SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Idegbaj nélkül a GYED-GYES alatt: 10 túlélő tipp kezdő anyukáknak

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2018-05-03
Anyává válni a legcsodálatosabb dolog, ami csak történhet egy nővel. A legnagyobb boldogság, amikor azt az édes kis puha csodát végre magadhoz ölelheted. Azonban a napok gyorsan hetekké gyűlnek, a rokonlátogatások lassan megritkulnak, apa visszamegy dolgozni... te pedig ott maradsz kettesben a picivel a kis buborékotokban. Bár ez nagyon jó és sokáig élvezhető, eljön az a pont, amikor könnyű belesüppedni a mindennapok etetés-pelenkázás-altatás véget nem érő körforgásába. Van néhány tippünk annak érdekében, hogy ne daráljon be egészen a "gyesbetegség".
Idegbaj nélkül a GYED-GYES alatt: 10 túlélő tipp kezdő anyukáknak


1. Tudd, hogy miért vagy otthon!

Ne feledd, elsősorban és mindenek felett, hogy te döntöttél úgy, hogy otthon maradsz a picivel. Hogy így határoztál, az a családod és a pici babád számára is fontos és lényeges. Erő van ebben a döntésben és hit, hogy meg tudod csinálni! Tekints rá úgy, mint egy új állásra: újra kell tanulod a mindennapokat, ki kell alakítanod egy új rendszert, amelyben minden feladatot el tudsz látni. Lesznek döcögősebb, nehezebb napok, és lesznek olyanok, amikor úgy érzed, rátaláltál az útra. Mint minden, ez is tanulható és kivitelezhető, csak higgy magadban!
 

2. Gondolkodj előre!

Ne úgy kelj fel reggel, hogy még nem tudod, aznap mit fogtok csinálni. Előző este készíts listát a teendőkről. Lehetőleg oszd ketté, csinálj két oszlopot: amit mindenképpen meg kell csinálnod és amit jó lenne, de nem dől össze a világ, ha a csöppség kevesebbet alszik, vagy tovább eszik és emiatt már nem jut időd. Ha van terved, nyugodtabbak lesznek a napjaid és az éjszakáid is - bizonyított ugyanis, hogy ha elalvás előtt az ágyban azon kattogsz, mi nem sikerült ma, mit kell holnap megtenned, akkor nyugtalanul fogsz aludni. Ha ezeket leírod, segítesz az agyadnak elengedni és eltenni holnapra a problémát, legyen az elmaradt nagymosás, vagy a polcokon vastagodó porréteg.
 

3. Merj kérni és elfogadni segítséget!

Anyaként hamar benne találjuk magunkat az egyszemélyes akciódramatikus tragikomédia hősnőjének szerepében. Mikor már elkap a gépszíj, és felfedezni véljük magunkon a Csodanő karpereceit, vagy Superwoman köpenyét, hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy más nem is képes ellátni feladatainkat, ezért nem is kell kérnünk rá senkit, hogy segítsen. Azonban hosszú távon ez rossz politika, a szuperhősök filmjeinek is előbb utóbb vége szakad és akkor leteszik a műszakot.
Ha apa, a nagyi, a nagynéni kéznél van, bátran kérd meg őket, hogy segítsenek be egy kicsit. Nem valószínű, hogy attól leszel kipihent, hogy apa bevállalja a fürdetést - nagyobb rá az esély, hogy ezalatt te majd elszaladsz bedobni még egy mosást - de a lelkeden könnyít egy kicsit, ha érzed: nem vagy egyedül.
 

4. Mozdulj ki!

A mindennapi robot érzéshez hozzájárul, ha semmilyen környezetváltozásban nincs részed. Könnyű bent ragadni a buborékban, és eleinte nem is igen igényli az ember lánya, hogy elmászkáljon. Azonban hosszú távon börtönné válhat a szemedben a lakás.
A babát hathetes korától már szabad és kell is levegőztetni, hát útra fel!
Szinte végtelen  a babakocsik, vagy a hordozók, kendők tárháza - mindenki megtalálhatja a megfelelő eszközt. Kantározd fel a pöttömöt és ki a házból! Egy könnyed séta a környéken, bátrabb városlakóknak akár busszal egy nagyobb túra a zöldbe, vagy csak egy gyors látogatás a postán, kisközértben - talán elsőre nehéznek tűnik még ez is, de hidd el, egészen más színben fogod látni a világot, ha szót váltottál olyan emberekkel, akiknek a szókincse néhány szótagnál többre rúg. Nem töri meg köztetek a szimbiózist, sőt, szorosabbra fűzi a szálakat néhány új élmény.
 

5. Köss békét a rumlival!

Légy akármilyen pedáns, egy gyermek érkezése megváltoztatja a dolgokat. A divatlapból előrántott nappali és a patikarendes konyha a múlté lesz. Természetesen nincs előírva, hogy disznóólban kell élned, ha már anya lettél. De megkönnyíti a dolgod, ha a házimunkát tömbösítve végzed el. Ha pedig nem szaladsz minden egyes bögrével a mosogatóhoz, nem rovod a plusz köröket a lakásban, hogy apa minden egyes fél pár zoknija eltaláljon a szennyesig, vagy nem tudod az alvó baba miatt minden percben előkapni a porszívót, akkor egy bizonyos szintű rendetlenség szükségképpen kialakul.
Nem kell szeretned, nem kell koszban élned, de ne görcsölj rá, hogy a lakáson látszik, hogy éltek benne. Majd elmosogatod azt a bögrét, ha a pici alszik és amúgy is nekiállnál elrendezni a konyhát, a zoknit pedig majd kiviszed ha épp dolgod van a fürdőben. A szeretteid nem fogják szóvá tenni, aki pedig a lakásod akarja nézegetni, ahogy mondani szokás, kérjen előre időpontot, így be tudtok iktatni egy nagyobb volumenű takarítást.
 

6. Ne félj megadni a számod!

Hacsak nem vagy olyan szerencsés helyzetben, hogy egyszerre babáztok az iskolai legjobb barátnőiddel, tapasztalni fogod, hogy kicsit kiszakadsz a társasági életből. Nyilván nem fogsz találkozókra, bulikra járni egy csecsemővel a karodon, a barátnőid pedig meglátogatnak majd, de nem feltétlenül fognak tudni azonosulni veled és az életeddel - ahogy te sem az övékével. Ezért szükséged lesz olyanok társaságára, akik a te cipődben járnak. Nem kell rögtön a kismamaklub elnökségéért indulnod, de időről időre látogassatok el a környékbeli babás összejövetelekre, baba-mama tornára, közös kirándulásokra. Beszélgess olyanokkal, akik át tudják érezni, milyen éjszaka hatodszor is felkelni szoptatni, és ismerős nekik a fáradt sóhaj, mely akkor szakad fel belőled, amikor az épp frissen mosdatott, tisztába tett csemete cifrán telerakja a pelenkáját. Jó érzés lesz megtapasztalni, hogy másoknak is ismerősek a gondjaid, hogy vannak még rajtad kívül korodbeli, fiatal nők, akik olykor legszívesebben totyogókat megszégyenítő toporzékolással zokognának, mert kifutott a bableves. Legyenek ilyen kapcsolataid is, nagy megkönnyebbülést jelent egy anyuka társnak kiönteni a szíved.
 

7. Válj le néha a gyerekről!

Ahogy a kisbaba növekszik, elkezdi felfedezni a világot, és egyre jobban érdeklik majd a játékok. Fontos, hogy töltsetek együtt minőségi időt és játsszatok, sétáljatok együtt, azonban néha engedd kicsit hosszabbra a gyeplőt. Sok szülő esik abba a hibába, hogy minden eszközzel, reggeltől napestig fejleszteni akarja gyermekét. Ennek eredményeképpen egy idő után a lurkó igényelni fogja a folyamatos foglalkoztatást, míg végül anyából (és apából, no meg az összes arra járó felnőttből) az ifjú uralkodó személyes szórakoztatóközpontja lesz. Ha pedig valamiért kénytelen egyedül elfoglalni magát, tanácstalanná válik. Ezért a gyerek önállóságának érdekében (meg azért, hogy te is meg tudd kavarni az ebédet a tűzhelyen anélkül, hogy csemetéd botrányt rendezne) időnként hagyd önállóan játszani. A játék ugyanis mindig, minden esetben fejleszti a gyermeket, akkor is, ha az nem méregdrága fejlesztőjáték, pusztán egy fél literes üveg, melynek mókás a kopogása a konyha padlóján, amíg te főzöl.

Kapcsolódó cikkünk: Biztosan fejleszti a sok játék? - Biztos, hogy nem...
 

8. Én-idő

Talán a lista legnehezebben követhető tanácsa, egyben a legfontosabb is. Akármennyire is el vagy havazva, bármily fáradt legyél is, időnként biztosíts magadnak olyan időt, mely csak a tiéd. Egy gyors edzés egy 20 perces videóra otthon, egy kis séta, egy fejezet egy könyvből, vagy legalább egy olyan fürdés, tusolás, melyet ki tudsz élvezni nyugalmasan, míg apa tartja a frontot - az én-idő bármi lehet, amitől úgy érzed, hogy kicsit feltöltődsz és segít magadra találni. Ne hanyagold el ezt a pár percet, amit magadra szánsz, hiszen ez segít, hogy ne érezd magad úgy, mint egy kifacsart zokni, amit a kutya szájából rángattak ki. Ha ugyanis fel tudod tölteni a lelked egy-egy magadra szánt pillanattal, nem válsz megkeseredetté, nem borulsz ki az apróságokon. Hidd el, az a néhány perc, lopott negyedóra nem hiányzik majd annyira, és általa a családod is élvezheti, amire a legnagyobb szüksége van, férjnek, gyereknek egyaránt: egy mosolygós anyukát.

Olvasd el ezt is! >> Az "anyaidő-stratégia" - 5 lépés magadért
 

9. Lazíts a szabályokon néha!

Egy kisbaba, apró gyermek életét a napirend határozza meg. Ne feledkezz meg azonban arról, hogy a szabályokat te diktálod: ahogy meghatároztad őket, ugyanolyan könnyedén el is törölheted alkalmi jelleggel a kötöttségeket. Végre kisütött a nap és jó idő van, pedig pont most van alvásidő? Semmi gond, keljetek útra! A babák szívesen alszanak a babakocsiban, vagy anya hátára kötve, így nyugodtan elmehettek együtt egy fagyizóig, és a csöppség az úton boldogan kialussza magát.
Kicsit tovább maradt a nagyi látogatóban és belecsúsztatok a fürdési időbe? Nos egy baba még nem koszolja össze magát, és alapesetben ritkán kerül olyan állapotba, hogy feltétlenül meg kelljen fürdetni. Hát blicceljétek el bátran a pancsolást, nem dől össze a világ. Természetesen ügyelj arra, hogy ne törölj el és hozz újabb szabályokat nap mint nap. De ahogy a nagybetűs életben sem telik minden nap pontosan  ugyanúgy, nem ér össze az ég a földdel, ha egyszer-egyszer lazítotok kicsit a szabályokon.
 

10. Carpe diem!

Élj néha kicsit a mának! Bár az ismétlődő mindennapok, a háztartás és nevelés közepette biztosan nem érzed így, de nagyon illékony pillanatokat élsz meg. Tegnap még a pocakodban volt a kicsi, holnap pedig már a diplomaosztóján tapsolsz. Ezért ha új dolgot fedezel fel, legyen az bármilyen apróság is - ha csak észreveszi a kis kezét, egyedül magához húzza a maciját, vagy életében először sikerül feltennie egyik kockát a másikra - állj meg egy pillanatra és szánj egy percet rá, hogy örökre az emlékeid közé vésd, amit látsz! Ezek ugyanis a legnagyobb pillanatok, melyek örökre nyomot hagynak a személyiségeteken. A közös élmények, nagy nevetések fűzik szorosra köztetek az eltéphetetlen köteléket. Ezekre lesz a legjobb visszagondolni akkor, amikor felnőtté cseperedett gyermeked beugrik látogatóba, te pedig kacagva mosod el utána a teásbögréjét. Úgyhogy ne rohanjatok folyton, álljatok meg néha és egyszerűen élvezzétek ki az általatok létrehozott csodát, mely a szemetek előtt bontakozik ki!

Indexkép: pixabay1789268

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja