teszik a gyermeked. A szoptatás sem könnyű, hiába állítják azt a szakemeberek. A gyerekes élet aggódással teli, ám a mosolyuk mindenért kárpótol majd! Az élet kiszámíthatatlan velük, unatkozni sosem fogsz, ellenben csupa móka és kacagás is. Mindezt megéri vállalni, ezerszer kárpótolnak!

Forrás: Re-ad blog

Re-ad blog

Kapcsolódó cikkeink:

Kép: blankita_ua / Pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja